Părinți și copiiAtenție la insolație! Ghid pentru părinți în zilele fierbinți de vară

Atenție la insolație! Ghid pentru părinți în zilele fierbinți de vară

În aceste luni caniculare de vară, copiii petrec mult timp în aer curat și astfel au un risc destul de mare de insolație. Părinții trebuie să cunoască principalele semne de insolație și să știe ce trebuie făcut pentru a acorda primul ajutor, pentru a proteja copiii de factorii negativi.

Vara este anotimpul în care oamenii suferă din cauza caniculei și pot face în mod frecvent insolație. Pentru a se simți confortabili, ei trebuie să știe câteva aspecte importante despre pericolele și semnele supraîncălzirii corpului.

Cum te protejezi de căldură și insolație în timpul verii?

Consecințele insolației la un copii pot fi mai mari decât la adulți. În plus, copiii sunt mai sensibili și pot avea un risc crescut de supraîncălzire și insolație. Părinții trebuie să știe să recunoască simptomele insolației și să știe ce să facă în cazul în care copiii lor se supraîncălzesc de la soare.

Pentru copii, vremea caldă înseamnă de obicei plimbări în parc, sport și relaxare la mare sau la piscină. În zilele caniculare însă, copiii sunt expuși riscului de stări neplăcute legate de căldură, de insolație.

Medicii spun că insolația se produce ca urmare a supraîncălzirii corpului, din cauza lipsei unei termoreglări adecvate ce poate duce la tulburări grave. Insolația este o afecțiune patologică, ce apare atunci când lumina directă a soarelui cade direct pe capul copilului. Temperatura corpului poate ajunge la 40°C și mai mult.

Ce să faci în caz de insolație?

In caz de insolație, reglarea termică a corpului este perturbată, iar organismul nu poate face față eliminării excesului de căldură. Consecințele sunt: temperatura din interiorul corpului crește la 40°C și mai mult, sunt modificate toate procesele la nivel celular.

Principalele semne de supraîncălzire sau de insolație sunt:

  • Slăbiciune, puls slab, greață, vărsături
  • Durere de cap, transpirație intensă, senzație de sete
  • Piele palidă, crampe musculare, apatie.

Căldura excesivă are un efect dăunător asupra creierului și asupra altor organe interne: rinichi, inimă. Asta poate afecta sănătatea organismului.

Oamenii trebuie să evite expunerea externă prelungită la temperatură ridicată a aerului, la umiditate și radiații solare. De asemenea, ei nu trebuie să poarte îmbrăcăminte sintetică, pentru că asta nu permite corpului să elibereze excesul de căldură.

În zilele caniculare este indicat un aport suficient de lichide pentru a preveni deshidratarea. Activitate fizică pe vreme caldă nu este indicată, pentru că duce la supraîncălzirea corpului.

Riscul de insolație apare prin expunerea la soare în zilele toride de vară, mai ales între orele 11:00 și 16:00.

Un alt lucru periculos pentru copii, animale de companie și persoanele în vârstă este ședearea mult timp într-o mașină fără aer condiționat și fără ventilație. S-a constatat că la o mașină parcată, la care temperatura exterioară este de 21°C, temperatura din interiorul ei poate ajunge chiar și la 45°C, dacă aceasta stă la soare și este închisă.

Măsuri de prim ajutor în caz de insolație

La primele semne de insolație trebuie să te muți într-un loc răcoros și să bei apă rece. Simptomele supraîncălzirii pot dispărea în 30 de minute mai ales dacă se spală fața și zona claviculei cu apă rece.

În cazuri grave de insolație se poate ajunge chiar și la probleme grave de sănătate, cum ar fi la accident vascular cerebral solar (ce apare de la căldură). Simptomele acestuia sunt: amețeli, pielea devine roșie și fierbinte, apar crampe musculare, temperatura corpului crește peste 39,5°C, bătăile inimii sunt mai rapide, iar pulsul ajunge la 100-130 bătăi/minut.

În caz de insolație, persoana trebuie mutată într-un loc răcoros, bine ventilat. Ea trebuie eventual întinsă pe spate, dacă starea sa este mai gravă. Va trebui să bea ceva rece și mai ales apă cu minerale și sodiu pentru a restabili echilibrul apă-sare din organism. Fața și gătul ei trebuie spălate cu apă rece. Un prosop umezit cu apă rece se aplică pe cap, gât și pe alte zone ale pielii în care vasele de sânge sunt mari și mai aproape de suprafața pielii.

În cazuri grave trebuie de consultat un medic; de pildă, dacă temperatura corpului este prea ridicată, respirația rapidă și apar crampe musculare la picioare.

Vara, cei mai sensibili la insolație sunt copiii, oamenii în vârstă, oamenii supraponderali, oamenii care suferă de boli cronice.

Merită să ne amintim câteva măsuri de prevenire a insolației:

  • Purtarea de ochelari de soare cu protecție UV
  • Purtarea de haine ușoare, din țesături naturale, care sunt ușor ventilate
  • Purtarea de pălării cu boruri largi
  • Evitarea activității fizice în soare, în zilele caniculare
  • Evitarea radiațiilor solare între orele 11:00-16:00
  • Folosirea aerului condiționat în încăperi și în mașină
  • Evitarea parcării mașinii la soare
  • Hidratarea organismului prin consumul de apă.

Vara sunt indicate dușuri reci și evitarea băuturilor care conțin alcool și cofeină.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.