Printre surprizele noii tale vieti in calitate de proaspata mamica, s-ar putea sa ai si cateva mici surprize neplacute: caderea parului dupa nastere face parte din aceasta categorie… Nu trebuie sa te sperii si sa te gandesti ca ajungi cheala, chiar daca parul incepe sa iti cada cu un ritm si in cantitati ingrijoratoare. Nu, nu vei cheli, insa acest proces de cadere a parului te poate supara, cu atat mai mult, cu cat pe perioada sarcinii parul tau nu a cazut si a fost foarte bogat.
Ce trebuie sa stii despre caderea parului dupa nastere
In timp ce esti insarcinata, parul tau se bucura de o perioada foarte buna: este mai bogat, sanatos si lucios, asta deoarece procesul de cadere in aceasta perioada este stopat. Insa odata cu nasterea, parul va incepe sa cada, uneori intr-un ritm alarmant – nu te panica, este un proces normal si doar temporar! Desi unele proaspete mamici iti pot spune ca nu au trecut prin asa ceva, exista destul de multe femei carora le cade parul dupa ce au dat nastere bebelusului, la aproximativ trei luni dupa aceasta. Insa, intr-adevar, caderea parului dupa nastere nu afecteaza toate femeile si le afecteaza in grade diferite pe fiecare.
De obicei, aceasta neplacere nu are absolut nici o cauza de ingrijorare, de aceea nu este necesar sa te consulti cu doctorul decat daca esti cu adevarat speriata si dupa ce ai rabdare cam doua-trei saptamani sa vezi daca se diminueaza ritmul de cadere. In aproximativ o luna-doua, parul va cadea din ce in ce mai putin, pana ce vei ajunge la ritmul normal dupa aproximativ sase luni de zile.
In mod normal, cand nu esti insarcinata, iti cad in jur de 50 fire de par pe zi, fie ca dai sau nu atentie acestui fenomen. De obicei, cam 80% din parul tau este in perioada de crestere, care alterneaza cu perioada de stagnare. Dar odata insarcinata, firele de par aflate in perioada de crestere se inmultesc si vei pierde foarte putin par datorita schimbarilor hormonale prin care trece organismul.
Dupa doua-trei luni de la nastere, organismul se recupereaza, activitatea hormonala se regleaza si parul incepe sa cada din nou, firele iesind din faza de crestere si trecand in faza de stagnare. Insa vei pierde mai mult par – tot acel par care nu a cazut in perioada sarcinii. Tocmai din cauza ca intr-o perioada foarte scurta de timp, poti pierde mult, foarte mult par, caderea parului dupa nastere te poate speria.
Multe mamici pun aceasta cadere pe seama alaptatului – insa nu a fost facuta absolut nici o legatura intre aceste doua fenomene. Dovada: unele femei care alapteaza nu se confrunta cu aceasta problema, le cade putin par, in timp ce alte femei, care au alaptat doar o luna, pierd foarte mult par! Este doar un semn de recuperare, revenire la echilibru si dupa jumatate de an – maxim un an, parul isi revine la ritmul normal de crestere si cadere.
Ce poti face?
Atunci cand caderea parului dupa nastere te afecteaza in mare masura si nu mai suporti, un prim pas ar fi sa il tunzi! Il lasi astfel sa isi revina si sa creasca mai usor dupa perioada de stagnare si pierderea sa va fi mai putin iritanta si observabila. Ai mai putina treaba cu ingrijirea parului si o tunsoare scurta te poate chiar avantaja, daca pana acum nu ai avut curajul sa incerci asa ceva! Totul este sa cauti tunsoarea potrivita pentru tine!
In nici un caz, in special daca alaptezi, nu folosi vopsele – nici macar nuantatoare de par! Evita cu orice pret si fixativul de par – afecteaza firul de par, radacina sa si substantele nocive pot ajunge la bebelus!
Cauta, intreaba-ti coafeza, prietenele si alege o gama profesionista de produse de ingrijire. Neaparat foloseste atat sampon, cat si balsam si masca de par. Cele bogate in siliciu si biotina pot fi de ajutor si gasesti game speciale in farmacii, concepute pentru diminuarea caderii parului dupa nastere. Invata si sa folosesti corect aceste produse de la coafeza ta sau din filmulete video de pe Internet.
De exemplu, multe femei folosesc prea mult sampon, pe care il toarna pur si simplu in cantitati mari in palme. Insa este necesar foarte putin sampon, cu care apoi iti masezi foarte usor scalpul umezit bine, apoi lungul parului, fara a ridica parul in varful capului si a-l freca agresiv! Cel mai bine este sa combini un bob de sampon cu apa calduta, apoi sa il pui in cap, pentru a nu fi prea concentrat. Cat despre masca, aceasta nu se pune decat de la jumatatea firului in jos!
Nu te peria sau pieptana cu parul ud! Caderea parului dupa nastere, dar si in mod normal, este favorizata daca tragi si rupi firele de par ud care sunt mai fragile. In plus, uscatorul de par are o actiune agresiva, deci fie invata-te sa iti usuci natural parul, fie foloseste jetul cu aer rece si cu o intensitate medie.
Ai grija ce perie si pieptene folosesti – daca simti ca iti trage firele si acestea se rup, achizitioneaza alte ustensile, de preferat, din par natural.
Evita coafurile complicate si cele care streseaza parul si il tin mult timp strans in coada sau in coc. Lasa-ti parul liber, desi asa esti si mai iritata de caderea sa! Daca tii neaparat sa iti prinzi parul, fa-ti o coada lejera si foloseste elastice cu protectie – care sunt invelite in panza.
Ceea ce este important din toate punctele de vedere dupa ce ai nascut, nu numai din perspectiva caderii parului dupa nastere: adopta un regim alimentar bogat in proteine, minerale, vitamine. In plus, incepe sa iei unele suplimente cu vitamine (vitamina B si C, zinc, fier, calciu). Nu uita de avantajele fructelor si legumelor proaspete: in fiecare zi, consuma cateva fructe sau legume. In special daca urmezi o dieta de pierdere a kilogramelor in plus dupa sarcina, asigura-ti aportul de fructe, legume si suplimente nutritive.
Iar atunci cand caderea parului dupa sarcina te alarmeaza si nu se diminueaza nici dupa doua luni de cadere masiva, consulta-te cu medicul, pentru a verifica echilibrarea nivelului hormonal in organismul tau.
Buna! Foarte tare articol! merci mult.