Casă și grădinăCactusul - planta care se ingrijește aproape singură

Cactusul – planta care se ingrijește aproape singură

Cactusul este in principiu o  planta. Daca ai gradina sa stii ca il poti planta si afara, insa pe timpul iernii trebuie sa il iei in casa la caldura, altfel ingheata si moare. Acesta este perfect pentru o persoana ocupata, dar careia ii plac florile. Nu necesita ingrijire deosebita, de aceea nu trebuie sa iti faci griji atunci cand pleci in concediu. Este  o planta suculenta, iar apa o stocheaza in trunchi pentru a supravietui unor conditii de caldura extrema.

Cactusul nu este o planta atragatoare, ci mai degraba te respinge cu acele pe care le are. Colectionarii de plante „ciudate” sunt foarte atrasi de el intrucat exista sute de forme, marimi si nuante. Este o planta perena si traieste in general in desert. Exista si alte specii care traiesc in paduri tropicale.

Aspectul

Este o planta carnoasa cu foarte multi tepi si este lipsita de frunze. La origine, spinii sunt frunze care au suferit modificari pentru a oferi protectie impotriva daunatorilor, vantului in exces, si au ca scop adunarea umezelii in timpul noptii. Cactusul infloreste rar, iar floarea poate fi alba, galbena, rosie sau violet. Aceasta planta creste fie pe verticala, fie ramane pitica si creste in diametru. In general dezvoltarea acesteia se face foarte lent. Daca vrei sa ai aceasta planta, nu incerca sa o plantezi singur pentru ca de obicei nu se prinde. Totusi incearca, nu ai nimic de pierdut.

Ghiveciul

Daca iti place tipul acesta de planta trebuie sa stii cateva lucruri inainte sa o plantezi. Pentru cele care cresc pe verticala se recomanda un ghiveci ce are diametrul cat jumatate din ea. Explicatia este simpla. Radacinile sunt cele care au nevoie de foarte mult loc. Acestea cresc in lungime, iar un ghiveci inalt si ingust este nepotrivit dezvoltarii propice. In cazul in care iti plac cactusii pitici trebuie sa alegi un ghiveci care are 5 cm in plus fata de diametrul plantei. Ghiveciul trebuie sa fie din lut, nicidecum din plastic sau email. Lutul este cea mai buna alegere pentru ca acesta retine din apa iar udarea nu trebuie sa se faca foarte des.

Pamantul

Pamantul in care acestia vor creste  si se vor dezolta este compus dintr-un amestec si anume: nisip si turba. Atat la radacina cat si la suprafata (peste pamant) trebuie adaugat pietris. Singurul criteriu pe care trebuie sa il indeplinesti este ca apa sa se scurga. Nu uita faptul ca pamantul nu trebuie sa fie prea bogat in componente organice. Trebuie sa stii faptul ca nu ii place sa fie mutat dintr-un ghiveci in altul. Cactusul  este o planta statornica si nu are nevoie de ingrasamant. Pamantul trebuie sa fie dezinfectat din cand in cand cu hipermanganat de potasiu.

cactus

Paraziti

Ei bine, aceasta planta nu are probleme cu daunatorii. Daca tocmai ti-ai achizionat-o de curand poti sta linistit. Nu ai nevoie de niciun spray contra vietatilor care ii pot face rau.

Apa

In lunile de iarna (noiembrie si decembrie) nu trebuie sa uzi aceasta planta mai mult de 2-3 ori. Ea are nevoie de apa atat cat sa nu se usuce. Daca exagerezi cu apa, ea va putrezi si va muri. Tine minte: in luna ianuarie nu are nevoie de apa absolut deloc asa ca nu o uda. Udarea se va face din luna februarie. In schimb, cactusii trebuie udati vara aproximativ de fiecare data cand uzi plantele obisnuite. Aceste plante sunt perfecte daca ai un program foarte incarcat, dar nu trebuie sa le lasi de izbeliste. Trebuie sa le acorzi putina atentie si iubire din cand in cand.

Aer, lumina, caldura

Aerul trebuie schimbat in camera in care traiesc plantele, iar acest lucru se face prin aerisire. Daca faci acest lucru in fiecare zi, si plantutele tale de apartament te vor rasplati inflorind. Daca aerul din incapere este statut, acesta poate fi foarte daunator cactusilor. Lumina este cel mai important element de care planta trebuie sa beneficieze. Locul pe care aceasta trebuie sa il aiba este la geam sau cel putin in partea de casa care este cea mai luminoasa. In general, aceste plante iubesc lumina, dar exista o specie de Craciun careia ii plac zonele umbrite ale casei. Locurile in care sunt asezate trebuie sa fie racoroase si uscate. Nu au probleme cu frigul. Iarna pe timpul zilei au nevoie de 8-10 °C,  iar noaptea le sunt suficiente 4-6 °C.

Inmultirea

Inmultirea cactusilor se face prin mai multe metode, iar una dintre ele este butasirea. Cel mai bun moment pentru a face acest lucru este intre mai si iulie. Butasii se fac din fragmente de tulpina. Plantarea nu se va face imediat, ci dupa cateva spatamani, pentru a se forma o crusta. Butasul se planteaza la 2 cm in substrat de nisip. In momentul in care apar primele radacini se va face trecerea in vase  cu pamant. Altoirea este folosita doar in cazul in care cactusul are o crestere lenta.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.