Paintaball-ul a devenit treptat una dintre cele mai apreciate activitati ale tinerilor, in special a celor pasionati de jocurile de tip shooter. Insa nu aceasta este regula, oricine poate incerca aceasta activitate foarte distractiva si relaxanta. In acest articol va vom prezenta cateva detalii despre armele paintball, cele pe care jucatorii le folosesc pentru eliminarea adversarilor “impuscandu-i” de-a dreptul cu bile colorate.
Regulile jocului sunt relativ simple. Jucatorii fie se impart in echipe, fie joaca individual. Fiecare jucator primeste o arma cu bile din plastic, arma pe care o va folosi pentru a-si elimina adversarul sau adversarii.
O arma de tip paintball mai poarta numele de marker. Acest marker reprezinta una dintre cele mai importante parti componente ale echipamentului de paintball, alaturi de bilele cu vopsea, costumul de protectie, casca si ochelarii de protectie.
Armele paintball maresc viteza de deplasare a bilei cu vopsea, viteza acesteia fiind de peste 300 km/h, vopseaua fiind prinicpalul indiciu ca adversarul a fost ochit. Bilele de paintball nu sunt deloc daunatoare pentru mediul inconjurator, acestea fiind biodegradabile si non-toxice, iar vopseaua este pe baza de apa.
Cum functioneaza o arma paintball?
Armele paintball stocheaza energia iar aceasta este eliberata la randul sau printr-un mecanism. Acestea folosesc de obicei dioxid de carbon sau aer comprimat pentru a lansa bila de paintball. Numele de “marker” provine de la englezescul “to mark” care inseamna a marca, a insemna.
Partile componente ale unei arme paintball sunt corpul in sine, care imita de foarte multe ori modele ale unor arme veritabile, cutia in care sunt depozitate bilele, fixata pe corpul armei, distribuitorul care incarca rand pe rand bilele in arma si tubul cu aer comprimat. Cel din urma, desi are o capacitate de doar 1 l, poate inmagazina aproximativ 160 l de aer, la o presiune de 200 de atmosfere. O alta piesa importanta a armei paintball este regulatorul. Acesta este legat de tubul cu aer comprimat prin intermediul unui furtun.
Cand arma paintball este pregatita pentru tragere, o bila este asezata automat chiar la intrarea pe teava. Inchizatorul este cel care apasa un arc mentinut comprimat de mecanismul tragaciului. Desi furtunul de care am amintit anterior este plin cu aer comprimat, acesta este blocat de o supapa. La apasarea tragaciului, inchizatorul este deblocat, este impins spre regulator, iar un cilindru se misca la randul sau, indreptandu-se inspre bila cu vopsea care este eliberata din teava cu o viteza de aproximativ 300 km/h.
Regulatorul trimite aerul comprimat in trei parti diferite. In primul rand, aerul comprimat intra pe un canal pentru a ajunge in partea din fata a armei pentru a lansa bila cu vopsea. Aerul mai este condus prin spatele armei, in partea superioara spre a impinge inchizatorul, astfel incat supapa se va inchide, regulatorul se misca si se deschide orificiul distribuitorului, fiind introdusa in arma o noua bila cu vopsea. Si mecanismul poate fi reluat la urmatoarea apasare a tragaciului.
Bila cu vopsea care este lansata la o asemenea viteza poate provoca zgarieturi sau alte probleme, in cazul in care aceasta loveste direct pielea umana. De aceea echipamentul de protectie este absolut necesar in timpul acestei activitati atat de amuzante. De foarte multe ori, armele paintball sunt folosite chiar si in antrenamente militare. Pentru procurarea acestor arme nu este necesara autorizatia pentru detinerea armelor.
In incheiere va mai amintim inca o data cat de amuzant poate fi un joc de paintball. Mai mult decat atat, acesta este un joc care va va dezvolta tehnicile de strategie, iar spiritul de echipa conteaza cel mai mult.