Casă și grădină4 factori cheie care te vor ajuta să alegi cele mai bune...

4 factori cheie care te vor ajuta să alegi cele mai bune geamuri pentru locuința ta

Alegerea geamurilor la casa este un aspect de cele mai multe ori ignorat. Suntem atenti la constructia zidurilor, alegerea acoperisului, decoratiunilor interioare, insa atat de neatenti cand vine vorba de geamuri. Multi iau in considerare aspectul financiar, cautand varianta cea mai ieftina si nu neaparat cea functionala sau tehnica. Astfel, dupa o perioada de timp, destul de scurta, ajung sa regrete alegerea facuta.

Care sunt principalii factori care trebuie luati in considerare pentru a alege geamul potrivit la casa? Acestia sunt: climatici, izolarea termica, orientarea fatadelor in raport cu punctele cardinale, luminozitatea, etc.

Factorii climatici: acestia difera in functie de zona geografie, de altitudine, pozitionarea in raport cu circulatia generala a atmosferei. Mai exact cu cat altitudinea la care este situata constructia creste, cu atat coeficientul de izolare termica a geamului trebuie sa scada. Acest fapt inseamna ca in interiorul casei caldura reemisa nu va fi pierduta prin geam. Geamurile care raspund cel mai bine acestor cerinte sunt ferestrele din profil PVC cu geam termopan (cu doua sau trei foi).

Daca constructia este situata in zona montana sau in zone cu inversiuni de temperatura sau temperaturi coborate, se impune folosirea unei ferestre din profil PVC sau aluminiu (obligatoriu cu bariera termica) si cu geam termopan alcatuit din trei foi. Din cele 3 foi de sticla, doua vor fi sticle coated (sticla LowE, sticla de control solar, etc). Pentru tara noastra se recomanda montarea de ferestre din PVC, aluminiu (doar cu bariera termica) sau lemn cu geam termopan. Profilele din aluminiu fara bariera termica sau cu sticla simpla nu sunt recomandate pentru clima din tara noastra.

Orientarea ferestrelor in raport cu punctele cardinale: in functie de orientarea geografica variaza si cantitatea de energie solara directa care ajunge pe suprafata geamurilor. Astfel, cele cu orientare sudica beneficiaza de insorire maxima, indiferent de anotimp pe tot parcursul zilei. Acest fapt poate fi un mare avantaj, pe parcursul sezonul rece, dar si un mare dezavantaj pe parcursul sezonului cald.

Astfel pentru a gasi un echilibru in raportul avantaj/dezavantaj se recomanda ca la ferestrele cu orientare sudica a se folosi un geam termopan care are in configuratie sticla de control solar. Pentru cele cu orientare nordica, unde energie solara directa nu ajunge niciodata pe suprafata geamurilor, trebuie folosita o sticla cu pelicula cu emisivitate joasa. A folosi geam cu sticla de control solar nu se justifica. Pentru cele cu orientare estica sau vestica (maxim de insolatie dimineata pentru cele cu expunere E si maxim dupa amiaza pentru cele cu orientare V) se recomanda montarea de ferestre cu sticla de control solar.

Luminozitatea: in functie de destinatia incaperii este deosebit de important jocul de lumina/umbra. Cu cat inaltimea si suprafata gemurilor este mai mare, cu cat sunt amplasate in partea superioara a peretelui, cu atat cantitatea de lumina care patrunde in incapere este mai mare.

Izolarea termica: izolarea termica a casei este data de izolare termica a peretilor, tavanului, podelei, dar mai ales a ferestrelor, in special a suprafetei vitrate. Se stie ca dintr-o casa, caldura se pierde in primul rand prin acoperis, apoi prin geamuri. De aceea este important, avand in vedere factorii anteriori, sa montam geamuri cu coeficient de izolare termica de maxim 1.1W/mpK. Acest coeficient se poate obtine montand ferestre din profil de PVC cu geam termopan, profil aluminiu cu bariera termica sau ferestre din lemn stratificat. In toate cele trei cazuri un coeficient de izolare termica mic este dat de folosirea unui geam termopan cu trei foi, doua foi fiind cu depunerea unui strat de emisivitate joasa.

geamuri

Alegerea geamurilor la casa trebuie facuta avand in vedere culoarea exterioara, dar si cea interioara. Daca in perioada dinaintea anilor 1990 cea mai populara culoare era cea alba, astazi avem posibilitatea de a alege dintr-o gama RAL de peste 220 de culori si „n” combinatii”, gama de culori RENOLIT sau foliile care imita culorile masa lemn, etc. Putem alege ca interiorul sa fie intr-o culoare si exteriorul geamurilor intr-o alta culoare. Desigur ferestrele din lemn se prefera a se lasa in culoarea lor natur, insa pentru PVC si aluminiu jocul culorii nu are limita.

O alta posibilitate cand alegem geamurile la casa este folosirea baghetelor decorative, denumite sprose. Acestea pot fi albe, aurii, imitatie lemn, etc. Rolul lor este pur decorativ. Modelele pot fi foarte variate, de la intersectari de linii in unghiuri drepte, pana la raze.

Geamurile au rol decorativ, functional si energetic. Asadar, decizia pentru alegerea lor trebuie sa fie o decizie bine gandita si documentata. O alegere corecta va mentine caldura in casa si implicit banii, iar o decizie proasta poate determina aruncarea banilor pe geam.

O alta posibilitate este ca in locul clasicelor geamuri rectangulare sa alegem geamuri dintr-o gama foarte variata de forme. Tehnologia de prelucrare a profilelor asigura ca indiferent de forma geometrica, daca este folosita solutia tehnica corecta, geamurile sa etanseze si sa functioneze perfect.

Asadar, dati frau liber imaginatiei, alegeti-va un consilier tehnic bun. Astfel, dorintele dumneavoastra vor prinde viata si casa va avea geamurile pe care vi le doriti!

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.