Ceaiul din ghimbir acționează eficient în controlul greutății corpului prin câteva mecanisme importante: stimulează metabolismul, ajută corpul să acumuleze mai puține grăsimi, să descompună grăsimile în mod mai eficient, reduce pofta de mâncare.
Berea din ghimbir este o băutură cu proprietăți antiinflamatorii, are substanțele care se găsesc în rădăcina de ghimbir: fier, magneziu, vitamina B6, fosfor, potasiu, zinc, niacină, riboflavină, acid folic, alte microelemente. Prin consumul de bere se obțin multe beneficii: stimularea digestiei, eliminarea paraziților intestinali, reducerea nivelului de colesterol din sânge, combaterea disbiozei intestinale, promovarea pierderii în greutate.
Navigare rapidă în articol:
1. Berea din ghimbir
Se folosesc următoarele ingrediente: o rădăcină de ghimbir de 3-4 cm, 2 linguri zahăr, o lămâie, un pahar cu apă fierbinte, 15 g drojdie, 1-1,5 l apă minerală, 3 frunze de mentă.
Se prepară astfel:
- Se curăță rădăcina de ghimbir, se spală și se dă pe răzătoare
- Se pune într-un borcan, se adaugă deasupra zahăr și zeama de la lămâie
- Se adaugă un pahar de apă fierbinte și se infuzează timp de 10 minute aceste ingrediente
- Apoi se pune drojdia, apa minerală, se amestecă și se lasă la fermentat într-un loc cald timp de 1-2 zile
- Berea obținută se strecoară, se adaugă felii de lămâie și frunze de mentă și se poate bea.
Altă rețetă de bere din ghimbir, pentru 10 litri
Se folosesc următoarele ingrediente: 2 bidoane de 5 l apă de izvor, 2 rădăcini de ghimbir, 4 lămâi, 1 kg de zahăr, un cub mic de 25 g drojdie proaspătă.
Se prepară astfel:
- Se mărunțește drojdia, se împarte în două cantități aproximativ egale și se adaugă în cele două bidoane cu apă
- Se curăță ghimbirul și se spală
- Se adaugă câte o rădăcină de ghimbir
- Se pune zeama de la o lămâie în fiecare bidon cu apă
- Apoi se adaugă câte 500 g zahăr la fiecare bidon
- Se închid bidoanele cu capace, se agită fiecare bidon pentru a se topi zahărul
- Se lasă la fermentat timp de 3 zile, la temperatura camerei, apoi berea se strecoară și se păstrează în sticle la frigider.
Pentru a se obține o bere mai alcoolizată se lasă la fermentat timp de 5-6 zile.
2. Ceaiul din ghimbir
Ceaiul din ghimbir se realizează din: 3-4 cm rădăcină de ghimbir, 500 ml apă, jumătate de lămâie, o lingură de miere.
Se prepară astfel:
- Se taie lămâia în felii subțiri
- Se curăță ghimbirul, se spală și se dă pe o răzătoare
- Se infuzează ghimbirul în apă timp de 10 minute
- Se adaugă lămâia și mierea și apoi se bea cald.
Acest ceai se poate combina și cu frunze de mentă, astfel gustul său va fi mai aromat și mai plăcut.
Cercetătorii au descoperit că ceaiul de ghimbir normalizează nivelul de zahăr din sânge și reduce colesterolul. De asemenea, ceaiul are și alte beneficii:
- Crește imunitatea organismului
- Ajută la eliminarea kg în plus
- Reduce indigestia, flatulența
- Întărește memoria și puterea de concentrare
- Încălzește, energizează, revigorează
- Stimulează metabolismul, curăță corpul de impurități
- Are proprietăți antiseptice, antiinflamatoare, analgezice.
3. Ceaiul antigripal din ghimbir
Ceaiul antigripal din ghimbir este indicat în sezonul de iarnă pentru creșterea imunității organismului și prevenirea gripei, răcelii, bolilor sistemului respirator. Acest ceai are acțiune calmantă asupra gâtului și faringelui.
Se folosesc următoarele ingrediente: o rădăcină de ghimbir de 3-4 cm, o linguriță de turmeric, o linguriță de scorțișoară, o linguriță de piper, un cățel de usturoi strivit, o lămâie, 2 linguri cu oțet de mere, o lingură cu miere, 1 l apă.
Se prepară astfel:
- Se ia o cană mare de 1 litru
- Se taie ghimbirul în felii subțiri și se adaugă apă fierbinte, apoi se acoperă cu un capac și se lasă la infuzat timp de 10 minute
- După această perioadă de timp, apa s-a mai răcit puțin
- Se adaugă celelalte ingrediente, respectiv o linguriță de turmeric, un cățel de usturoi pisat, o linguriță de piper și o lingură de miere
- Se amestecă foarte bine cu o lingură și se adaugă și 2 linguri de oțet de mere
- La final se pune și zeama de lămâie după gust.
Acest ceai este foarte bun în caz de gripă și răceală, are efect vindecător, vitaminizant, energizant, ajută la ameliorarea simptomelor.
Toate ingredientele ajută în menținerea sănătății organismului
Turmericul este uimitor de eficient în multe afecțiuni și boli, precum: diabet, obezitate, febră, infecții, probleme neurologice, dezechilibre emoționale, afecțiuni cutanate și chiar cancer.
Conform studiilor cercetătorilor, turmericul oferă multe beneficii:
- Reduce inflamațiile din organism și calmează durerile
- Ajută la echilibrarea endocrină, reglează metabolismul și menține sănătatea organismului
- Îmbunătățește funcția creierului, stimulează metabolismul, protejează inima, combate diabetul (prin vindecarea multor consecințe ale bolii)
- Are proprietăți antibacteriene și inhibă replicarea virusurilor
- Protejează organismul împotriva infecțiilor bacteriene, elimină paraziții din corp, distruge ciupercile prin efectul antifungic și ameliorează simptomele depresiei.
Usturoiul reduce riscul de a dezvolta o infecție virală. Acesta este apreciat în medicina populară pentru proprietățile sale antivirale, antibacteriene. Numeroase studii au sugerat faptul că usturoiul ajută în lupta împotriva virusurilor și bacteriilor. Ursturoiul are vitamine C și B6, mangan, dar și alte elemente active care pot oferi beneficii pentru sănătate. Prin conținutul de alicină, usturoiul combate virusurile și bacteriile.
Piperul are proprietățăți antibacteriene, diaforetice, antiinflamatorii, ajută la absorbția vitaminelor B și calmează durerea. Prin adăugarea de puțin piper în ceai se stimulează arderea grăsimilor, se diminuează țesutul adipos și se susține astfel procesul de eliminare a kg în plus.
Oțetul de mere are efect alcalinizant, normalizează pH-ul gastric, reduce hiperaciditatea gastrică, crește sațietatea, are efecte antimicrobiene și antioxidante, menține glicemia sub control și ajută la pierderea în greutate.