Rujeola poate apărea și la copii și la adulți și are complicațiile sale tipice. Datele statistice arată că una din patru persoane cu rujeolă necesită un tratament în spital. Acestă boală netratată la timp poate da complicații grave: pneumonie, iar în cazuri rare chiar encefalită.
Rujeola este o boală gravă, de origine virală, foarte contagioasă. De rujeolă pot suferi atât adulții, cât și copiii. Se spune că este destul de ușor ca cineva să se infecteze cu rujeolă în încăperi închise, care sunt slab ventilate, unde a fost o persoană cu această boală și a strănutat.
În condiții favorabile, virusul rujeolei își poate menține activitatea în afara corpului uman până la 2 zile. Acest agent patogen viral care produce boala are un nivel de contagiozitate de aproape 100%. Asta înseamnă că boala este destul de periculoasă și de aceea părinții trebuie să-și protejeze copiii, să le crească din timp imunitatea.
Simptome rujeolă la copii
Această boală se transmite la oameni de la persoanele infectate prin picăturile aeriene mici care le ies din gât, nas, gură. Asta înseamnă că o persoană sănătoasă – copil sau adult – se poate infecta dacă inhalează picăturile din aer care provin de la cineva contaminat. Acestea pot fi înghițite, sau intră prin ochi. Pot fi particule fine de spută sau de salivă care sunt eliberate prin tuse, strănut de un pacient cu rujeolă.
Principalele simptome de rujeolă sunt:
- Creșterea temperaturii corpului
- Apariția tusei, curgerea nasului, durere de gât
- Ochii devin roșii și se produce senzația de lăcrimare.
Alte stări rele în caz de rujeolă
Atunci când simptomele de intoxicație cu rujeolă se agravează, temperatura corpului crește la 38-40 °C, iar anumite simptome devin mai intense, precum: tusea, curgerea nasului și conjunctivita. Această perioadă durează cam 3-4 zile.
Din acest moment chiar și orofaringele prezintă anumite modificări, specifice rujeolei, cum ar fi apariția unor pete. De asemenea, la membrana mucoasă a obrajilor și la membrana mucoasă a gurii, apar mici pete albicioase. Și pe cerul gurii apar mici pete roșiatice care după 1-2 zile se întind spre zona faringelui care are o roșeață generală.
Erupțiile cutanate apar și pe alte zone:
- După 3-5 zile ele apar pe corp și pe față
- Pot fi pete mici și roșii și în spatele urechilor, pe gât
- După 1-2 zile ele apar pe brațe și pe partea superioară a corpului
- Apoi se produc pete și pe picioare și pe partea inferioară a corpului.
Copiii cu rujeolă au și un disconfort creat de mâncărimile pe piele, care la început sunt mai ușoare, ca niște furnicături. Apoi, dacă boala devine mai severă, erupțiile se pot agrava, uneori petele se unesc între ele.
În anumite cazuri, virusul rujeolic produce și alte simptome: dureri abdominale, vărsături. De asemenea, poate fi afectat și sistemul nervos și asta produce amețeli, dureri de cap și tulburări ale circulației sângelui.
Cât durează rujeola la copii?
La copii, perioada de contagiozitate începe cu 1-2 zile înainte de debutul bolii. Rujeola este o boală care durează cam 5-7 zile după ce apare erupția. Ea debutează cu o tuse chinuitoare, datorată infecției cu acest virus. De asemenea, nasul curge, apar și stările de febră, dureri în gât, iar ochii sunt roșii. Copiii pot avea pe piele anumite erupții cutanate, respectiv mici pete roșii.
Conform cercetătorilor, virusul rujeolei rămâne activ și contagios în aer sau pe lucrurile infectate timp de 2 ore după ce o persoană cu rujeolă a fost în această încăpere. Virusul rujeolei poate afecta atât ochii, nasul, cât și tractul respirator. Dacă el ajunge pe membranele mucoase, apoi pătrunde în sânge, astfel va ajunge în tot organismul. În acest mod, virusul poate afecta multe organe, intestinele, celulele endoteliale vasculare, celulele nervoase, nu doar tractul respirator.
La copii, boala durează destul de mult și este greu de suportat. Înainte de apariția simptomelor are loc acea perioadă de incubație. La rujeolă, aceasta este de 9-11 zile, sau chiar de 8-22 zile. Când intoxicația în organism este generală, apare o scădere a poftei de mâncare și apoi alte semne ale bolii: oboseală accentuată, stare generală de rău, somnolență, cefalee, etc.
Medicii spun că în ultimele zile ale procesului de incubație, copilul cu rujeolă este contagios și poate răspândi virusul și la alți oameni.
Tratament pentru rujeolă la copii
Tratamentul constă de fapt în gestionarea simptomelor și se face astfel:
- Se face o hidratare adecvată pentru a reduce febra
- Se recomandă medicamente antipiretice, cum este paracetamolul
- Sirop din miere și muguri de brad pentru tuse
- Analgezice pentru calmarea durerilor de cap
- Ceai de coada-șoricelului, suc de portocale
- Ceai de mușețel pentru reducerea febrei și stimularea imunității
- Ceai de echinacea, ceai de ghimbir
- O alimentație echilibrată dar ușoară (ex. supe, fulgi de ovăz cu lapte, fructe coapte)
- Suplimente de vitamine, multă odihnă, repaus la pat.
În cazuri grave se recomandă spitalizarea copilului bolnav.
La copii, erupțiile pe corp apar timp de 4-5 zile, apoi treptat ele încep să se estompeze și să dispară. Medicii spun că erupțiile dispar mai întâi pe anumite zone, pe care ele au apărut întâi. Astfel petele mici și roșii dispar de obicei de pe față, gât și apoi de pe brațe, picioare și corp. În perioada de recuperare scade febra și sunt ameliorate și alte simptome ale bolii, iar starea de sănătate se îmbunătățește.