Părinți și copiiCe se poate face când mama și fiica au probleme de comunicare?

Ce se poate face când mama și fiica au probleme de comunicare?

În anumite familii apar dificultăți de comunicare între mamă și fiică. Acestea au dispute, păreri contradictorii și se îndepărtează din ce în ce mai mult. Unii oameni cred că certurile sunt cauzate de schimbările de dispoziție și că este foarte dificil ca ambele părți să ajungă la o înțelegere pentru că au orgolii și personalități diferite.

Care sunt cauzele problemelor de comunicare dintre mamă și fiică?

Disputele apar pe teme diferite, ele au însă la bază alte cauze, care sunt spuse și de psihologi. De pildă, mama și fiica nu sunt la fel, fac parte din generații diferite și asta este un motiv care le fac să aibă opinii contradictorii, la care țin.

Unele mame au mai multe dificultăți să se despartă de fiicele lor decât de fiii lor, spun psihologii. Ei cred că o mamă se identifică puternic cu fiica ei și cu propriile aspirații, nu contează atât de mult dacă acestea sunt sau nu îndeplinite. Mama dorește ca fiica ei să aibă un anumit parcurs în viață, o carieră, ceva ce ea nu avut ocazia să realizeze.

Un alt aspect este acela că mama ajunge la vârsta mijlocie și fiica la adolescență sau devine adult, iar lucrurile se schimbă. Mama își vede fiica în alt mod, ca pe o țină ușoară într-o lume nebună și are tendința de a o proteja în continuare. Fiica își va da seama de asta mai târziu în viață, când va deveni și ea, la rândul ei, mamă.

Dorința fiicei de a fi independentă este normală și asta face ca ea să nu se mai bazeze pe proprii părinți. Acest lucru este perceput de mamă un pic diferit. Este vorba despre a avea uneori un sentiment de pierdere, mai ales pentru o mamă care a fost foarte atașată de copilul ei. Unele mame trec mai greu peste asta și chiar încearcă să restabilească relația anterioară, iar asta le face să se comporte într-un mod poate puțin sâcâitor.

O astfel de mamă este interesată în mod constant de fiica ei, vrea să știe totul despre situația ei actuală, să-i dea sfaturi care să fie și urmate întocmai, etc.

Alte cauze ale disputelor

Uneori chiar și gelozia intervine, în sensul că mama nu suportă faptul că fiica ei are prea multe prietene, sau poate fi tristă că nu este favorizată precum soacra. Unele mame chiar fac gesturi extreme, își critică fiica în public, o umilesc față de alte persoane, îi spun defectele, iar asta arată că ea de fapt își satisface anumite nevoi egoiste prin care își arată superioritatea.

Uneori mama vrea să-și demonstreze valoarea existenței intervenind în viața fiicei sale. Conform psihologilor, mama nu trebuie să se implice atât de mult în viața fiicei sale care deja a crescut, ar fi bine să o lase să experimenteze și să-și construiască propriile relații.

Fiica ce a ajuns la vârsta de adult și are propria familie, probabil este afectată de problemele ei și nu mai are răbdare cu propria mamă. Toate aceste aspecte de mai sus duc fără îndoială la dificultăți de comunicare între mamă și fiică.

Sfaturi pentru a îmbunătăți comunicarea

Fiica trebuie să-și înțeleagă mama și să se pună în locul ei, pentru că va veni vremea când va ajunge și ea așa. Ea trebuie să fie conștientă de faptul că va fi în continuare copilul ei, oricât de bătrână a devenit mama și este firesc ca ea să-și facă griji.

Atunci când mama nu-și satisface așteptările și este nemulțumită, fiica trebuie să înțeleagă că mama ei este și ea un om cu multe calități și defecte, cu propriile sale puncte slabe. Prin urmare, nu există niciun motiv de supărare, ci doar trebuie mai multă înțelegere, empatie și compasiune în relație.

Comunicarea și deschiderea sunt lucruri deosebit de importante în dezvoltarea relației sănătoase dintre mamă și fiică. Mama trebuie să-i permită fiicei să facă propriile alegeri, să aibă mai multă încredere în ea. În acest mod, fiica își va stabili propria identitate și se va maturiza.

În perioada adolescenței fiicei, cea mai mare provocare pentru o mamă este să creeze o punte de comunicare cu propria fiică ajunsă la această vârstă. Psihologii spun că atât mama cât și fiica trebuie să se adapteze la schimbările și așteptările care au loc. Adolescenții au altă gândire, sunt interesați de alte lucruri, vor de exemplu să iasă în evidență și să-și impresioneze prietenii. Asta înseamnă că ei au nevoie de spațiu, iar părinții trebuie să-i înțeleagă.

Alte aspecte

Psihologii consideră că relația mamă-fiică este una puternică ce poate influența viața fiicei. Relația practic modelează în mare parte viitorul fiicei și reflectă și trecutul mamei (cel personal, al educației, al creșterii copiilor). Lucrurile sunt destul de complicate și își pun amprenta asupra copiilor.

Legătura aceasta puternică este importantă și grozavă, ea nu se schimbă nici atunci când mama îmbătrânește. Cu trecerea anilor, toate problemele se schimbă, mai ales modul în care ele sunt gestionate. Îmbătrânirea înseamnă maturitate, înțelepciune, înțelegere, acceptare, compasiune și asta poate îmbunătăți comunicarea dintre mamă și fiică.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.