Pentru minunata ta gradina, cu siguranta, faci foarte multe lucruri, de la planificarea aspectului, sapat, plivit, plantat florile si udatul lor, pana la micile treburi aferente, toate pentru a o face sa fie frumoasa si sa te reprezinte. Urmatorul pas este sa o imparti cu cei din jurul tau, motiv pentru care vei avea nevoie si de mobilier in gradina, care sa vina ca o completare a decorului cu straturi de flori multicolore si prin intermediul caruia sa asiguri un loc confortabil persoanelor care vor veni sa iti admire munca depusa.
In acest demers, prima etapa presupune sa iei in considerare ce tip de mobilier se potriveste gradinii tale – de la clasicul hamac, la bancute, scaune si masute pe care poti aseza ceaiul, cafeaua sau, pur si simplu, o carte pe care vrei sa o lasi din mana, la un moment dat, la care poti adauga umbrele care sa te protejeze de soare si chiar o masa de dimensiuni mai mari, unde poti lua masa cu prietenii tai.
Dar, pana sa stabilesti ce mobilier vei alege, este foarte important de stiut care este cel mai usor de intretinut material de mobilier in gradina, de aceea, in randurile care urmeaza, vei gasi tipurile principale de material si cateva dintre caracteristicile lor, pentru a putea alege in deplina cunostinta de cauza.
Aluminiul
In momentul de fata, exista doua tipuri de mobila din aluminiu – cel vopsit si cel nevopsit. Aluminiul vopsit poate fi tratat ca orice alta suprafata de metal vopsit, putand fi curatat cu sapun si apa, foarte usor, si poate fi protejat de intemperii prin aplicarea unei substante speciale, in principal, ceara.
Aluminiul nevopsit nu rugineste, dar poate oxida, de aceea trebuie lustruit cu o pasta speciala pentru metal, care se gaseste cu usurinta in comert. Aceasta contine un abraziv foarte fin, ce face ca aluminiul sa-si redobandeasca luciul initial. Este foarte important de stiut ca substantele alcaline vor stimula oxidarea, din aceasta pricina fiind necesar sa se evite folosirea amoniacului, care va fi substituit cu o solutie din otet, combinata cu apa in proportie de 1:1.
Mobilierul in gradina, care poate fi reprezentat de canapele special concepute pentru exterior, este, in general, unul foarte rezistent, fiind fabricat din materiale rezistente la intemperii, la actiunea nefasta a soarelui si la vant puternic. Din nefericire, lasate in exterior permanent, saltelele, chiar daca rezistente, se pot uda, de aceea trebuie uscate la soare, pentru cateva zile, ori de cate ori este nevoie.
Hamacele sunt ca niste uriase filtre de aer exterioare, pentru ca, de regula, colecteaza praf, poluare, noxe, excremente de pasari si insecte, asa incat, de fiecare data cand il vei monta, in sezon, asigura-te ca ii vei aplica o solutie protectoare pentru material, care va impiedica absorbtia rapida a apei de ploaie si va face si curatarea ulterioara mult mai usoara. Daca ai ca mobilier in gradina, un hamac, poti sa il cureti si cu o perie moale, inmuiata intr-o solutie de apa cu sapun, dupa care este esential sa il lasi la soare sa se usuce.
Un alt tip de material folosit intensiv pentru mobilierul exterior este fierul. In momentul in care alegi o piesa de mobilier care sa aiba drept componenta principala fierul, nu vei pierde din vedere ca acesta rugineste. Inainte de a te apuca sa cureti cu o solutie care are in componenta sa si apa, asigura-te ca nu exista vopsea cojita. Daca detectezi un inceput de rugina, atunci ai grija sa o indepartezi din timp, prin polizare, dupa care aplica o vopsea pentru metal, rezistenta la rugina.
Foloseste pentru curatarea mobilierului in gradina un detergent nu foarte puternic si sterge cat de des posibil praful si murdaria, cu o carpa moale, pentru ca acestea sunt factori favorizanti ai aparitiei ruginei. Un prim pas pentru un mobilier bine intretinut este un mobilier curat. Dupa curatare, aplica o ceara protectoare, care va impiedica aparitia umezelii, cea mai buna si indicata fiind cea sub forma de spray.
Umbrelele de soare de diferite modele si dimensiuni pot fi un adevarat “must ” al gradinii tale, iar cea mai buna metoda de a le prelungi durata de viata este sa le cureti inainte de a le strange, dupa sezonul cald. Poti face acest lucru folosind o solutie de vase si apa, o perie moale pentru indepartarea impuritatilor, dupa care este obligatorie uscarea completa, pentru a evita aparitia mucegaiului.
Mobilierul din gradina poate fi si cel din lemn – stejar, pin, mahon, brad – fiecare, in functie de posibilitati. Cel mai bun material lemnos pentru mobilierul exterior este cel construit din lemn rezistent la intemperii, dar este obligatorie curatarea si indepartarea petelor. Aceasta curatare se poate face cu o solutie din apa si detergent si o carpa moale, dupa care este necesara aplicarea unui strat de ceara protectoare, speciala pentru lemn. Lemnul vopsit este si mai usor de intretinut, necesitand doar revopsiri de intretinere. Cu suficienta grija, mobilierul in gradina, fie el si din lemn, poate rezista zeci de ani.
Adu-ti aminte care sunt motivele pentru care ai hotarat sa ai o gradina de flori si alege doar acel mobilier pentru exterior care potenteaza frumusetea naturala a gradinii tale, pentru ca doar asa vei putea sa te simti confortabil si multumit.