Din cele mai vechi timpuri, oamenii caută să se apere de căldură şi frig, mai ales când acestea sunt excesive, devenind o sursă de disconfort termic. Dacă în cele mai vechi timpuri, oamenii apelau la frunze, apoi egiptenii şi chinezii au creat un evantai din palete uriaşe pentru a-şi răcori spaţiul în care trăiesc, în 1748 a fost prezentat primul design de refrigerare artificială, conceput dintr-o pompa de aer pentru a crea vid parțial, însă sistemul n-a fost pus niciodată în practică.
Dorinţa oamenilor de a-şi crea un mediu de viaţă cât mai plăcut a dus la apariţia în anul 1905 a primului aparat de aer condiționat, acesta fiind lansat în comerţ abia în anul 1912, pentru ca în 1928 să se creeze primul aparat care foloseşte Freonul, un compus chimic care are proprietatea de a vaporiza la temperaturi mai joase decât spaţiul pe care dorim să-l răcim. Din cauza impactului negativ asupra mediului, începând cu anul 2010, Freonul a fost înlocuit Puronul în toate aparatele de aer condiţionat nou create.
Aparatului de aer condiţionat are în prezent rolul de a păstra o temperatură confortabilă într-un spaţiu bine delimitat, precum şi o umiditate confortabilă, de a înlătura umiditatea excesivă din aer, de a asigura o ventilaţie constantă, de a îndepărta din aer bacteriile şi microorganismele prin filtrele ataşate.
Alegerea unui astfel de aparat se face în funcţie de mai multe criterii, însă cel mai important detaliu de care trebuie să ţineţi cont atunci când vă decideţi să vă creşteţi nivelul de confort, este suprafaţa pe care doriţi să îl folosiţi. Dacă la o încăpere de 18-30 mp aveţi nevoie de un aparat cu o capacitate de 9000 BTU (British Thermal Units), unde BTU reprezintă cantitatea de căldură necesară pentru a creşte temperatura unei livre (0.45 kg) de apă cu un grad Fahrenheit, la un spaţiu de 24-35 mp aveţi nevoie de 12000 BTU, ajungând până la 2200 BTU pentru un spaţiu de 60-70 mp.
În ultimul timp, tot mai multe persoane aleg aparatele de aer condiţionat cu inverter în detrimentul celor clasice pentru că acestea consumă cu până la 30% mai puţin curent electric, au un control al turaţiei ventilatoarelor şi al capacităţii compresoarelor, oferă o temperatură fără fluctuaţii, au o durată de viaţă mai mare şi pot fi folosite chiar şi la încălzirea spaţiilor.
Dacă doriţi să asiguraţi confortul termic în mai multe spaţii, este indicat să investiţi într-un sistem multispliter, acesta având o unitate externă şi două sau mai multe unităţi interne.
Pe lângă aparatele fixe, există şi aparate mobile de aer condiţionat, acestea din urmă fiind recomandate, mai degrabă, persoanelor care nu pot să-şi monteze un sistem fix din diverse motive, cum e cazul persoanelor care locuiesc în chirie.
Aparatele de aer condiţionat sunt dotate cu diverse filtre, care trebuiesc schimbate sau curăţate la 6 luni, dintre care cel mai des întâlnite sunt filtrul antipraf, filtrul electrostatic antibacterian, filtrul dezodorizant, filtrul catehin.
Când cumpăraţi un astfel de aparat, ţineţi cont şi de clasa energetică, un aparat din categoria A consumând cu aproximativ 30% mai puţină energia, diferenţa de bani cumpărând un produs din această categorie comparativ cu unul dintr-o clasă energetică mult inferioară fiind recuperată în doar un an.
Preferabil este să cumpăraţi un aparat de aer condiţionat cu un nivel cât mai redus de zgomot, mai ales dacă doriţi ca acesta să fie montat în dormitor.
Nu lăsaţi persoane neautorizate să vă monteze aparatul de aer condiţionat, instalarea fiind recomandată să se realizeze doar de către firme specializate.
Preţul unor astfel de aparate de aer condiţionat poate să difere mult atât în funcţie de performanţele sale, cât şi în funcţie de magazinul de desfacere, cel mai mic preţ fiind întâlnit la un magazin de aer condiționat specializat pe vânzarea acestui tip astfel de produse.
Cumpărarea unor astfel de aparate în regim second-hand este nerecomandată deoarece nu cunoaşteţi istoricul şi eventualele defecţiuni ascunse ale aparatului.
Este cu adevarat o necesitate un aparat de aer conditionat. Nu mai mori de cald, nu mai deschizi geamul sa intre praful si gazele de esapament, iti creezi un confort maxim cu costuri deja extrem de accesibile oricui