Ciupercile de iarnă chiar există în anumite păduri din țara noastră, nu sunt o poveste. Culegătorii pasionați de ciuperci merg în păduri, în căutarea speciilor comestibile de ciuperci, care cresc și la minus 5 grade Celsius. În timpul iernii cresc ciuperci numite „picior de catifea” – care au denumirea științifică Flammulina velutipes.
Ciuperca de iarnă sau picior de catifea (Flammulina velutipes)
Aceste ciuperci se găsesc în lunile de iarnă, pe trunchiurile copacilor, mai ales în pădurile de plop cenușiu, salcâm și salcie. Ele sunt ciuperci de iarnă, care preferă frigul și sunt rezistente la temperaturi scăzute. Când se răcește tare, ele pur și simplu îngheață și așteaptă următoarea zi cu puțin soare, ca să continue să crească. De obicei supraviețuiesc primelor înghețuri nocturne și chiar cresc în continuare.
Ciupercile de iarnă sunt comestibile și potrivite pentru colectare și mâncare. Ele se găsesc până în luna februarie, însă trebuie să știi în ce zone de pădure să le cauți.
Nu există multe astfel de ciuperci în țara noastră. Ele sunt reprezentante ale unui gen care cresc la sfârșitul toamnei și în lunile de iarnă. Când sunt minus 1-2 grade afară, ele se dezvoltă fără probleme chiar dacă este iarnă și zăpadă. Au pe suprafața lor un mucilagi lipicios, care le protejează de ger.
Se pot colecta mai ales în pădurile de plop cenușiu, salcie, salcâm, uneori și în păduri de stejari sau fag. Sunt specii saprofite, ce preferă trunchiul de plop, deci trebuie căutate în păduri de plop cenușiu, în apropierea apelor. Cresc pe lemnul de copac căzut, pe trunchi și butuci de copac sau pe copac în picioare; din acest punct de vedere se aseamănă cu ciupercile ghebe.
Ciuperca de iarnă – Cum poate fi identificată?
Culegătorii de ciuperci fără experiență probabil nu dau atenție acestei specii, care crește iarna în pofita temperaturilor scăzute. Ea se poate identifica ușor, nu crește singură, ci în grupuri pe trunchiul copacilor.
Ciuperca de iarnă are pălăria de 0,7-9 cm diametru, de formă emisferică în perioada cât este tânără; la maturitate ea poate avea o fromă ca de clopot, apoi devine convexă și se aplatizează. Marginea ei este neuniformă, devine ondulată și este de un portocaliu închis în centru. Pe margine are mici striații fine care se observă ușor dacă se analizează cu atenție.
Această ciupercă are culoarea portocalie și crește în buchețele precum ghebele. Suprafața ei este netedă și puțin lipicioasă. Lamelele sunt late, rare, au lungimi diferite și o culoare galbenă deschisă. Între lamele și picior se formează ca o pâlnie.
Piciorul este lung de 3-10 cm și gros de până la 1 cm, are formă cilindrică și poate avea rădăcini. Este de culoare galben-deschis în partea superioară și brun-închis în partea inferioară. Are suprafața catifelată, fapt pentru care ciuperca mai este numită și „picior de catifea„. La unele ciuperci, piciorul este foarte închis la culoare chiar pe toată lungimea lui. La interior piciorul este ațos și de culoare gălbuie, mai deschisă. În partea de jos, la tăiere, piciorul are o culoare gălbuie spre verzui.
Piciorul ciupercii este foarte bine prins de trunchiul copacului; ca aspect ciuperca arată ca o ureche mare prinsă de copac.
Proprietăți medicinale
Aceste ciuperci sunt foarte populare și în Asia, ele se gătesc în restaurantele din China și Japonia. În medicina asiatică se spune că aceste ciuperci au proprietăți antitumorale, au compuși antioxidanți și anticancerigeni puternici.
Particularitatea acestor ciuperci este că pot fi găsite iarna și în pădurile din țara noastră. Ele au proprietăți medicinale (dovedite prin studii științifice), precum:
- Au substanțe medicinale deosebite, cu efect curativ
- Sunt apreciate din punct de vedere culinar
- Conțin fibre, vitamine din grupul B
- Prin aportul de niacină ajută în reglarea colesterolului și promovarea sănătății creierului
- Au tiamină care reglează funcția celulelor nervoase
- Conțin acid pantotenic care este vitamina B5, ce ajută la sinteza acizilor grași
- Au efecte anticancerigene puternice, opresc evoluția multor tipuri de cancer (cum ar fi cancer de ficat, cancer de sân, cancer de col uterin, cancer de stomac)
- Au proprietăți antioxidante, conțin acid galic, quercitină, acid cafeic, acid ferulic, acid elagic, acid clorogenic
- Ajută la neutralizarea radicalilor liberi care sunt dăunători organismului; pot proteja corpul de stresul oxidativ și pot reduce riscul de afecțiuni cronice, diabet, cancer, boli de inimă
- Ajută la curățarea sângelui, au efect calmant
- Scad nivelul de trigliceride și de colesterol rău din sânge, deci sunt bune și pentru sănătatea inimii
- Reduc tensiunea arterială, stimulează imunitatea organismului
- Ajută organismul să lupte cu virusurile și bacteriile.
Cum se consumă?
Aceste ciuperci sunt comestibile și pot fi folosite în siguranță pentru gătit, imediat după colectare. Ele sunt foarte gustoase și sunt potrivite pentru diferite tipuri de preparare. Pot fi murate, congelate, fierte, prăjite.
Nu se consumă crude și în general se gătesc doar pălăriile, care sunt mai fragede. La aceste ciuperci piciorul este ațos și de aceea nu este preferat în gastronomie.
Ciupercile se fierb în apă, se aruncă apa, apoi se prepară direct la tigaie, precum opinticii – cu ceapă undită, usturoi, sare și piper. Au gust dulce, se pot combina și cu smântână.