Casă și grădinăCâteva reguli de bază în Feng Shui: Cum aranjăm arborii și arbuștii...

Câteva reguli de bază în Feng Shui: Cum aranjăm arborii și arbuștii în gradină

Cine este fericitul detinator al unei gradini in jurul casei, de cum incepe primavara, poate sa o aranjeze sau sa o reamenajeze, cu plante ornamentale, arbori si arbusti, ghivece, alei, fantani, pietre, mici stanci  etc., tinand seama de cateva reguli care vor aduce mai multa frumusete si mai multa armonie in acest spatiu. Stabiliti coordonatele gradinii, reperati punctele cardinale, aproximati suprafata si tipul de sol, alegeti-va florile, arborii si arbustii care va plac, dar si in functie de nevoile de lumina/umbra ale plantelor sau ganditi-va cat loc mai aveti (daca va ocupati de mai mult timp de gradina) pentru a completa decorul natural.

Nu exista tipare stricte (si nici nu ar fi interesant sa fie asa), de aceea imaginatia fiecaruia va avea un rol important. Milenara arta si filosofie orientala Feng Shui (“Vant si apa”), prin principiile sale, ofera sugestii despre cum putem sa facem din gradina un loc al energiilor pozitive, in care sa ne incarcam cu forta vitala si sa amplificam, in acelasi timp, si fluxurile energetice ale locuintei aflate in mijlocul sau in apropierea gradinii.

Cateva reguli de baza in Feng Shui pentru gradina:

Plantati arbori si arbusti mai inalti si care cresc mai repede, pe partea dinspre nord. Acestia vor asigura si protectie (de furtuna, de curentii de aer) si va conferi si intimitate gradinii.

Alegeti plante agatatoare care cresc repede si infloresc toata vara, pe care le puteti sprijini pe gardurile dimprejur. Cele cu crestere lenta blocheaza fluxurile energetice.

Pe partea vestica, plantati un amestec de plante, arbori si arbusti de mai mici dimensiuni, de culori diferite, care sa ofere un adevarat spectacol cromatic si de forme.

Tundeti, cu regularitate arbustii si, in general, toate plantele care necesita acest lucru.

Asezati ghivece din teracota cu arbusti si cu alte plante decorative, spre sud-est si nord-vest.

Caile de acces dinspre strada spre casa sau spre alte locuri din gradina trebuie sa fie serpuite si cel mai potrivit mod de a le incadra este cu arbori pitici si arbusti.

Plantati o singura magnolie in fata casei. Va va aduce fericire si noroc. Daca alegeti sa o amplasati in spatele casei, probabil ca veti atrage energii care va vor duce spre prosperitate.

Evitati aspectul haotic al gradinii. Creati impresia de natura armonioasa, prin alegerea plantelor celor mai potrivite, cultivate intr-o ordine care este si aceea a naturii salbatice: copaci inalti, copaci mai mici, arbusti, tufe, flori/pajiste/gazon.

Realizati, intr-un loc pe care il considerati potrivit, o mica suprafata cu apa (cascada, lac). Va stimula sanatatea si norocul.

Incercati sa amenajati locul pentru relaxare, alaturi de familie, in mijlocul gradinii (unde energia se manifesta cel mai puternic). Ideal ar fi sa inconjurati acest loc cu plante agatatoare.

Un sirag de clopotei ar reprezenta minunat elementul metal si v-ar si incanta cu sunetul lor aducator de noroc.

Cei mai frumosi arbori si arbusti pentru gradina

Arborii ornamentali reprezinta osatura gradinii si trebuie neaparat sa se armonizeze cu peisajul inconjurator. Cei mai multi necesita putine ingrijiri, deoarece, odata plantati (toamna, in octombrie-noiembrie, sau primavara, in aprilie-martie), ei cresc ca in mediul lor natural. Se pot alege:

arbori cu forma piramidala – conifere, magnolia cu flori mari, lichidambar (Lichidambar orientalis), originar din America si Asia etc.

arbori cu crengile indreptate in sus sau cu siluete inalte, elegante – plopi, mesteceni, carpeni etc.

arbori cu forme rotunde: castani, artari, tei, scorus etc.

arbori cu forma “plangatoare”: salcii, fag “plangator” etc.

arbori cu coroana ampla: cedru, stejar (daca aveti o gradina mare), Albizia julibrissin (Arborele de matase”) – originar din Asia, dar adaptat climei de la noi, infloreste pe toata durata verii (cu flori albe, foarte parfumate).

feng shui

Cand alegeti arborii, nu pierdeti din vedere sa ii combinati pe cei cu frunzele persistente cu cei cu frunze cazatoare, pentru ca toamna vor oferi toata splendoarea culorilor, de la verde intens, la galben-auriu. Unii dintre arbori vor fi toaletati din cand in cand, inlaturand crengile inestetice sau pe cele uscate. Daca pe trunchiul lor se formeaza prea multi muschi, indepartati-i, pentru a evita atacul diferitelor ciuperci. Stropiti-i din cand in cand, pentru a preveni aparitia daunatorilor.

Arbustii, tufele, boschetele pot “imbraca” foarte frumos aleile gradinii. Acestia au nevoie de o ingrijire mai atenta (udare, toaletare) sau, pe unele specii bine selectionate, le puteti transforma in bonsai. Deosebit de frumosi sunt arbustii cu flori ornamentale, dar si cei cu frunze in diverse nuante de verde. Iata cateva exemple:

Rhododendron ponticum – este foarte potrivit pentru laturile gradinii, infloreste abundent in mai-iunie, cu flori mari, mov-lilas, superbe. Creste pana la 1.5-2 metri.

Caryopteris (“Marele albastru”) – creste pana la o jumatate de metru, are flori de culoare albastru intens, care se deschid spre sfarsitul verii si toamna.

Carpinus betulus –  arbust de 3-4 metri, cu frunzele gofrate, de un verde luminos, vara, iar toamna se coloreaza intr-un galben ireal. Amplasat in fata arborilor inalti creeaza efecte deosebite.

Potentille fruticosa (“Degete de aur”) –arbust cu flori mari (diametru de aproximativ 5 centimetri), galbene, de lunga durata (toata vara), cu frunze verzi ,argintate.

Abelia grandiflora – este un arbust hibrid, cu flori albe si roz, grupate in buchete, spre marginile crengilor. Sta inflorit intreaga vara.

Cotoneaster franchettii – arbust cu crengile arcuite si flori roz, urmate de fructe de un rosu intens, foarte decorative.

Hibiscus syriacus  (Zamosita) –  arbust cu flori imense, de aproximativ 10 centimetri, albastre precum cerul.

Deutzia magnifica – creste pana la 2-3 metri si sta inflorit toata vara. Are flori mari, albe si parfumate.

Forsythia intermedia – infloreste primavara, devreme, are flori galbene, foarte frumoase, si este rezistenta la frig.

Lonicera japonica (“Mana Maicii Domnului”) – imbraca frumos zidurile, gardurile, stalpii etc., are flori delicate si parfumate, un decor excelent pentru toata vara.

Rubus idaeus (Zmeurul) – nu numai ca nu este pretentios, dar, in mijlocul verii, va va incanta cu gustul si aroma fructelor sale.

Dintre arbustii rezistenti la ger, foarte cunoscuti sunt:

Buxus sempervirens (Buxus, Merisor) – are frunze persistente, stralucitoare, poate fi tuns in cele mai imprevizibile forme.

Cornus sanguinea – are frunze colorate in rosu, galben si roz, contrastand superb cu verdele gradinii. In timpul iernii, crengutele rosii, golase sunt la fel de frumoase pe fundalul zapezii.

Philadelphus coronarius – este un arbust apreciat, mai ales, pentru parfumul extraordinar al florilor albe, dense, specifice lunilor mai-iunie.

Photinia fraseri – frunzele acestui arbust isi schimba culoarea, de-a lungul verii, de la rosu stralucitor, la verde lucios. Poate sa atinga 2-3 metri inaltime.

Amorpha fruticosa (Salcam) – creste in aproape orice conditii, are flori foarte parfumate si consolideaza terenul instabil.

 Arbusti pentru toamna

Nandina domestica – este un arbust pitic (o jumatate de metru), decorativ prin frunzele care isi schimba culoarea de-a lungul anului.

Viburnum tinus – este unul dintre cei mai cultivati arbusti in gradini, pentru florile sale albe si frunzele mari, de un verde intens. Totusi, iarna, nu rezista la temperaturi mai scazute de -15 grade Celsius.

Malus coccinella  – este un pomisor cu frunze grena si flori rosii, de 2-3 metri inaltime, care, toamna, se acopera cu fructe mici, rosii, foarte decorative.

Spiraea thunbergii – arbustul are un frunzis foarte fin, verde deschis (vara) si galben-oranj (toamna), cu nenumarate flori albe, mici, grupate in buchete.

Nenumarati alti arbori si arbusti pot sa impodobeasca gradinile, totul depinde de gustul fiecaruia si de felul in care este gandit spatiul cu aceasta destinatie. In putinul timp care a mai ramas pana cand primavara isi va cere toate drepturile, proiectati-va schimbarile si lucrarile pe care le aveti de facut in gradina, astfel incat, la momentul oportun sa stiti exact ce si unde veti planta, cum veti toaleta vegetatia de anul trecut, ce trebuie inlaturat, ce trebuie adaugat.

Daca nu v-ati ocupat de aceste lucruri pana acum, e timpul sa incepeti, iar daca ati mai facut-o, probabil ca asteptati cu bucurie sa reincepeti. Daca arta Feng Shui va inspira, aplicati ideile care va convin, daca nu, regula de aur este sa urmati propriile dorinte si gusturi, iar plantele din gradina va vor rasplati, pentru ca le-ati ales, cu bucuria, linistea si energia lor benefica.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.