Timp liberCare sunt cei mai buni pantofi de trekking – Cum se întrețin...

Care sunt cei mai buni pantofi de trekking – Cum se întrețin corect, pentru o aderență mai bună?

Drumețiile în țara noastră sunt incredibil de frumoase, deoarece Carpații sunt o regiune specială cu natură unică, cu peisaje uimitoare. Aici se pot face trasee grozave în orice perioadă a anului de către cei care sunt în căutare de noi aventuri, impresii, experiențe inedite. Unele zone însă au un nivel mai ridicat de umiditate, iar asta necesită încălțăminte de trekking impermeabilă.

Mulți turiști aleg vara ca anotimp pentru excursii montane, pentru că atunci clima este mai blândă și practic condițiile sunt mai confortabile. Totuși, primăvara este un anotimp de asemenea minunat pentru a merge la munte și a face turism activ, mai ales pe culmile unde s-a topit zăpada și natura a reînviat.

Pentru a avea parte de plimbări confortabile chiar și pe trasee abrupte, contează foarte mult alegerea unor pantofi de trekking de calitate, care să ofere o stare confortabilă la picioare. De asemenea, este importantă și întreținerea adecvată a pantofilor de drumeție, pentru a le prelungi durata de viață. Astfel de pantofi speciali nu sunt indestructibili, ei pot fi afectați în timp de condițiile meteorologice dacă nu sunt curățați bine și uscați în mod corespunzător la aer.

Pantofi trekking – Cum îi alegem?

Pantofii de trekking se aleg în funcție de mai mulți factori: tipul de teren, condițiile întâlnite la mers, obiceiuri, starea fizică a călătorului. Dacă se face o alegere nepotrivită, există riscul să apară un disconfort la mers, probleme în sensul că la coborâre pe trasee montane picioarele pot fi nesigure (glezna nu va fi susținută, piciorul va aluneca spre vârful încălțămintei, etc). Uneori, consecințele unei alegeri proaste pot fi și mai mari în sensul că se poate ajunge chiar și la o entorsă sau la suferințe la degete (vezicule, beșici, alte probleme).

Cert este că nu există un pantof de drumeție universal care să fie potrivit pentru toate practicile de călătorie în natură. Alegerea unui model se face în funcție de condițiile întâlnite, meteo, sau de teren, dar și de profilul excursionistului.

Există pantofi speciali de drumeție, cum ar fi:

  • Ghete trekking impermeabile
  • Pantofi trekking impermeabili
  • Adidași trekking.

Cei mai buni sunt considerați pantofii impermeabili, confortabili, care oferă o anumită protecție picioarelor și împotriva factorilor externi. De asemenea, pantofii nu trebuie să fie foarte grei, pentru că este dificil să porți o greutate mare la picioare mai ales pe trasee montane abrupte.

Pentru drumeții mai lungi și pe trasee abrupte supuse variațiilor vremii, încălțămintea ar trebui să aibă o căptușeală mai bună, mai înaltă pentru a fi mai eficientă în a proteja glezna și a ține piciorul pe loc. Foarte important este și faptul ca încălțămintea să ofere o bună impermeabilizare pe zone umede, cum ar fi: zone cu râuri, cu poteci noroioase, sau în zone în care trebuie traversate anumite pâraie.

Pantofi de trekking – Mod de întreținere pentru o aderență mai bună

Pentru a preveni uzura pantofilor de trekking este necesară o întreținere mai bună a acestora. O întreținere de rutină ar putea reduce riscul de deteriorare a încălțămintei. În acest mod se pot menține pantofii uscați, se pot preveni mirosurile neplăcute și dezvoltarea bacteriilor. În general, la încălțămintea din piele și din materiale sintetice se pot dezvolta bacterii și mirosuri urâte pe fondul umezelii și al murdăriei.

În timp, murdăria, umezeala și noroiul pot pătrunde în anumite părți mai vulnerabile ale pantofilor de trekking, mai ales în acelea realizate din materiale, deci pe părțile superioare, nu doar de-a lungul tălpii. De asemenea, nisipul, pământul, pietrișul persistent ar putea distruge în timp cauciucul încălțămintei.

Pentru curățarea încălțămintei se pot folosi produse de tipul:

  • Apă, săpun, șervețele umede
  • Oțet diluat cu apă pentru a scăpa de pete și mirosuri
  • Anumite produse speciale cum sunt balsamurile de piele, gelurile de curățare pentru pantofi sintetici sau din piele, spray-urile de impermeabilizare care pot proteja de umiditate atât ghetele, cizmele, cât și pantofii de trekking.

Alte sfaturi

Pantofii de trekking necesită o curățare corectă în orice perioadă a anului.

În anotimpul de iarnă, ghetele de trekking impermeabile trebuie să fie curățate cu mai mare atenție, pentru că în sezonul rece drumețiile sunt pe zone umede, cu zăpadă și asta înseamnă că încălțămintea este adesea mai afectată de mediu, va fi umedă și rece. Înainte de a fi depozitate, ghetele ar trebui să fie curățate cât mai bine și perfect uscate; apoi se poate aplica un balsam sau un spray pentru încălțăminte impermeabilă, pentru ca pielea ghetelor să reziste mai bine în timp.

Primăvara este indicată o curățare bună a ghetelor de trekking de noroi pentru că și în acest sezon pot fi zone umede, cu ploaie, zăpadă.

Vara apare riscul de transpirație la picioare în pantofii de trekking; este bine de luat șosete de schimb pe traseu, pentru a fi utilizate atunci când apare acea senzație de transpirație sau de umezeală la picioare. În ceea ce privește pantofii de trekking, ei trebuie spălați cu apă și săpun după drumeție, acasă, apoi șterși, uscați la aer.

Toamna, drumețiile sunt de asemenea pe zone cu noroi, mai ales dacă au fost perioade cu ploi. Pantofii de trekking trebuie curățați imediat după drumeție, apoi uscați la aer și depozitați.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.