Una dintre cele mai decorative plante, care poate sa impodobeasca intreaga vara, balcoanele, terasele sau gradinile, cu minunate flori albe sau albastre, este Campanula (Clopotelul italian), careia i se mai spune si “Steaua Mariei” sau “Steaua de la Bethleem”, “Steaua Italiei” sau “Steaua marii”, datorita florilor in forma de clopotel sau stea (in limba latina, “campanula” inseamna “clopotel”).
Este un gen care cuprinde peste doua sute de specii, unele originare din zonele sudice, subtropicale, altele din regiunile cu clima temperata, mai rezistente la temperaturile scazute. Campanula carpatica este specifica zonei noastre geografice, este o planta perena, care, pe timpul iernii intra in repaus, reluandu-si ciclul vegetativ in fiecare primavara.
Micile diferente dintre specii sunt date de forma si culoarea florilor (unele cresc in inflorescenta) si de dimensiunile plantei, intre 10-15 centimetri si o jumatate de metru. Campanula isophylla (Clopotelul italian) se dezvolta foarte bine vara, in gradina, dar si in ghivece, in interior, dar la o temperatura nu prea ridicata (in jur de 20 de grade) si in spatii luminoase (dar nu direct, in lumina soarelui). Iarna rezista pana la temperaturi de 6-7 grade, udate foarte putin.
Crestere si ingrijire
Solul potrivit pentru planta de apartament – Campanula (Clopotelul italian) este un amestec de turba, pamant de frunze, pamant de gradina si putin nisip, pentru un bun drenaj. Daca acesta asigura hrana necesara, planta va creste frumos, cu frunzele bogate, verzi-albastrui, si va inflori toata vara, din aprilie pana in septembrie.
Primavara, pentru a stimula cresterea si inflorirea, se inlatura ramurile uscate, precum si tijele care s-au ingrosat si se “aranjeaza” forma plantei, prin mici taieri, deasupra mugurilor. In felul acesta, tufa care se formeaza creste uniform, putand ajunge pana la 50 de centimetri in diametru. Trebuie, insa, sa o miscati cu precautie, pentru ca tijele si frunzele tinere sunt destul de fragile.
Inflorire
Florile plantei de apartament – Campanula (Clopotelul italian) sunt extraordinar de frumoase, clopotei albastri, violeti si albi, fiecare floare avand cate cinci petale. Sunt atat de multe, incat aproape ca acopera frunzele. Fiecare floare rezista 4-5 zile, dupa care altele ii iau locul. 15 ore de lumina pe zi vor intretine inflorirea abundenta. In interior, inflorirea poate fi stimulata si cu lumina artificiala.
Un ingrasamant lichid, pe baza de azot, diluat in apa, aplicat o data la doua saptamani, stimuleaza inflorirea si cresterea sanatoasa a plantei. Un efect estetic deosebit se poate obtine si prin folosirea ghivecelor suspendate. Este obligatoriu, pentru ca planta sa se dezvolte pe masura asteptarilor, ca in perioada iernii sa fie lasata in repaus, la o temperatura de 5-10 grade Celsius.
Inmultire
Cea mai simpla modalitate de inmultire a plantei de apartament – Campanula (Clopotelul italian) este prin separarea (toamna), din planta mama, a catorva tulpini cu radacina, care vor fi replantate intr-un alt ghiveci. Inmultirea se poate face si prin butasi, spre sfarsitul verii. Se iau lastari de 8-10 centimetri, se infig in pamant bun, hranitor, pana prind radacini, dupa care se planteaza in locul dorit.
Daca vreti sa aveti in gradina, straturi frumoase de Campanula (Clopotelul italian), in mai multe nuante, puteti sa folositi seminte pe care le puneti in pamant primavara, in luna aprilie, cand vremea se incalzeste. Pentru o crestere si inflorire mai rapide, semintele pot fi puse in sera sau in interior, in ghivece, dupa care transplantati micile plante, in gradina.
Daunatori si erori de ingrijire
Paianjenul rosu si puricii de plante ataca frecvent planta de apartament – Campanula (Clopotelul italian), putand sa determine ingalbenirea si uscarea frunzelor, mai ales in perioadele in care este foarte cald si aerul mai uscat ca de obicei. Se combat cu un insecticid. Un alt pericol, pentru florile din gradina, este reprezentat de limacsi (niste melci mici, fara cochilie).
O metoda destul de simpla de a-i alunga este prin a presara zat de cafea, in jurul plantei. Daca tijele cresc prea mari, inestetic, si planta nu infloreste, cauza este fie lumina insuficienta, fie temperatura prea ridicata. Excesul de apa provoaca putrezirea radacinilor si, in acest caz, cea mai buna solutie este sa schimbati pamantul, inlaturand radacinile putrezite. Este important ca ghiveciul sa nu fie prea mare, in raport cu dimensiunea plantei (aproximati ca partea superioara a vasului sa fie cam cat coroana de frunze). In felul acesta, si florile vor imbraca frumos ghiveciul.