Un uscator de rufe poate fi util in orice gospodarie, din mai multe motive: economie de timp, igiena sporita (nu trebuie sa mai lasi rufele ore sau zile pe sarma sau in spatiile comune, timp in care se depune praf, capteaza mirosuri din atmosfera, microbi etc.), mai putin efort, eliminarea posibilitatii de a se pata, evitarea umiditatii din casa (mai ales iarna sau pe timp ploios) si, implicit, evitarea diverselor probleme de sanatate cauzate de o astfel de situatie.
In plus, rufele se usuca mult mai frumos, fara dungile adanci, pe care cu greu le repari prin calcatul insistent, le poti avea la dispozitie in cel mult o ora – o ora si jumatate, dupa spalat, sau, prin functia de programare, le vei avea uscate la ora dorita, poti renunta la uscatoarele clasice, care ocupa foarte mult loc etc. Chiar daca, la noi, la romani, preocuparea pentru estetica interioara si exterioara a locuintei a prins mai mult contur, abia in altimii ani, nu este de neglijat nici acest aspect.
Balcoanele sau curtile fara rufe intinse la uscat zile in sir ar arata cu mult mai frumos impodobite cu flori sau decorate dupa gustul fiecaruia. In Occident, utilizarea uscatoarelor de rufe a devenit, de multa vreme, o obisnuinta, asa cum folosesti televizorul, frigiderul sau alt aparat electrocasnic. Unii isi doresc un uscator de rufe mai simplu si mai ieftin, pentru a-l folosi doar din cand in cand, atunci cand esti foarte grabit sau pentru a usca haine mai pretentioase.
Este si aceasta o varianta, dar si mai bine ar fi ca, atunci cand va hotarati sa achizitionati un uscator de rufe, sa alegeti un aparat performant, cu multe optiuni, chiar daca este mai scump. De asemenea, nu trebuie sa ignorati nici performantele masinii de spalat pe care o aveti, deoarece o masina de spalat care are o viteza de centrifugare mare (peste 800 de rotatii pe minut) va solicita un timp de folosire a uscatorului de rufe mai mic si invers, daca rufele nu sunt stoarse foarte bine, atunci va trebui sa va orientati la un uscator de rufe cu o putere mai mare. Si capacitatea celor doua aparate trebuie sa se potriveasca, in asa fel incat rufele spalate sa incapa in uscator.
Caracteristicile uscatoarelor de rufe
Pe piata de profil, exista uscatoare de rufe cu aburi, cu ventilare, cu condensare.
Uscatoarele de rufe cu aburi impiedica sifonarea rufelor, astfel incat acestea necesita calcare usoara sau deloc. Pot fi folosite, cu succes, la improspatarea rufelor care nu trebuie spalate sau care, altfel, nu pot fi curatate decat chimic. Rezervorul cu apa se umple automat, prin condensarea vaporilor. Unele dintre aceste uscatoare au si un program special pentru pantofi, filtre pentru scame, lumina interioara, pentru vizibilitate in interiorul aparatului, programe pentru tesaturi din bumbac, lana, sintetice etc.
Uscatoarele cu ventilatie functioneaza pe baza unui flux de aer cald, care este evacuat printr-un kit cu aceasta destinatie. Multe dintre aceste aparate au si program cu aburi, pentru a se evita sifonarea hainelor. Uscatoarele cu ventilatie trebuie asezate langa o fereastra sau langa o conducta de aerisire, pentru ca aburii sa poata fi eliminati.
Uscatoarele de rufe cu condensare transforma umezeala in apa, fara ventilatie din exterior, apa pe care o elimina prin conducta de canalizare. Unele modele contin un rezervor intern pentru acumularea apei , care, ulterior, va trebui golit. Sunt dotate cu senzori care determina oprirea automata cand hainele sunt uscate la nivelul programat. Au structura speciala pentru a proteja tesaturile, uscare delicata/rapida, palete pentru distributia rufelor, Touch Control, Led-uri pentru avertizari, program antisifonare, semnalizare acustica la final etc.
Cele mai multe uscatoare de rufe performante au o capacitate de 7-8 kilograme. Unele au deschidere verticala (mai incomoda), cele mai multe, deschidere frontala (de preferat). Filtrele acestor aparate, in care se aduna scamele, trebuie curatate cu regularitate. De asemenea, de mai buna calitate sunt uscatoarele dotate cu tambururi de otel inoxidabil, care sunt mai fiabile. Usile uscatoarelor sunt din plastic sau din sticla transparenta.
Pentru cei care sunt preocupati de problema spatiului, e bine de stiut ca uscatoarele de rufe pot fi amplasate si deasupra masinii de spalat, asigurandu-se, in felul acesta, si un transfer mai usor al hainelor, dintr-un aparat in altul.
In functie de brand si de performantele tehnice, pe piata exista nenumarate modele de uscatoare de rufe, cu preturi care pornesc de la 1000-1100 de lei (Indesit, Electrolux, Whirpool, Ariston etc), pana la 4700 -5000 de lei (de exemplu, printre cele mai scumpe se numara uscatoarele cu condensare, marca Bosh, clasa energetica A, cu programe speciale etc.).