Un stil de viață sănătos și echilibrat ajută la îmbunătățirea sistemului imunitar la copii. Pentru creșterea imunității rapid trebuie ca: orele de masă la copil să fie regulate, mediul intestinal să nu fie perturbat, programul de somn să fie de 8 ore, iar alimentația să fie de cea mai bună calitate. De asemenea, copilul trebuie să facă cât mai multă mișcare.
Sucuri naturale pentru creșterea imunității la copii
Pentru a elimina toxinele din organism este nevoie de o bună hidratare. Asta se face cu 2-3 litri de apă plată pe zi. Există și sucuri naturale care ajută la creșterea imunității la copii, cum ar fi acele sucuri obținute prin presare la rece, realizate din portocale, ananas, morcovi, mere, fructe de pădure, aronia, afine, etc.
Alimente pentru creșterea imunității
Principalele alimente pentru creșterea imunității sunt acelea bogate în antioxidanți, beta-caroten, vitamina C, B și E, seleniu, magneziu, fier, zinc.
Nutriționiștii recomandă legumele, fructele de culoare roșie, galbenă-portocalie, dar și: migdale, cuișoare, cardamom. Acestea conțin seleniu, care ajută în caz de imunitate scăzută. De asemenea, seleniu apare și în fructe de mare.
Organismului are nevoie de o dietă echilibrată care să includă:
- Alimente bogate în proteine, care se găsesc în pește, albuș de ou, leguminoase
- Semințe, pește gras, nuci, migdale, soia și alte alimente care au acizi grași Omega-3 ce stimulează imunitatea
- Iaurt pentru că este o sursă de bacterii benefice pentru intestin, care luptă cu boala
- Ciuperci, orez, germeni de grâu, ovăz
- Usturoi pentru că are alicină cu efect puternic în combaterea infecțiilor și eliminarea toxinelor din corp.
Somnul este un medicament
Pentru a avea un sistem imunitar puternic, copiii au nevoie și de un program de somn. Medicii spun că sunt necesare 8 ore de somn pe noapte pentru a avea o bună sănătate. În acest mod organismul se regenerează, își restabilește nivelul de energie.
Somnul este un medicament ce crește imunitatea. Dacă lipsa de somn persistă la copii, atunci există și riscul creșterii incidenței obezității, dar și al altor boli, cum ar fi: depresie, hipertensiune arterială, diabet, boli legate de stilul de viață.
Pentru a face față provocărilor vieții și bolilor în mod corespunzător, organismul are nevoide somn, de un obicei de bază a stilului de viață și anume: te culci devreme și te trezești devreme.
Mulți copii stau până târziu pe calculator sau la televizor și astfel ajung să aibă o lipsă de somn, pentru că sunt nevoiți să se trezească devreme dimineața pentru a merge la școală. Astfel ei sunt extrem de somnoroși, iar uneori chiar merg la școală fără să ia micul dejun. În astfel de zile, ei sunt atât de obosiți încât nici nu se pot concentra bine în clasă și pot suferi și de o tulburare de dezvoltare, cum ar fi de pildă o tulburare de hiperactivitate cu deficit de atenție.
Somnul crește imunitatea organismului
Atunci când doarme, corpul copilului se relaxează, iar celulele sale imunitare devin mai active. Dacă se îmbunătățește calitatea somnului, atunci se stimulează imunitatea. Celulele sistemului imunitar au proprietatea de a deveni mai active atunci când temperatura este ridicată. Cercetătorii spun că:
- Atunci când temperatura corpului crește cu un grad Celsius și imunitatea crește de 5-6 ori
- Dacă temperatura corpului scade cu un grad Celsius și imunitatea scade cu 30%.
Unii copii suferă și de o varietate de tulburări de somn ce includ de exemplu sindromul de apnee de somn. Acest sindrom în cazuri severe duce la probleme de concentrare, la scăderea imunității, a capacității de memorare și învățare.
Doar un somn sănătos poate duce la copii la o dezvoltare armonioasă și la o viață de zi cu zi activă. Se spune că obiceiurile de somn ale copiilor sunt și oglinda stilului de viață al părinților. Experții spun că părinții sau întreaga familie ar trebui să-și revizuiască obiceiurile de viață, iar asta va sprijini și somnul bun al copilului.
Imunitatea la copii, produse naturiste
Unii copii au imunitate scăzută din cauza medicamentelor. Părinții ar trebui să aleagă produsele naturiste pentru tratamentul unor afecțiuni și boli la copii și să renunțe la medicamente. Produsele naturiste nu au efecte secundare și multe dintre ele cresc imunitatea. Se spune că este mai bine ca părinții să lase copilul să lupte singur cu agentul patogen, decât să încetinească progresia bolii în mod agresiv cu medicamente care au și efecte secundare. Luarea prea multor antibiotice în copilărie poate duce la predispoziția la alergii, consideră cercetătorii.
În plus, copilul poate avea o imunitate scăzută după aportul de medicamente.
Întărirea sistemului imunitar la copii se face prin sport, dietă, somn. Copiii dobândesc imunitatea în timpul procesului de creștere, dar ei ar trebui să facă zilnic mai multă mișcare. În ziua de azi, mulți copii duc o viață sedentară sau nu fac suficientă mișcare, iar asta le afectează imunitatea. Conform studiilor realizate de cercetători, copiii care fac mai multă mișcare au mai puține șanse de a se îmbolnăvi.
Toate aceste lucruri sunt importante pentru copii, ele sunt esențiale pentru întărirea sistemului imunitar.