Relații de familieCum să ajuți un membru al familiei care suferă de polifagie?

Cum să ajuți un membru al familiei care suferă de polifagie?

Foamea excesivă poate fi o adevărată problemă, mai ales dacă ea nu dispare indiferent de cât de mult ai mânca. Asta arată că ceva este în neregulă cu organismul, sau există anumite afecțiuni. Despre polifagie se spune că este o stare de foame excesivă ce apare la o persoană, chiar dacă ea deja a mâncat. Polifagia este o afecțiune și trebuie tratată. Ea este cauzată de un stil de viață nesănătos, de stres, anumite afecțiuni, boli și alți factori.

Simptomele polifagiei sunt: durerile de cap, transpirația, stările de anxietate, incapacitatea de concentrare, crizele de nervozitate, bătăile rapide ale inimii, senzația de amețeală și disconfort.

Care sunt cauzele polifagiei?

Potrivit medicilor, hipertiroidismul poate duce la polifagie. În acest caz, apar bătăi rapide ale inimii, slăbiciune musculară, nervozitate, diaree, căderea părului, transpirație, dificultăți de somn și altele.

Diabetul de tip 2 produce polifagie și alte simptome. Dacă diabetul nu este tratat la timp, el poate avea consecințe grave asupra stării de sănătate, precum: scăderea vederii, ulcer la picior, insuficiență renală și altele.

De asemenea, sindromul premenstrual poate fi o cauză a polifagiei. Această afecțiune produce balonare, iritabilitate, diaree, flatulență, schimbări de dispoziție și oboseală. Modificările hormonale sunt asociate cu ciclul lunar și pot crea o senzație de foame excesivă. Medicii spun că scăderea serotoninei și creșterea nivelului de estrogen și progesteron duc la intensificarea poftei de mâncare.

Alte cauze ale polifagiei

Lipsa de somn poate duce la dereglări hormonale și asta afectează foamea. Deficitul de somn poate accentua pofta de alimente bogate în calorii. Prin odihnă se menține echilibrul hormonilor și se reglează senzația de foame.

Stresul poate da stări de oboseală, dureri inexplicabile, dureri de stomac, epuizare, insomnie. Din cauza stresului metabolismul devine mai lent. Cortizolul este eliberat de glandele suprarenale și nivelul său în organism crește din cauza stresului. Asta declanșează foamea și pofta de alimente bogate în zahăr, carbohidrați simpli, alimente de tip fast-food.

Cum se poate trata polifagia?

Uneori polifagia poate avea și o cauză nervoasă. Dacă un membru al familiei suferă de polifagie din pricina depresiei, stresului, anxietății, atunci el are nevoie de ajutor. Dacă această responsabilitate devine prea grea pentru tine, împărtășește responsabilitatea cu un alt membru al familiei care are capacitatea de a ajuta.

Polifagia poate fi cauzată și de anumite medicamente, care au efecte secundare și care au fost prescrise pentru alte boli. În acest caz, un sfat bun este ca pacientul să meargă la medic și să ceară un alt medicament (dacă acest lucru este posibil), sau să reducă doza (mai ales dacă aceasta este prea mare).

Stresul, anxietatea și depresia sunt cauze ale polifagiei și trebuie eliminate

Dacă un membru al familiei se confruntă cu o astfel de tulburare în viața de zi cu zi, acesta are nevoie de sprijinul rudelor. Într-o asemenea situație, trebuie înțeles faptul că acel membru al familiei are de fapt o tulburare mintală și deci viziunea lui despre viață este schimbată, va avea un mod diferit de a vedea lucrurile, mai negativ, va avea stări de tristețe, schimbări de dispoziție, angoase; toate acestea sunt semne ale depresiei și chiar ale anxietății. În plus, apar și tulburări de somn și dorința de a mânca excesiv.

A ajuta un membru din familie să se vindece de depresie, anxietate, polifagie este o adevărată provocare. El trebuie dus la medic și trebuie încurajat să urmeze un tratament, să renunțe la anumite obiceiuri negative, să prevină astfel supraponderabilitatea.

Medicii recomandă două sfaturi:

  • În primul rând pacientul nu trebuie supraprotejat, el trebuie doar convins să facă tratamentul prezentându-i avantajele acestuia
  • În alt doilea rând, el nu trebuie descurajat, pentru că astfel va bate în retragere și va crede că tratamentul nu-l ajută deloc.

În concluzie, sprijinul nu trebuie neglijat, însă este bine să existe un echilibru între cele două lucruri recomandate de medici.

Alte sfaturi

Când există o problemă de sănătate, mai ales o tulburare mintală, cu care se confruntă un membru al familiei, este indicat de aflat mai multe lucruri, iar asta se poate face urmărind podcasturi și videoclipuri realizate de medici, care dau sfaturi.

În general, un om care suferă de depresie este oarecum fără chef de viață, lipsit de energie, mereu obosit, fără dorința de a face vreo activitate. Pentru a ajuta un om depresiv trebuie mai întâi să empatizezi cu el, să-l înțelegi, să-l sprijini, fără a-l judeca. Este important să fii un bun ascultător, să îi oferi un ajutor activ, să nu-l învinovățești pentru starea nefastă pe care o are.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.