Sarcină & BebeRolul acidului folic în organism în timpul sarcinii

Rolul acidului folic în organism în timpul sarcinii

Acidul folic in timpul sarcinii este un element esential in dezvoltarea normala si fara dificultati a bebelusului. Acest element – acid folic sau vitamina B9 – asigura dezvoltarea armonioasa a creierului si a maduvii spinarii fatului. De aceea, femeia trebuie sa se asigure ca isi asigura necesarul de acid folic chiar cu cateva luni dinainte de a ramane insarcinata, dar si pe toata perioada sarcinii.

Deoarece organismul uman nu produce acid folic, orice femeie care doreste sa aiba curand un bebe sau care afla ca a ramas insarcinata trebuie sa isi ia aportul de B9 din suplimente nutritive si din anumite alimente care il contin. Acest ingredient este foarte benefic organismului oricarei femei, chiar daca nu este insarcinata – are un efect energic si antidepresiv, protejeaza corpul de boli cardiovasculare, cancer de col uterin, accidente cerebrale. In plus, acidul folic in timpul sarcinii si dupa nasterea bebelusului favorizeaza secretia de lapte matern, atat in termeni de cantitate, cat si de calitate.

Daca doresti sa ramai insarcinata si ti-ai planificat cam cand vrei sa se intample, pe langa alte masuri necesare inainte de termen – cum ar fi renuntarea la tutun, adoptarea unui regim alimentar rational si sanatos, a unui program regulat zilnic, trebuie sa incepi sa ii asiguri organismului tau un aport de acid folic macar cu o luna inainte de a incerca sa faci un bebelus. Iar daca se intampla fara o planificare prealabila, imediat cum afli, incepe sa iei acid folic in forma de suplimente si alimente naturale. Macar trei-patru luni dupa ce ai ramas insarcinata, asigura-ti necesarul de B9 zilnic la recomandarea medicului (doza eficienta poate fi diferita de la femeie la femeie).

Poti lua acid folic fie sub forma de pastile, suplimente nutritive simple sau intr-un mixt de vitamine facut pentru femei insarcinate. Medicul iti va recomanda cat trebuie sa iei si ce pastile specifice sunt mai eficiente si mai sanatoase pentru tine. Sigur, il poti lua si fara avizul medicului, caci nu are cu ce sa iti dauneze tie sau bebelusului, insa cel mai precaut ar fi sa ii ceri sfatul. O doza normala de acid folic in timpul sarcinii este situata de la 0,5 mg la 1 mg. Insa daca nu iti iei aportul de B9 si din alimente, aceasta cantitate necesara propriului organism poate fi mai mare.

Acidul folic in timpul sarcinii, dar si inainte si chiar si dupa nastere poate fi gasit, dupa cum s-a mentionat, si in unele alimente, de obicei in legume proaspete cum ar fi salata verde, broccoli, spanacul, morcovii, lintea, sparanghelul. Insa il poti gasi si in ficat, galbenusul de ou, cereale, porumb, grau, migdale. De asemenea, un delicios si sanatos suc de portocale iti ofera o cantitate semnificativa de acid folic si iti mentine si aportul de vitamina C.

Iti poti face un obicei din a prepara macar o data-de doua ori pe saptamana o salata de cruditati, la care adaugi ficat de pui fiert si oua, condimentata dupa gustul tau. O reteta simpla, care este in acelasi timp delicioasa, sanatoasa si iti ofera din plin B9: pui cartofi fierti, oua fierte, ficat fiert, morcovi fierti, ceapa verde, salata verde, masline si porumb intr-un castron, adaugi putin otet de mere, ulei de masline, smantana si condimentezi dupa gust cu sare, piper, busuioc, oregano, patrunjel, marar.

La micul dejun, poti incepe sa servesti o portie de cereale integrale, alaturi de un pahar mare de suc de portocale. Aceasta dieta, pe langa faptul ca iti va asigura necesarul de acid folic in timpul sarcinii, iti va mentine starea de sanatate, te va feri de acumularea in exces a kilogramelor si va contribui la o stare de spirit pozitiva si la tonusul psihic si energia ta.

Trebuie sa iti iei din cat mai multe surse acidul folic in timpul sarcinii in special, caci aceasta vitamina nu ramane prea mult timp in organism, deci pe langa alimentele naturale bogate in B9, este de obicei recomandat sa iei si suplimente – cel mai bine, la recomandarea medicului tau.

La ce ajuta acidul folic in timpul sarcinii

Dupa cum s-a mentionat deja, acidul folic contribuie esential la o dezvoltare armonioasa si fara probleme a creierului si a tubului neural al bebelusului in-utero (maduva spinarii). Aceasta vitamina, daca este asigurata de catre femeia insarcinata atat sub forma de alimente naturale, cat si in forma de suplimente nutritive, fereste fatul de defecte congenitale cum ar fi spina bifida – o fistula in coloana vertebrala, o dezvoltare deficitara a tubului neural.

Acidul folic reduce deosebit de mult riscul acestui defect congenital al bebelusului. Dar important este ca, chiar in lipsa riscului de asemenea boli congenitale, acidul folic in timpul sarcinii iti asigura ca bebelusul tau va creste in adapostul oferit de tine sanatos si fara dificultati.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.