Ai un copil violent? Nu esti nici pe departe singurul părinte care se îngrijorează în legătură cu tendințele agresive ale copilului. Copiii sunt violenți în special în prima copilărie, ceea ce nu înseamnă însă că îi poți trece cu vederea comportamentul. Dimpotrivă, este important să afli ca părinte ce poate însemna violența manifestată de către copilul tău, ce cauze poate avea.
Ai un copil violent? Află ce poate însemna acest lucru!
Indiferent dacă violența copilului este verbală sau fizică, indiferent dacă este îndreptată spre alți copii, spre animale, spre obiecte sau spre părinte, primul pas de a ajuta copilul și a opri acest comportament este cel de a cunoaște cauzele violenței.
Egocentrismul copilului este un prim factor ce duce la violență. Orice copil mic dorește să fie în centrul atenției și orice copil mic se pune pe sine pe primul loc; nevoile și dorințele sale îi apar ca fiind cele mai importante. În plus, copilul mic nu are capacitatea de empatie dezvoltată, ceea ce înseamnă că deseori nu poate înțelege ceea ce simt alții și nu poate înțelege că și ceilalți au propriile dorințe și nevoi, la fel de importante. Un copil mic nu înțelege întotdeauna nici că face rău atunci când își descarcă furia.
Posesivitate și gelozie. Ia-i jucăria copilului și te poți aștepta la un gest violent! Copilul este foarte posesiv, iar oricine îi ia ceva ce-i place va suferi! Gelozia față de alți copii (copii care au jucării mai multe, frați sau surori care primesc mai multă atenție) este încă un factor ce va duce la violență.
Lipsa abilităților de exprimare constructivă a emoțiilor. Chiar și ca adult este uneori dificil să-ți controlezi furia și să nu cedezi agresivității. Unui copil îi este și mai greu; un copil mic nu știe cum să își exprime emoțiile, deseori nici nu își înțelege emoțiile. Mai dificil este pentru copiii foarte mici, de sub 3 ani, care nu știu să se exprime limpede pentru a cere ceea ce vor sau a arăta că sunt supărați.
Echilibru emoțional labil și autocontrol scăzut. Copilul este violent? Aceasta și deoarece echilibrul emoțional este precar, trecând ușor de la o emoție la alta și experimentând emoții intense. În plus, autocontrolul lasă de cerut – copilul nu are capacitatea de a-și ține sub control emoțiile și de a-și opri reacțiile primare.
Nevoia de atenție din partea părinților îl poate face pe copil violent: el știe că dacă altceva nu merge, atunci părinții săi sigur își vor îndrepta atenția asupra sa dacă se manifestă violent (țipă, lovește, trântește etc.).
Agresivitatea în cadrul familiei este un factor important pentru învățarea comportamentului violent. Copilul observă, memorează și repetă ceea ce vede în jurul său; așadar, dacă există certuri frecvente între soți sau dacă un frate se comportă violent, copilul va învăța acest model. Pericolul este mare în special când copilul învață că prin violență arăți că ești mai puternic și obții ceea ce dorești (așa că mare grijă cum se rezolvă disputele familiale: nu prin țipete, amenințări și gesturi violente!).
Pedeapsa fizică. Direct legat de agresivitatea în familie, un copil care este pedepsit prin bătaie va suferi mult; printre altele, va învăța că e normal să bați pe cineva dacă nu te ascultă și că prin bătaie îi faci pe alții să te asculte, arătând că ești cel mai puternic (și va face acest lucru cu alți copii, știind că va obține ce vrea dacă este violent).
Frustrarea copilului duce la furie, furia la violență. Pe când un adult poate căuta soluții și poate să își diminueze prin diverse căi frustrarea, unui copil îi este mai greu. Copilul poate deveni frustrat de cerințele părinților, de controlul acestora, de indiferența acestora, de cerințele la școală, de lipse diverse (nu obține ce vrea), de conflicte cu alți copii ș.a.m.d.. Când ceva i se pare nedrept, copilul este frustrat; și pentru că știe că nu are putere să facă ceva, se înfurie și devine violent.
Frica – copilul care se teme poate acționa violent. Ca un exemplu, dacă un copil se teme că va fi luat în râs, batjocorit de alții, va face el primul pas și va deveni agresiv ca o metodă de a se apăra.
Televizorul și alte mijloace media contribuie la adoptarea comportamentului violent al copilului. Până și desenele animate destinate copiilor mici prezintă diverse scene de violență (la fel jocurile PC). Violența este constant prezentă în mass-media, ceea ce are ca efect desensibilizarea la violență (nu te mai șochează violența, te obișnuiești cu ea).
Încurajarea violenței de către părinți. Te întrebi ce fel de părinte ar putea încuraja violența? Se întâmplă: ca un exemplu, părintele care este chiar mândru că băiețelul lui este curajos și dominant și care râde amuzat când îl vede îmbrâncind alt copil pentru a ajunge primul la leagăn… „Ce amuzant, copilul meu nu e fraier” – își poate spune părintele. Și copilul, vâzându-l cum zâmbește îngăduitor, învață că așa este bine…