Camelia/Camellia japonica este o superba planta de apartament care poate decora interiorul locuintei, balconul, terasa sau care poate fi tinuta, pe timpul verii, si afara, asigurandu-i-se insa, iarna, un ambient cu temperaturi de peste zero grade Celsius. Din Asia rasariteana si meridionala (Japonia, China, Coreea, Indonezia) provin atat “Trandafirul japonez”, cat si “Trandafirul chinezesc”, acesta din urma avand frunzele mai rare decat ale “Trandafirului japonez”, iar florile de un rosu aprins.
Planta de apartament – Camelia/Camellia japonica are frunze mari si dese, la unele specii, lucioase, cu flori albe, roz, rosii, violet. A fost adusa in Europa, in secolul al XIX-lea, de un calugar iezuit, pasionat de studiul florei din Philippine, Josef Kamel (de unde si numele plantei). E adevarat, pe de alta parte, ca ortografia latina si forma frantuzeasca, au devenit atat de populare – Camelia (Camellia) – datorita romanului lui Alexandru Dumas, “Dama cu camelii”. In China si in Japonia, floarea acestei plante avea o importanta deosebita in ceremonia ceaiului. Era, de asemenea, si emblema samurailor din muntii din nordul Japoniei.
Crestere si ingrijire
Planta de apartament – Camelia/Camellia japonica se dezvolta sub forma de arbust cu flori, a carui coroana se aranjeaza prin taierile de primavara. Trebuie amplasata intr-un loc luminos, dar ferita de lumina directa a soarelui, care, in zilele foarte calduroase, poate sa arda frunzele. La umbra unor plante mai inalte sau copaci, creste si infloreste foarte frumos, in perioada verii. Se cultiva intr-un amestec de turba cu pamant de frunze si nisip, care sa asigure un bun drenaj, nelasand niciodata pamantul din ghiveci sa se usuce complet.
La un interval de 2-3 ani, pamantul trebuie schimbat si, in fiecare primavara, trebuie completat si chiar inlocuit compostul de la suprafata vasului. Evident, pe masura ce planta se dezvolta (poate sa ajunga la o inaltime de aproximativ 1-2 metri), i se va asigura un ghiveci mai mare. Daca iarna tineti ghiveciul intr-un loc unde exista riscul de inghet, e mai bine ca planta sa fie protejata cu o folie de plastic transparent, lasandu-i-se cateva locuri pentru respirat.
Inflorire
Florile, in nenumarate nuante, de la albul cel mai pur, pana la rosu intens, cu cate cinci petale dispuse pe unul sau mai multe randuri si cu marginile ondulate, ofera un spectacol vizual si olfactiv minunat. Dandu-i-se forma unui arbust, planta va fi pusa in valoare daca va fi amplasata singura, de exemplu, pe o terasa sau intr-un colt de gradina. Multe dintre speciile hibride ale plantei de apartament – Camelia/Camellia japonica infloresc primavara sau chiar in timpul iernii (in casa), rastimp in care bine ar fi ca planta sa nu mai fie miscata si sa nu fie expusa la schimbari bruste de temperatura, pentru ca florile sa dureze mai mult.
Altele infloresc pe toata durata verii. Pentru ca florile sa fie bogate si sanatoase, este foarte important, in cazul acestei specii, sa fie tinuta, in perioada de repaus, intr-un loc mai racoros (in jur de 10 grade Celsius) si sa fie udata mai putin, fapt care va stimula infloritul. Unii hibrizi isi dezvolta mugurii de frunze si flori, la inceputul primaverii, de aceea aceasta perioada va fi pregatita inca de la debutul iernii, asigurandu-i plantei un compost bogat, in care sa fie amestecate si granule de ingrasamant, care se topesc mai lent, pentru a hrani adecvat radacinile.
Primavara se poate folosi, de doua ori pe luna, un ingrasamant lichid, dizolvat in apa, bogat in azot si potasiu. Daca planta nu infloreste, desi se dezvolta normal, inseamna ca are nevoie de mai multa lumina.
Inmultire
Inmultirea plantei de apartament – Camelia/Camellia japonica se face prin butasi sau prin marcotaj, spre sfarsitul verii. In prima situatie, se taie lastari de 8-10 centimetri care se pun in pamant, la 5-6 centimetri adancime, intr-un loc mai umbros, udandu-se regulat, pana cand, intr-o luna, o luna si jumatate, vor prinde radacini, dupa care se transplanteaza in ghivece.
Butasii pot fi pusi si in apa, dar, in acest caz, sansele de a se forma radacini sunt mai mici. Marcotajul se face indoind lastarii mai flexibili, pana cand varfurile lor pot fi infipte in pamant. Dupa ce dezvolta radacini, se taie, desprinzandu-se de planta-mama si plantandu-se separat.
Daunatori si greseli de ingrijire
Paianjenul rosu si paduchele lanos ataca cel mai des planta de apartament – Camelia/Camellia japonica. Daca pe frunze apare un fel de “funingine”, inseamna ca sunt atacate de cosenile, niste insecte care secreta o substanta pe care se dezvolta o ciuperca. Toate acestea pot fi combatute cu un insecticid (dintre cele care se gasesc in florarii). Alte pericole sunt udatul excesiv, care poate conduce la putrezirea radacinilor, sau expunerea in lumina directa a soarelui care provoaca patarea frunzelor si, apoi, caderea acestora.
Daca putem sa udam planta nu cu apa de la robinet, ci cu apa de ploaie, ii vom oferi o sansa in plus sa creasca foarte frumos. De altfel, in cazul oricarei alte flori, apa de ploaie este minunata. In cazul in care frunzele si petalele florilor se decoloreaza, inseamna ca apa folosita pentru udat este calcaroasa (si, deci, trebuie evitata) sau solul este prea bogat in calcar si trebuie schimbat.
preferatele mele!