Timp liberVezi traseele populare din România pentru escaladă - pasiunea oamenilor îndrăzneți

Vezi traseele populare din România pentru escaladă – pasiunea oamenilor îndrăzneți

Pentru iubitorii de senzatii tari, mersul pe munte nu presupune doar a face o simpla drumetie, de a admira varfurile sau vaile alpine, de a merge pe creste si a campa in mijlocul naturii. Pentru cei mai multi iubitori ai muntelui, cucerirea celor mai inalte si mai frumoase piscuri se imbina cu alpinismul. Iar una dintre ramurile acestei palpitante activitati este escalada.

Despre escalada se poate vorbi atat ca disciplina sportiva individuala – escalada sportiva, aparuta relativ recent (1985) – cat si ca activitate strans legata de alpinism si ascensiunea montana. Escalada poate fi practicata cu succes de catre oricine, indiferent de varsta, atat timp cat, la inceput, se beneficiaza de sfaturile unui expert. Niciodata nu ne vom aventura intr-o ascensiune care presupune si escalada daca nu suntem familiarizati cu asa ceva.

In primul rand, trebuie sa avem echipamentul adecvat, si anume: ham sportiv, papuci/espadrile de catarare, casca, coarda dinamica, carabiniere, coboratoare, anouri, saculet cu magneziu. Fiecare “piesa” de echipament este deosebit de importanta iar alaturi de increderea in partenerul de escalada, cel care ne asigura, vom avea parte de o escalada reusita. Tot echipamentul de escalada poate fi achizitionat din magazinele specializate in comercializarea articolelor montane.

Care sunt principalele caracteristici ale echipamentului

Hamul sportiv de escalada – trebuie sa fie rezistent, confortabil, sa asigure libertatea si lejeritatea miscarilor si sa nu fie greoi.

Papucii/Espadrilele de catarare – acest tip de incaltaminte este special conceput pentru catararea pe stanca sau pe panoul artificial. Dintre caracteristicile de baza amintim: flexibilitatea talpii, buna aderenta la stanca, forma ergonomica care se adapteaza perfect talpei, greutatea redusa. De regula, este indicat ca espadrilele de escalada sa fie cu un numar mai mici, pentru a fi cat mai fixe.

Casca – are rolul de a ne proteja de eventualele caderi de pietre sau sedimente din stanca. Trebuie sa fie rezistenta, usoara, sa asigure ventilatie si sa fie fixa pe cap.

Coarda dinamica (cea care se intinde) – cand ne achizitionam coarda pentru escalada este bine sa verificam daca respecta normele de calitate si securitate impuse de UIAA (Uniunea Internationala a Asociatiilor de Alpinism). Pentru traseele clasice de escalada se foloseste o coarda de 50 de m, iar pentru cele un pic mai lungi, sunt necesare corzi de 60 sau 70 de m.

Carabinierele – de cele mai multe ori, in escalada, se utilizeaza carabinierele cu filet/surub.

Buclele – sunt utile in prelungirea lantului de asigurare pentru a micsora forta de frecare rezultata din contactul corzii cu carabinele.

Coboratoare – in escalada, nu trebuie sa lipseasca optul de rapel care este folosit ca dispozitiv de franare prin frecare la coborare.

Saculetul cu magneziu – rolul carbonatului de magneziu este acela de a asigura aderenta mainilor pe portiunile dificile din traseu. Magneziul se tine intr-un saculet special, confectionat dintr-un material impermeabil, de diferite forme si marimi.

cataraturi

Cele mai cunoscute trasee de escalada din Romania

De curand, intr-un articol aparut in presa straina, Romania a fost denumita “inima salbatica a Europei”. Iar unul dintre motivele care i-au atras aceasta titulatura este frumusetea, diversitatea si naturaletea formelor de relief. Insa muntele ramane cea mai impunatoare si mai salbatica provocare! Pe langa multitudinea traseelor de trekking (drumetie) Romania poseda si foarte multe trasee de escalada, cotate in functie de dificultatea lor. Astfel, potrivit Uniunii Internationale a Asociatiilor de Alpinism exista trasee usoare, cotate cu gradul 2 sau 3, trasee medii – gradul 3 sau 4, trasee dificile – gradul 5 sau 6, trasee foarte dificile – gradul 7 sau 8 si trasee de top – gradul 9 sau 10. Printre cele mai cunoscute trasee de escalada se numara:

– in Muntii Bucegi: peretii Jepilor Mici, stancile Caraimanului si Costilei, culmile nordice ale Morarului si Bucsoiului, Culmea Strunga, Pestera-Horoba (aceasta din urma fiind o zona propice pentru incepatori);

– poate cele mai dificile trasee de escalada se gasesc in Cheile Bicazului (peretele Bardosului, Surducului, Postei), Muntii Hasmas si Muntii Piatra Craiului (peretele Padinei Inchise, Turnurile Dianei);

– cei care se incumeta pe trasee mai lungi, pot alege traseele de pana la 6 ore din Muntii Bucegi (peretele Vaii Albe, Galbenelele, Vulturilor, Claia Mare).

– Exista trasee destinate si incepatorilor: Creasta Cocosului din Muntii Gutai, Cheile Rasnoavei si Pietrele lui Solomon din Muntii Postavaru, Cheile Varghisului din Muntii Persani, Pietrele Doamnei si Piatra Soimului din Muntii Rarau, etc;

5 Sfaturi in escalada sportiva!

A face escalada montana inseamna a va petrece timpul liber intr-un mod placut, antrenant si palpitant, in acelasi timp. Dar, cand va hotarati sa plecati pe un traseu nu uitati urmatoarele:

1. cel mai bine va simtiti in compania prietenilor. Ar fi ideal daca ati putea sa combinati o tura de trekking cu un traseu de escalada. Astfel veti imbina mai multe activitati, iar diversitatea acestora nu va face decat sa sporeasca gradul de distractie si buna dispozitie.
2. pe munte, in drumetii, dar si escalada este nevoie de minimum de echipament. Nu uitati de tot echipamentul necesar in escalada. Fara el, o tura programata din timp, nu va putea avea loc. Puneti siguranta dumneavostra, dar si a celui care va asigura, pe primul loc!
3. nu va aventurati de un traseu de dificultate ridicata daca nu aveti experienta necesara!
4. daca conditiile meteo nu sunt favorabile si stanca este uda, traseul devine impracticabil si ar fi bine sa riscati sa va aventurati in a-l escalada!
5. intotdeauna pe munte, fie ca vorbim de expeditii, drumetii, alpinism sau escalada, trebuie sa primeze respectul pentru intregul grup care ne insoteste dar si respectul pentru natura!

Pe langa faptul ca escalada reprezinta o buna oportunitate de a va face noi prieteni si de a va petrece timpul liber intr-un mod foarte interesant, aceasta activitate este ideala pentru a va mentine in forma. Avand in vedere ca, dupa cum am spus si anterior, escalada montana este influentata in mare masura de conditiile meteo, in multe orase au fost amenajate panouri de catarare. Panourile artificiale de escalada sunt concepute urmand mai multe graduri de dificultate, iar echipamentul necesar este acelasi. Avantajul este ca aceste panouri sunt amplasate in interior si pot fi utilizate oricand. Mai mult decat atat, unele sunt concepute chiar si pentru copiii care adora aceasta activitate atat de interesanta si benefica.

De ce avem nevoie ca sa ne apucam de escalada:
– conditie fizica;
– curaj;
– echipament;
– antrenor/profesor bun;
– coleg/prieten care sa te insoteasca pe traseu si in care sa ai mare incredere ca te asigura corespunzator;
timp liber alocat hobby-ului tau.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.