Dragoste și relațiiAbuzul emoțional este un calvar! – Care sunt consecințele asupra sănătății fizice...

Abuzul emoțional este un calvar! – Care sunt consecințele asupra sănătății fizice și psihologice în viața cuiva?

Oricât de bine ar suna termenul de relație, în multe cazuri nu este vorba despre o viață frumoasă. Mulți oameni sunt copleșiți de mizeria relațiilor lor și în plus, preferă să nu vorbească despre asta. În loc să ia măsuri corespunzătoare, ei permit să ducă o astfel de viață în care toxicitatea îi copleșește pe ei și copiii lor. Chiar dacă au și momente în care ar vrea să facă ceva, să-și ia lumea în cap, totuși se răzgândesc și renunță, continuă relația și închid ochii la suferința de care au parte.

Potrivit statisticilor, atât femeile cât și bărbații au fost victime ale violenței în relație:

  • 61% dintre femei au fost agresate de un partener intim
  • Doar 38% dintre victimele abuzului domestic au spus vreodată ceea ce trăiesc cu adevărat, majoritatea însă preferă să tacă și să ascundă asta
  • Aproximativ 95% dintre bărbați își abuzează fizic partenera în relație.

Consecințele abuzului fizic și emoțional

Abuzul fizic și emoțional are multe consecințe asupra bunăstării unei persoane care este victimă:

  • Îi provoacă suferință, anxietate, vinovăție, atacuri de panică
  • O face să treacă prin momente de tensiune și să nu mai știe ce se întâmplă, cum să reacționeze, pentru că nu mai vede clar situația, se îndoiește chiar și de ea însăși
  • Îi cauzează un stres enorm, astfel pierde din energie, are dificultăți de somn și de alimentație
  • Îi distruge personalitatea, încrederea, stima de sine
  • O face să aibă stări de tristețe, furie, disperare, rușine, dar și dureri cronice, dureri de cap, probleme cutanate, tulburări digestive și alte sindroame.

Relațiile care duc la astfel de probleme sunt toxice, distructive și trebuie evitate. Mulți oameni fac alegeri proaste în viață și ajung să aibă relații toxice, în care trăiesc un adevărat calvar. Astfel ajung frustrați și trăiesc o viață nefericită și grea. Mulți dintre oameni nici nu conștientizează cât de gravă este situația și cât de rău sunt tratați de cineva; unora chiar li se pare oarecum normal, că așa ar fi viața.

Nu trebuie confundată o relație distructivă cu una dificilă. Nu este același lucru. Într-o relație distructivă, atitudinile și acțiunile vătămătoare ale partenerului pot fi manifestate într-o varietate de moduri diferite. Este vorba despre a trata pe cineva cu asprime, indiferență, cruzime, lipsă de respect, etc. Cel care se comportă astfel nu simte empatie pentru suferința ce a provocat-o unei persoane, chiar dacă este vorba despre soție sau copil.

Semnele că ești într-o relație distructivă

La început probabil oamenii nici nu văd semne clare că sunt într-o relație abuzivă. Ei pur și simplu simt asta, ceva le afectează starea interioară, psihică. Ei se simt deprimați, epuizați, nefericiți, neiubiți, devalorizați, disprețuiți, vinovați, triști, furioși, stresați. Emoțiile lor sunt negative și le semnalează că ceva nu este în regulă. Au senzația că sunt epuizați și că se sufocă în relație. Tensiunea psihică îi afectează enorm, le consumă energia și se simt copleșiți.

Este vorba despre o durere emoțională care este greu de suportat și care este cauzată de probleme, în plus este asociată cu regrete, lacrimi, inimă zdrobită, etc. Într-o relație distructivă, corpul suferă la fel de mult ca și psihicul. De exemplu, apare depresia care duce la insomnie, probleme gastrointestinale și chiar la scăderea imunității. Astfel de oameni ajung să fie supărați cronic, iar asta duce la probleme de sănătate, fizice și emoționale mai mari. Se pot declanșa crize de depresie, anxietate, tulburări digestive, migrene, hipertensiune arterială, oboseală cronică și altele.

În majoritatea cazurilor, relațiile distructive sunt extrem de dificile și greu de gestionat. Deseori este greu să gândești calm, să rezolvi problemele într-un mod clar, fără stres, fără a fi manipulat și intimidat. Unii oameni decid să se izoleze, însă asta este de asemenea rău pentru bunăstarea personală. Izolarea poate duce la alte probleme, pentru că nu mai interacționezi cu prieteni și poți ajunge să te simți neîncrezător, inferior, părăsit.

Și copiii au de suferit în relațiile distructive, în care părinții se acuză, se ceartă, nu mai trăiesc în armonie. Deși sunt ascultători, copiii au de suferit din cauza părinților, ei au parte de momente tensionate și chiar oribile zi de zi. Copiii învață din acțiunile părinților și deseori pot copia din comportamentul lor.

Resentimentele și emoțiile negative

Potrivit psihologilor, oamenii devin captivați de emoțiile și stările lor negative și se simt neputiincioși să le depășească. Ei se simt nervoși, anxioși, extrem de supărați și reușesc cu greu să-și revină, să-și asume responsabilitatea pentru asta, să depășească situațiile grele în care se află. Unii aleg să-și păstreze resentimentele și să caute modalități să se răzbune pe cei care le-au provocat suferință.

Ei nu reușesc să ierte persoana iubită sau părinții, dacă aceștia le-au greșit grav cu ceva. Astfel de oameni nu au maturitate emoțională și spirituală să ierte, să treacă peste ceea ce i-a supărat și deci ei se complac mai departe în astfel de relații dificile. Cele mai toxice și distructive emoții trăite de oameni apar tocmai din cauza faptului că nu reușesc să se elibereze de propria ură, mânie, de sentimentele negative. Ei trebuie să scape de emoții negative pentru a se putea vindeca. În caz contrar vor continua să-și otrăvească sufletul, spiritul și trupul, iar asta le va distruge sănătatea.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.