Relații de familieCum se manifestă ochii la stres? Ce boli de ochi se pot...

Cum se manifestă ochii la stres? Ce boli de ochi se pot declanșa din cauza stresului?

Stresul este o amenințare la adresa bunăstării organismului și poate ofecta și vederea. Zi de zi, oamenii sunt nevoiți să trăiască sub stres, să experimenteze sentimente dificile, de iritare, anxietate, frică, nervozitate. Hormonii de stres care apar în organism din cauza situațiilor fel de fel, a vieții moderne, a fluxurilor de informații și schimbărilor mari și dificile afectează sănătatea, organele și chiar pot duce la probleme de vedere.

Dacă simți că ai ochii obosiți și vederea încețoșată, asta înseamnă că suferi de stres vizual!

Cauzele sunt multiple și includ: razele ultraviolete, dispozitivele electronice, poluarea, lumina de la laptop, etc. Acest stres vizual este de fapt o oboseală oculară, despre care spun medicii că poate apărea alături de simptome precum: iritare, dificultăți de concentrare, vedere încețoșată. Alte stări sunt: mâncărime oculară, senzație de ochi uscat, lăcrimare, dureri de cap, hipersensibilitate la lumină, amețeală.

Datele statistice arată că 80% dintre oamenii care lucrează la calculator ajung să sufere de oboseală oculară sau de stres vizual.

Stresul afectează ochii!

Stresul produce o serie de schimbări, cum ar fi:

  • Creșterea pulsului, a respirației, hiperventilația plămânilor
  • Furie, amorțeală, iritabilitate, oboseală, tensiune, tulburări ale tractului gastrointestinal
  • Concentrare slabă, anxietate, indecizie, furie, schimbări de dispoziție și altele.

În cazuri mai dificile, stresul poate declanșa la oameni chiar și atacuri de panică. Pentru a depăși efectele negative ale stresului, uneori este nevoie chiar de intervenția medicală. În cazuri moderate se poate apela la câteva metode precum: exerciții de întindere și de relaxare musculară, dietă echilibrată, odihnă, calmare.

Cum sunt afectați ochii?

Cercetătorii supun că sistemul vascular al ochilor suferă din cauza stresului. Dacă tensiunea arterială scade sunt afectate și vasele de sânge care alimentează spasmul nervului optic. Prin urmare, tulburările de circulație ale sângelui pot duce la scăderea vederii. Unii oameni se plâng că au o pată întunecată în câmpul vizual din cauza circulației sângelui necorespunzătoare.

În cazul în care alimentarea cu sânge este întreruptă, apar consecințe precum: vasele din retină sunt blocate, se poate declanșa așa numita tromboză venoasă și ocluzia arterială.

Toate acestea duc la scăderea vederii și apariția unor afecțiuni oculare. În concluzie apare necesitatea de a merge la un medic oftalmolog.

Stresul poate afecta anumite probleme oculare deja existente: glaucom, alte boli de ochi.

Cum se manifestă ochii la stres?

Smucirea ochilor este o reacție a acestora la stres. Ea apare din cauza tensiunii oculare, a mușchilor feței, a zvâcnirii pleoapelor. Oamenii care sunt stresați, anxioși, au un nivel ridicat de adrenalină și se confruntă cu astfel de stări câteva minute sau mai îndelungate, în cele mai multe cazuri au sindromul de ochi uscat. Anxietatea și stresul pot duce de asemenea la tensiuni musculare și dureri de cap.

Oamenii care se confruntă în mod frecvent cu stres intens au simptome precum: vedere încețoșată, oboseala ochilor, tulburări ale ochilor cu sau fără durere, sensibilitatea la lumină, probleme de concentrare, senzație de strângere și de umflare a ochilor.

Boli care se pot agrava la stres

Diabetul este o boală care se agravează din cauza stresului. Mulți oameni cu diabet ajung să sufere și de depresie sub influența negativă a stresului. Această boală gravă duce la probleme de vedere, la complicații precum: retinopatie diabetică, edem retinian, sau chiar la pierderea semnificativă a vederii.

Stresul și poliartrita produc complicații oculare

Poliartrita este o boală de care suferă mai ales femeile și care se agravează la stres, iar în plus poate da și complicații oculare.

Una dintre ele este inflamația irisului. În caz de artritră reumatoidă se produce și o inflamație a unor componente ale uveei, o inflamație a irisului. Cele mai populare simptome de care se plâng oamenii sunt: scăderea vederii, durere la ochi, disconfort produs de inflamație și ochi roși. În cazuri grave inflamația poate duce la apariția unor boli grave, la glaucom sau cataractă.

Episclerita este o altă complicație a poliartritei pe fond de stres. Se produce o inflamație a țesutului dintre tunica globului ocular și conjunctivă și se înroșește ochiul. În cazuri grave disconfortul este mai mare și este necesar un tratament pentru reducerea inflamației. Dacă simptomele sunt mai ușoare, atunci episclerita trece de la sine. Oamenii care au episclerită suferă de durere la ochi, de lăcrimare, fotofobie și roșeață la ochi. Trebuie de menționat că ochii pot fi roșii și din alte cauze, la conjunctivită cauzată de bacterii, virusuri, toxine din mediu.

Alte complicații oculare

Din categoria complicațiilor oculare face parte și sindromul de ochi uscat. Uneori medicii pot stabili mai greu acest diagnostic, deoarece sindromul se poate confunda cu alte afecțiuni ale vederii.

La femeile cu această problemă apar senzații neplăcute, ce includ: mâncărime la ochi, arsură oculară, ochi iritați, ochi roșii, vedere încețoșată. În cazuri mai dificile se produc și alte afecțiuni: leziuni corneene mai mult sau mai puțin grave, dezvoltarea unor vascularizații, leziuni punctiforme la cornee. Dacă se produc și infecții, atunci există riscul de ulcerații la cornee.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.