Sarcină & BebeAnalize necesare pe care este recomandat să le faci înainte de conceperea...

Analize necesare pe care este recomandat să le faci înainte de conceperea unui copil

Este responsabil sa stii care sunt analizele necesare inainte de conceperea unui copil si sa le duci la bun sfarsit, caci astfel eviti riscul transmiterii unui defect congenital sau al unei boli bebelusului si alte complicatii posibile pe durata sarcinii.

Poate ca si tu, ca multi altii, simti o anumita neplacere si jena gandindu-te la ce analize trebuie sa faci – ceea ce este normal, caci unele consultatii si teste pot fi destul de iritante sau neplacute, intruzive, insa trebuie sa treci prin acestea pentru tine si pentru bebelusul tau! Poate crezi ca expresia „analize necesare inainte de conceperea unui copil” are doar rolul de a te speria si poti de fapt sa ramai insarcinata fara risc si fara a face toate aceste testari…. Poate ai auzit si tu anumite povesti de genul: „X a ramas insarcinata pe perioada unei croaziere de cinci luni, nu a spus nimanui si nu a facut nici o analiza, dar totul a decurs foarte bine”.

Intr-adevar, sunt putine sanse ca chiar tu sa te confrunti cu riscul unor complicatii sau de a transmite bebelusului vreo boala, insa doar faptul ca totusi exista o sansa ar trebui sa fie de ajuns sa te convinga… Chiar daca esti tanara, nu ai suferit niciodata de nimic serios, ai o viata sanatoasa si activa, aceasta nu inseamna ca nu exista totusi un anumit risc. Inainte de a deveni mama, asigura-te ca si tu si bebelusul veti fi feriti de orice neplaceri. Un ultim argument: daca la primul consult medical dupa ce ai ramas insarcinata ti se depisteaza o problema grava, ti se va impune sau sugera o intrerupere a sarcinii – si nimeni nu doreste sa treaca prin aceasta situatie.

Asadar, care sunt analizele necesare inainte de conceperea unui copil?

Exista unele analize generale indicate atat tie ca viitoare mama, cat si partenerului tau de viata. Ele vor fi hotarate de catre medicul tau si printre acestea se afla: glicemia, calcemia, colesterolemia, trigliceridia, grupa sangvina si RH-ul, serologia sifilsului, HIV, serologia hepatitei B si C.

Un al doilea set de analize necesare inainte de conceperea unui copil pe care le vei face se refera la dozari pentru anticorpi pentru a depista infectii posibile. Astfel, IgM (imunoglobina M) sunt anticorpi ce pot depista o infectie, ceea ce inseamna ca trebuie sa amani sarcina o perioada de pana la 6 luni, timp in care infectia ar trebui sa dispara si cand vei repeta testarea. IgG (imunoglobina G) poate depista reactia imunitara la prezenta infectiei.

Nu mai putin importanta este analiza genetica pentru tine si partener – care poate revela daca au existat malformatii genetice care pot fi transmise mai departe bebelusului vostru.
Insa setul de analize necesare inainte de conceperea unui copil poate varia in functie de varsta, de istoricul medical al tau si al partenerului (ce boli ati avut, chiar in copilarie), de alti factori pe care ii va lua in considerare medicul: chiar daca tu vei fi parintele, aici, in aceasta situatie medicul este seful. Insa de obicei nu poti evita urmatoarele analize, caci arata daca vei intampina sau nu dificultati in ducerea la bun sfarsit a unei sarcini:

  • Testul pentru depistarea virsusului HIV;
  • Testarea secretiei vaginale;
  • Testul Babes – Papanicolau care arata daca exista cancer la colul uterin sau displazii cervicale;
  • Hemoleucograma, grup de sange si Rh – Rh si grupa de sange arata daca exista incompatibilitati sangvine, iar hemoleucograma arata daca exista o infectie sau anemie;
  • Testarea glicemiei – arata daca exista diabet;
  • Test pentru depistarea rubeolei;
  • Chlamidia – existenta unei infectii poate consta intr-un risc mare de pierdere a sarcinii;
  • AgHBS, AC anti HVC – depisteaza hepatita B si C;

Extrem de importante sunt acele analize care depisteaza riscul transmiterii unor infectii congenitale. Rubeola, sifilisul si infectia cu virusul citomegalic se pot transmite la bebelus in-utero si pot cauza defecte, malformatii, dar chiar si moartea acestuia si deci pierderea sarcinii. Astfel, aceste teste ar trebui efectuate inainte de a „trece la actiune”, de a concepe copilul, de catre ambii parteneri (in special in cazul sifilisului si a rubeolei).

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.