Printre sporturile relativ recente se numara si airsoftul, aparut in Japonia in anul 1970. Principalul motiv care a dus la aparitia acestui sport a fost pasiunea pentru armele de foc, restrictionate in acea perioada in Japonia. De aceea, japonezii au cautat o cale legala de a-si satisface pasiunea pentru armele de foc, astfel incat ei au realizat primele arme airsoft – replici ale armelor reale. Pentru inceput, acestea nu erau functionale.
Replica airsoft functioneaza printr-un sistem de gearbox, acesta fiind inventat de catre americani si preluat mai tarziu de catre japonezi.
Airsoftul este un excelent joc de strategie si este foarte apreciat fiind, alaturi de paintball, o excelenta metoda de a te relaxa la sfarsit de saptamana sau in concediu. Airsoftul se bazeaza pe simularea unor actiuni de tip militar, dar are la baza si un conflict intre doua tabere adverse, fiind in acest fel asemanator cu jocul de paintball. Mai mult decat atat, airsoftul este un joc foarte bine organziat in care, spre deosebire de paintball, jucatorii apeleaza la un asa-numit “cod de onoare”.
Ei bine, daca in cazul jocului de paintball este evident ca o persoana a fost “ochita” avand in vedere ca se folosesc bile cu vopsea colorata, in cazul airsoftului lucrurile nu stau chiar atat de simplu. Nu se folosesc bile colorate si tocmai din acest motiv jucatorul care a fost lovit trebuie sa recunoasca acest lucru si sa paraseasca terenul de joc. De aceea se spune ca acesta este un joc in care onoarea si respectul fata de ceilalti jucatori sunt cele mai importante, Existenta unui arbitru este necesara, deoarece pot exista si situatii neplacute in care unul dintre jucatori nu va recunoaste faptul ca a fost lovit.
Armele airsoft, spre deosebire de cele paintball, sunt mult mai reale. Adica, intr-un cuvant, sunt replici ale armelor reale, realizate la scara 1:1. Acestea sunt foarte diferite si pot imita mitraliere, pistoale, carabine si chiar pusti pentru lunetisti.
Cum functioneaza armele airsoft?
Replicile airsoft sunt diferite de armele normale. Acestea functioneaza pe principiul expansiunii aerului, fiind actionate in moduri diferite. Sistemul este oarecum asemanator cu cel al armelor paintball, bilele fiind lansate cu ajutorul unui sistem care are la baza un tub de gaz, fie aer comprimat, fie dioxid de carbon.
Exista trei modele de arme airsoft:
1. Primul tip de replici airsoft functioneaza pe arc. Energia acumulata in arc descarca rand pe rand bilele de airsoft, insa cel care utilizeaza o astfel de replica este nevoit sa armeze replica de fiecare data inainte de a apasa pe tragaci. In cazul pistoalelor, ca in cazul celor reale, sina trebuie trasa, iar in cazul carabinelor exista o parghie de armare. Sunt replici foarte slabe ca putere, iar bila nu poate fi lansata cu o foarte mare viteza. Insa avantajele sunt numeroase. Aceste arme airsoft sunt mult mai ieftine decat celelalte tipuri si pot fi utilizate in orice conditie, deoarece ele nu depind de o sursa de energie sau gaz. Mai mult decat atat, sunt foarte rezistente la conditiile vremii, nefiind afectate de umezeala.
2. Cel de al doilea tip de arme airsoft cuprinde replicile care functioneaza pe baza de gaz sub presiune. Replicile din aceasta categorie pot fi capabile atat de foc automat, cat si de foc semiautomat. Daca la inceput se foloseau gaze precum freon sau dioxid de carbon, in prezent se poate folosi un asa-numit “gaz verde” (propan) sau “gaz rosu”. Cel din urma este foarte rar, fiind folosit in cazul in care corpul armei airsoft a fost modificat in prealabil.
3. Armele airsoft electrice se incadreaza in cea de a treia categorie. Acestea nu sunt foarte practice deoarece la baza lor sta o baterie care poate fi reincarcata. Aerul sub presiune este generat in momentul in care un sistem de roti dintate este pus in miscare. Aceste arme airsoft mai poarta numele AEG – Automatic Electric Gun.
Pe langa aceste trei tipuri de arme airsoft exista si replici care combina doua dintre sistemele prezentate anterior, fiind numite “hibride”.
In foarte multe regiuni ale lumii, armele airsoft sunt legale, iar cine doreste sa isi procure o asemenea replica nu are nevoie de un permis de port-arma. Acesta este si cazul Romaniei, unde replicile airsoft si armele paintball nu necesita autorizare. Insa exista si regiuni unde replicile airsoft sunt interzise.