DiverseTotul despre Factorul de protecție solară (SPF). Care e diferența între SPF...

Totul despre Factorul de protecție solară (SPF). Care e diferența între SPF 30 și SPF 50

Crema cu SPF este produsul-vedetă al verii însă puțini știu că acest produs trebuie purtat în fiecare zi pe care o petrecem afară, chiar și în zilele înnorate de vară. Cum pe piață există o sumedenie de produse de protecție solară, venim în ajutorul tău cu informații utile care să te ajute să faci cea mai bună alegere.

Ce înseamnă SPF

Tradus din limba engleză, Sun Protection Factor sau SPF înseamnă Factor de protecție solară (FSP) și este un indicator care arată cât de bine va fi protejată pielea de razele solare. Mai exact, valoarea SPF indică timpul în care te poți alege cu o arsură după ce ai aplicat crema de protecție solară prin comparație cu varianta în care nu ai folosi deloc cremă. Spre exemplu, dacă în mod obișnuit pielea ta se arde după 10 minute la soare, atunci dacă ai aplica o cremă cu SPF 50, acest timp s-ar prelungi, în teorie, până la 500 de minute. Totuși timpul real de protecție poate fi mult mai mic, deoarece sunt mai mulți factori implicați: tipul de piele, intensitatea razelor de soare, cantitatea de produs aplicat etc. Spre urmare, reaplicarea cremei la fiecare două ore este varianta sigură care te va proteja de arsurile solare la mare.

SPF 30 versus SPF 50: care e diferența

Pe lângă faptul că arată timpul pe care îl poți petrece la soare în siguranță, valorile SPF-ului de pe un produs indică și ce cantitate de raze sunt blocate:

  • SPF15 blochează 93% din razele UV
  • SPF30 blochează 96,7% din razele UV
  • SPF50 blochează 98% razele UV

Așadar, nu există nicio cremă cu SPF care se blocheze razele de soare în proporție de 100%, explicându-se astfel de ce ajungem să ne bronzăm chiar și atunci când folosim o loțiune cu SPF. Pentru o siguranță mai mare, încearcă stai mai mult sub umbrelă, să porți pălărie și ochelari sau să stai în interior atunci când razele de soare sunt mai puternice, de regulă în intervalul 11.00 – 15.00, în funcție și de zona în care te afli.

Ce sunt razele UV

Razele ultraviolete, pe scurt UV, pot fi de două tipuri: UV-A și UV-B.

Razele UV-A pătrund adând în piele, pot trece prin nori și prin sticlă, de exemplu geamul casei sau al mașinii, și provoacă fotoîmbătrânire – adică îmbătrânirea pielii care se manifestă prin riduri, pierderea fermității și pete maronii.

Razele UV-B nu intră adânc în piele, dar o pot arde, spre urmare sunt responsabile de arsurile solare.

Cel mai bine este să cumperi o cremă cu protecție solară care să protejeze împotriva ambelor tipuri de raze.

Cum să alegi crema de protecție solară: 3 sfaturi utile

Ține cont de aceste sfaturi atunci când faci cumpărături online sau în magazinele și farmaciile fizice:

  1. Prima recomandare este să ții cont de culoarea pielii tale. Persoanele cu pielea deschisă la culoare vor avea nevoie de o cremă cu SPF 50 pentru a fi protejate corespunzător, în timp ce persoanele cu pielea măslinie se ard mai greu, spre urmare pot folosi și o cremă cu SPF 30. Pentru zonele cu piele sensibilă, cum e fața, gâtul și decolteul este bine să folosești un produs cu SPF cât mai mare, indiferent de culoarea pielii.
  2. Apoi, dacă îți place să petreci mult timp în apă, caută o cremă cu SPF rezistentă la apă. Dar și aici trebuie să ai grijă, întrucât sintagma ”rezistent la apă” înseamnă că după 40 de minute petrecute în apă, produsul are o eficiență mai mare de 50% față de valoarea inițială a SPF-ului, dar nu 100%.
  3. La final, optează pentru o cremă de protecție solară cu filtre minerale dacă ai pielea sensibilă sau cu tendință acneică, întrucât cele cu filtre chimice pot cauza iritații în cazul persoanelor cu aceste tipuri de piele.

În concluzie, crema cu SPF este cu atât mai eficientă cu cât are o valoare mai mare, deși trebuie să reamintim că diferențele sunt destul de mici. Contează mai mult dacă este aplicată într-o cantitate corectă (doua linguri pline pentru întreg corpul sau cantitatea echivalentă unui pahar de shot) și dacă este reaplicată suficient de des atunci când îți petreci întreaga zi la soare.

Sursa foto: www.vecteezy.com

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.