Deseori, iarna, părinții aud copilul cum le spune: „Mă doare urechea”. Otita apare din cauza hipotermiei, a infecțiilor bacteriene și a apei care intră în canalul urechii. Otita este o patologie sau inflamația urechii și apare frecvent la copii.
Inflamația urechii poate produce durere și poate să se dezvolte în sezonul rece pe fondul unor boli: guturai, răceală, rinofaringită acută, viroze respiratorii, boală respiratorie acută sau infecție acută a tractului respirator. O altă cauză este infecția urechii sau otita medie. Această boală apare mai frecvent la copii decât la adulți.
La otita medie se produce o inflamație acută sau cronică a urechii medii, a zonei organului auditiv care favorizează transmiterea sunetelor spre urechea internă. La otita externă apare o inflamație a tegumentelor conductului auditiv extern. Aceasta este cauzată de infecția cu stafilococi și produce dureri mari de ureche. Uneori medicii confundă otita externă cu otita medie, deoarece în ambele boli apare simptomul de durere de ureche.
Otita la copil, simptome
În caz de otită medie acută la copil, părinții se plâng că micuțul are simptome precum:
- Temperatura corporală crescută, până la 37,8°C
- Scăderea poftei de mâncare, treziri din somn
- Nervozitate, disconfort, neliniște, febră
- Pierderea clarității auzului.
Alte simptome în caz de otită la copil sunt:
- Tulburări de somn, durere de ureche atunci când copilul este culcat
- Disconfort la ureche, plâns, agitație
- Instabilitate, tulburări de echilibru, tulburări de auz
- Durere de cap, scurgere de lichid și puroi din ureche
- Scăderea poftei de mâncare.
In otita internă apare senzație de tinutus, greață, vărsături, dezechilibru și amețeală.
Aceste simptome pot ține chiar 7 zile.
În astfel de cazuri, copilul trebuie dus la un medic pediatric, care pe baza simptomelor poate suspecta un diagnostic de otită medie acută. Pentru mai multe analize el este trimis la un medic otolaringolog (ORL), unde va face o reexaminare. Astfel pot fi descoperite și alte indicii ale bolii, cum ar fi: gingii umflate, salivație crescută, canale auditive umplute cu ceară și altele. Se fac și analize de sânge, iar în final se stabilește un diagnostic corect.
Alte cauze ale durerii de ureche la copil sunt: problemele dentale, probleme ale maxilarului, infecțiile la măsele, sinuzita maxilară, amigdalita, inflamațiile gâtului, apa în urechi, leziunile urechii, loviturile.
De asemenea, cauzele otitei pot fi și: sinuzita, curenții de aer, hipotermia, slăbirea sistemului imunitar, zgârieturile țesuturilor canalului auditiv, deteriorarea igienei urechii, inflamația amigdalelor în zona nazofaringelui, leziuni ale timpanului.
Dureri de urechi la copii, tratament
Uneori, infecțiile tractului respirator superior la copii pot cauza anumite complicații, ce includ și inflamația urechii. Dacă nu este o infecție bacteriană, atunci este indicat un tratament fără antibiotice, dar care să ajute la reducerea simptomelor.
În caz de rinofaringită acută și otită medie acută dreaptă, copilul poate fi chiar internat în spital, unde medicul stabilește o terapie antibacteriană, cu semicomprese cu alcool la urechea dreaptă și alte indicații. În caz de agenți patogeni, terapia antimicrobiană se face chiar și 10 zile. La otita medie agenții patogeni pot fi:
- Moraxella catarrhalis
- Streptococcus pneumoniae
- Stafilococul auriu
- Bacilul piocianic
- Haemophilus influenzae.
Medicul poate recomanda picături de urechi sau medicamente cu efect analgezic, care au rolul de a reduce durerea. Picăturile pentru urechi pentru otită acționează pe locul inflamației și pot fi de mai multe tipuri: antibacteriene, antiinflamatoare, cu agenți antiseptici, cu un antibiotic și combinate cu activitate antimicrobiană.
Pentru combaterea infecției, medicul prescrie o terapie cu antibiotice, care se stabilește în funcție de vârsta copilului.
Alte recomandări de tratament:
- Picături auriculare care calmează durerea de urechi la copii și reduc inflamația
- Gel lichid pentru urechi ce reduce inflamația, durerea, mâncărimea, roșeața la copii
- Medicamente care ameliorează congestia nazală, simptomele de gripă, răceală, inflamația și durerea în otita acută și cronică
- Paracetamol și picături cu alcool în ureche
- Remedii homeopatice pentru otită.
Dureri de urechi la copii, remedii naturiste
Cele mai indicate remedii naturiste sunt:
- Picăturile pentru urechi cu leuștean care ajută în calmarea durerii și în combaterea infecției
- Picăturile Otosan cu ingrediente organice, care au uleiuri esențiale, coacăz negru, propolis și ajută la ameliorarea durerii și curățarea canalului urechii
- Picături cu alcool în ureche, tampoane cu vată înmuiată în alcool.
Leacuri pentru urechi
Cele mai recomandate leacuri sunt următoarele:
- Ulei esențial de arbore de ceai – are proprietăți calmante, dezinfectante, poate ajuta în reducerea simptomelor otitei
- Ulei de usturoi – este antibiotic, antibacterian, antiinflamator, are cisteină și alicină care pot opri dezvoltarea bacteriilor și altor agenți patogeni
- Ceai de mușețel – este un bun antiinflamator și poate combate infecțiile
- Suc de ceapă – are proprietăți analgezice, calmante, antibiotice și antiinflamatoare
- Ulei de măsline – reduce infecțiile urechii
- Comprese calde cu infuzii din plante care ameliorează durerea de ureche.
În cazuri grave, doar un medic poate stabili un tratament adecvat. Inflamația urechii trebuie tratată la timp pentru că în caz contrar ea poate duce la complicații ce pot fi și sub formă de meningită, deteriorarea auzului, pierderea acestuia.