Animale de companieAspecte importante care nu trebuie omise când amenajăm un acvariu

Aspecte importante care nu trebuie omise când amenajăm un acvariu

Amenajarea unui acvariu nu este atat de usoara pe cat pare. Trebuie sa retinem ca de amenajarea acvariului pe care ni-l dorim tine viata locatarilor sai. Pestii sunt fiinte foarte sensibile, iar mediul in care ii introducem trebuie sa fie unul prietenos, caci altfel micutele animalute de companie se vor imbolnavi si vor muri.

Vom prezenta mai jos amenajarea unui acvariu de apa dulce, caci el ne este cel mai la indemana tuturor, iar acvariile de apa sarata sunt in general acvarii ce le gasim in casa oamenilor ce au cunostinte deosebite in acvaristica, fiind pasionati de multi ani de aceasta.

Sa ne oprim in primul rand la alegerea acvariului. Acvariile rotunde le vedem cel mai adesea la televizor si ne par mai atragatoare, insa trebuie sa tineti minte ca acestea nu sunt benefice pentru pesti. In primul rand forma circulara ii va determina pe pestisori sa inoate cu preponderenta in cerc, fapt ce va duce la dezvoltarea musculaturii de pe o parte, in detrimentul musculaturii de pe cealalta parte.

tip de acvariu
tip de acvariu

Pe langa acest fapt mai exista un considerent ce trebuie sa il avem in vedere, pesti emit in apa linii de camp magnetic, care se vor reflecta din peretii rotunzi ai acvariului spre interior, asaltand pestii din toate directiile, astfel pestii vor fi stresati, se vor imbolnavi si vor muri. Un acvariu ce are o inaltime mai mare decat lungimea nu va fi niciodata bine oxigenat, iar lipsa de oxigen le va dauna grav atat pestilor, cat si plantelor de acvariu. Asadar, inainte de a incepe amenajarea unui acvariu este bine sa alegem o forma paralelipipedica cu inaltimea la jumatatea lungimii.

Amplasarea acvariului are si ea o importanta vitala.

In primul rand, acvariul trebuie sa nu fie pozitionat langa o sursa directa de lumina, pentru ca lumina favorizeaza cresterea algelor, ce usor se vor depune pe pereti si pe langa faptul ca impiedica vizualizarea elementelor din interior, le dauneaza si pestilor. Pe langa sursa de lumina, care dupa cum am spus nu trebuie sa fie directa, acvariul trebuie sa fie ferit de orice fel de vibratii, asa ca cel mai bine ar fi sa asezati acvariul fie pe un suport special, fie pe o placa de polistiren, care il va feri atat de vibratii, cat si de eventualele neregularitati ale suprafetei pe care vrem sa il asezam. Inca un aspect ce trebuie sa fie luat in calcul in amenajarea unui acvariu este cel al unei surse de curent.

Plasati acvariul langa o sursa de curent si folositi prelungitoare securizate, asemanatoare celor pentru calculator, care sunt proiectate sa reziste atat tensiunilor oscilante, cat si problemelor ce pot fi cauzate de scurgerea apei pe priza. De asemenea trebuie avut in vedere ca pe timpul noptii plantele de acvariu nu mai produc oxigen, ci produc dioxid de carbon, fapt care contraindica amplasarea acvariului intr-un dormitor, dioxidul de carbon fiind nociv omului, iar pentru copii amplasarea unui acvariu in dormitor le poate genera crize de astm sau chiar boala in sine.

Amenajarea unui acvariu are ca element definitoriu pe langa vasul in sine si prezenta unui capac, care are suficient de multe avantaje. In primul rand amplasarea sursei de lumina pentru acvariu in capac este una mai sigura si mai eleganta. In al doilea rand existenta unui capac minimizeaza evaporarea apei, iar in al treilea rand pestii nu mai au posibilitatea de a sari din acvariu.

Putem trece la pasul urmator si anume la alegerea substratului care este de asemenea important. Nu alegeti un substrat constituit numai din pietris sau numai din nisip, cele doua trebuie sa fie combinate sau puteti alege varianta nisipului de dimensiunea unui bob de orez ce le combina pe cele doua. Alegerea substratului este importanta pentru ca aici se aduna toate reziduurile provenite atat de la hrana pestilor, cat si din materiile lor fecale.

Pe langa reziduurile nocive, in acvariu se vor acumula si reziduuri bune, care constituie ingrasamant pentru dezvoltarea plantelor, dar si pentru echilibrul apei. In alegerea substratului pentru amenajarea unui acvariu mai trebuie sa tineti cont si de duritatea sa. Va recomandam sa nu utilizati un substrat calcaros, pentru ca acesta determina o duritate mai mare a apei, care de cele mai multe ori este nociva pestilor.

Pentru a verifica duritatea pietrisului ales, umpleti un pahar cu otet, apoi turnati in acest pahar o lingura de substrat. Daca reactia ce o provoaca substratul in pahar este una efervescenta, atunci substratul ales este unul care determina cresterea duritatii apei si va trebui sa il inlocuiti.

Amenajarea substratului in apa trebuie sa fie de 3 – 4 cm in fata, crescand din ce in ce mai mult cu cat va apropiati de spatele acvariului. Pe langa aspectul estetic pe care il prezinta aceasta asezare, mai exista si un aspect practic si anume avand in vedere panta pe care ati realizat-o,  majoritatea reziduurilor se vor depune inspre fata acvariului, iar in momentul care doriti curatarea acvariului o puteti face cu usurinta, apeland numai la partea din fata, fara a deranja decorul pe care il veti avea.

Plantele reprezinta, de asemenea, un factor important in amenajarea unui acvariu, iar plantarea lor se face cel mai bine inainte de a introduce apa in acvariu, urmand un algoritm logic. Plantele mai inalte spre partea din spate a acvariului, plantele mai stufoase pe partile laterale, iar plantele mici in interiorul si in partea din fata a acvariului. In amenajarea unui acvariu o importanta vitala o au plantele, caci ele contribuie la echilibrarea mediului, ele sunt, de asemenea, o sursa de oxigen naturala si un important consumator de dioxid de carbon. Trebuie sa aveti in vedere in acelasi timp faptul ca plantele sunt cele mai obisnuite purtatoare de oua de melci, dar si de boli, deci aveti mare grija de unde le cumparati.

Plantele fiind introduse, urmeaza sa instalam urmatoarele: un filtru de apa (care este calibrat in functie de cati litri are acvariul nostru, asadar mare atentie in alegerea lui), un incalzitor cel mai bine cu termostat (nu toti pestii au nevoie de aceeasi temperatura a apei, asa ca incercati sa introduceti in acvariu pesti care sunt compatibili din acest punct de vedere), un termometru (el va permite sa controlati temperatura apei) si un aerator cu bule (el va oxigena apa din acvariu).

Nivelul de oxigen din acvariu poate fi usor controlat, avand in vedere ca pe timpul noptii plantele nu mai produc oxigen, cel mai scazut nivel de oxigen se va inregistra in acvariu dimineata, in cazul in care observati ca pestii se indreapta spre suprafata apei, cautand o sursa de oxigen, atunci inseamna ca oxigenarea nu este suficienta. De asemenea, in cazul in care nu v-ati cumparat un filtru eficient, veti observa depuneri rapide de alge pe peretii acvariului. Cel mai bine este ca aceste aparate sa fie mascate in decor, atat pentru aspectul acvariului, care pentru sanatatea pestilor ar trebui sa fie o copie fidela a mediului natural, cat si pentru a feri pestii de posibilitatea de a fi capturati intr-unul dintre aparate, in special in filtru.

Urmatorul pas in amenajarea unui acvariu este introducerea apei.

Apa cea mai recomandata pentru acvarii este apa declorinata sau decantata. Introducerea apei in acvariu se face cu ajutorul unei farfurii pe care turnam apa ce va ajunga in acvariu, folosim aceasta metoda pentru a nu distruge decorul pe care l-am realizat si mai ales pentru a nu murdari apa.

Cu totii suntem nerabdatori sa introducem pestii in acvariu, insa acest lucru nu trebuie sa se intample mai devreme de trei saptamani. Cam atat dureaza pana cand mediul se echilibreaza si este propice vietii pestilor, exista posibilitatea folosirii bacteriilor speciale, care reduc timpul la 24 de ore, insa ele sunt utilizate de specialisti. In cazul in care introduceti pestii in apa imediat dupa amenajarea unui acvariu, este foarte probabil ca ei sa moara pentru ca vin dintr-un mediu propice pentru dezvoltarea lor intr-un mediu nou, fara nici un fel de echilibru.

acvariu mic de apartament
acvariu mic de apartament

Dupa trei saptamani de la amenajare, pestii pot fi introdusi in acvariu, insa introducerea lor nu se face brusc, ci treptat. In primul rand, va trebui sa lasati punga legata in care au fost transportati pestii timp de 20 de minute in contact cu apa din acvariu. Dupa cele 20 de minute in care s-a realizat echilibrul termic, va trebui sa introduceti din 5 in 5 minute, cate un pic din apa din acvariu in cea din punga, astfel incat pestii sa se adapteze la conditiile noi de mediu.

Intretinerea acvariului este si ea deosebit de importanta, apa din acvariu se schimba o data pe saptamana sau chiar in fiecare zi in cazul in care aveti pui in acvariu, insa niciodata complet, ci in proportie de maxim 40%. Apa din acvariu va fi scoasa cu ajutorul unei pompe speciale, dotata cu filtru la un capat, cu ajutorul careia veti curata si reziduurile depuse pe fundul acvariului, in partea din fata, daca ati respectat panta substratului ce am descris-o anterior. Pentru curatarea peretilor exista sisteme speciale pe care le gasiti la magazinul de unde ati cumparat pestii si pe care vi le recomandam.

Daca ati urmat pasii ce i-am descris anterior, puteti sa va bucurati de un acvariu frumos, ce constituie in acelasi timp un mediu propice pentru dezvoltarea pestilor dumneavoastra.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

1 COMENTARIU

  1. Pestii au nevoie de conditii speciale pentru a putea supravietuii si pentru a se dezvolta corespunzator.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.