Sarcină & BebeExistă un set de analize obligatorii pentru gravide - Iată ce trebuie...

Există un set de analize obligatorii pentru gravide – Iată ce trebuie să știi despre acestea

Exista anumite analize obligatorii pentru gravide pe care, oricat de neplacute sau intruzive ti se par, este necesar sa le duci la bun sfarsit, pentru a te asigura ca vei avea o sarcina fara probleme si un bebelus sanatos. In plus, daca este vorba de o sarcina planificata, inainte de a concepe bebelusul, este bine si recomandat sa urmezi un consult medical complet, pentru a afla daca tu sau partenerul de viata va confruntati cu vreo dificultate in masura sa creeze probleme in conceptie.

Sarcina, desi este o perioada frumoasa si o implinire a femeii si partenerului ei, aduce cu sine si unele mici neplaceri si responsabilitati, printre care si necesitatea de a parcurge o serie lunga de analize si consultatii medicale. In acest domeniu, nu tu decizi, ci medicul. Chiar daca unele analize ar putea sa ti se para inutile, daca sunt recomandate de catre medic, atunci urmeaza-i sfatul, caci el este cel care stie mai bine!

Printre cele mai importante analize obligatorii pentru gravide se afla consultatia ginecologica: testul Babes-Papanicolau, care arata daca exista celule de cancer si analiza secretiilor vaginale – care arata daca te confrunti cu vreo infectie sau boala transmisibila sexual. Apoi, este necesara analiza sangelui.

Aceasta cuprinde urmatoarele testari obligatorii: Rh-ul, hemoleucograma (arata daca exista anemie sau infectii), test pentru colesterol, timp de coagulare, test pentru HIV, test pentru sifilis, teste pentru hepatita B si C, glicemia (arata daca exista diabet zaharat), creatinina si calcemia. In plus, testul TORCH verifica daca exista diverse afectiuni, infectii comune care pot cauza probleme serioase in timpul sarcinii, precum rubeola, varicela, listerioza, toxoplasmoza, micoplasma.

Alte analize obligatorii pentru gravide tin de testarea urinei, care arata daca exista vreo infectie periculoasa a tractului urinar. Toate acestea, sigur, tie ti se par abstractiuni si poate inutile (de exemplu, poti fi sigura ca nu ai sifilis sau herpes), insa este necesar sa le faci pentru a fi sigura 100% ca totul va merge bine.

Analizele obligatorii pentru gravide in primul trimestru tin deci, de testarea completa a sangelui, a urinei si a secretiilor vaginale si o ecografie de control. In trimestrul II de sarcina, vei repeta unele analize la cererea medicului si vei efectua, posibil, triplul test si inca o ecografie, iar in trimestrul III, la fel.

Ce presupun unele dintre analizele obligatorii pentru gravide

In primul rand, trebuie mentionat ca cel mai bine ar fi sa iti planifici sarcina, caci este foarte util un consult medical preconceptie, care sa verifice daca te confrunti cu probleme de sanatate care ar putea impiedica dezvoltarea armonioasa a bebelusului sau care te-ar putea pune pe tine in pericol. Oricat de sanatoasa si tanara esti, poti avea unele afectiuni minore care sa implice necesitatea unui tratament inainte de conceptie.

analize pentru gravide

In orice sarcina, vei face ecografia 2D, cea obisnuita, care ii permite medicului sa verifice existenta unor complicatii sau anomalii in dezvoltarea fatului. Daca medicul considera necesar, poti face si o ecografie 3D, ce ofera imagini de o calitate foarte buna ale fatului si poate releva existenta unor probleme de dezvoltare si pozitie a fatului. Iar daca este suspectata o problema de dezvoltare a fatului, medicul poate decide efectuarea unei ecografii transvaginale – usor neplacute, caci presupune introducerea unei sonde in vagin, pentru analiza detaliata a vaginului, ovarelor, cervixului.

Alte analize obligatorii pentru gravide constau in dublul test – efectuat in primul trimestru, verifica existenta unor malformatii congenitale la fat, testul fetal non-stres – este un test simplu ce verifica modul de dezvoltare fizica a fatului, testarea estrogenului – pentru a depista posibile malformatii,  testul TSH (hormonul de stimulare tirodiana) – depisteaza existenta unor dereglari hormonale la tiroida, dereglari ce pot afecta mersul sarcinii.

Printre testele care ar mai putea sa iti fie recomandate in timpul sarcinii se afla amniocenteza – testare care verifica existenta unor infectii sau afectiuni genetice care ar putea fi transmise la bebelus. Daca medicul suspecteaza prezenta unor asemenea afectiuni, cel mai bine este sa te supui testarii, dar doar daca este considerata necesara, caci poate fi periculoasa, atat pentru tine, cat si pentru fat.

Insa nu toate testarile si analizele sunt obligatorii la fiecare viitoare mamica. In functie de starea ta de sanatate, de varsta, de riscuri reale sau suspectate de catre medicul tau, poti alege sau nu sa mai efectuezi cateva testari ce pot releva existenta unor afectiuni grave ale fatului. Cel mai bine si in acest caz, in care ti se recomanda testari suplimentare, este sa urmezi sfatul medicului. Iar daca ai dubii serioase, consulta-te cu doi medici si vezi daca opiniile lor coincid.

Printre aceste testari suplimentare, ti se poate recomanda sa efectuezi o biopsie de trofoblast – se prevaleaza din uter celule din placenta, celule ce vor fi analizate in scopul verficarii starii generale de sanatate a fatului, dry-testul – urmareste cu acuratete dezvoltarea fatului si arata daca exista anomalii de orice tip, cordocenteza – se prevaleaza sange ombilical fetal (doar daca este suspectata o problema grava a fatului),  testul de vilus corionic – verifica, prin prevalarea tesutului din placenta, daca exista anomalii congenitale, malformatii genetice ca fibroza chistica, sindromul Down, boala Huntington.

Daca sunt suspectate anomalii congenitale, in al doilea trimestru de sarcina, ti se poate recomanda efectuarea triplului test, insa gandeste-te de doua ori, caci poate fi riscant pentru sanatatea ta si a bebelusului. Daca medicul iti recomanda acest test, trebuie sa ai incredere in el, dar si sa pui toate intrebarile necesare.

Se pare ca aceasta testare are o rata destul de ridicata de esec, insa doar un specialist te poate lamuri complet. Triplul test se face prin analiza unor hormoni din sange, pentru a depista existenta unor defecte congenitale. Daca aceasta testare iese pozitiva, vor fi necesare analize ulterioare, care pot confirma sau nu existenta unor anomalii congenitale la fat. Ca la toate celelalte analize, fie obligatorii sau optionale, totul este sa ai incredere totala in medicul tau si sa te lasi pe mana sa de expert.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.