Drumețiile la munte sunt ca niște plimbări care îți satisfac într-o mică măsură gustul de aventură al unui trecător care iubește natura, aerul curat, copacii, etc. Astfel de plimbări te fac să îți dorești tot mai mult să pătrunzi în inima acestor munți minunați din țara noastră și să escaladezi vârfurile acestora.
Plăcuta emoție pe care o simți atunci când ajungi pe vârful unui munte, fie el chiar și cu altitudinea de numai 600 m, este fără îndoială destul de intensă și de neuitat. Cu siguranță la întoarcere te simți altfel și chiar ești mândru că ai fotografii și amintiri minunate din asemenea aventuri montane. Bucuria pe care ți-o prilejuiesc ascensiunile montane nu se mai poate stăvili cu nimic. Pentru ca totul să fie cât mai bine în astfel de ocazii, contează echipamentul și organizarea.
Un lucru este clar, echipamentul de care ai nevoie la munte depinde de traseul pe care îl vei face.
Alege traseul
În țara noastră sunt trasee incredibile, iar cei care deja le-au cunoscut sau experimentat sunt de invidiat. Inspirația de a alege trasee wow pentru drumeții poate veni și de pe YouTube sau de pe rețelele sociale. Există numeroase videoclipuri care prezintă trasee interesante în Munții Carpați.
Regula de bază este de a parcurge cam 20 km prin pădure în prima zi, pe un munte cu altitudinea de 300-600 m. Drumeția este cel mai bun antrenament pentru corpul tău.
După ce ți-ai ales traseul, trebuie să-ți planifici timpul pentru a pleca în drumeție, în weekend ar fi perfect. Cercetează alte aspecte privind traseul, cum ar fi marcajele, zonele cu izvoare și cabane. Este important ca pe traseu să te oprești la un izvor, să-ți umpli sticla cu apă și să iei o gustare.
Pentru a te pregăti de drumeție contează să ai puțin antrenament – cum ar fi mersul pe jos sau un regim de exerciții fizice în prealabil, cu câteva zile sau chiar săptămâni înainte. Poți face asta prin oraș, în zone cu parcuri, sau la o pădure din apropiere. Scopul este de a-ți obișnui corpul cu efortul de a merge pe un traseu de distanță lungă.
Echipamentul de bază pentru drumeție
Elementele de bază pentru orice drumeț sunt:
- Un rucsac care să nu fie prea mare, este suficient unul mijlociu, cam de 35-55 litri, în care să-ți organizezi eficient lucrurile, mâncarea
- Cel puțin un băț de trekking, sau chiar două
- Haine potrivite sezonul respectiv, un tricou super-dry, pantaloni scurți sau pantaloni de munte, colanți trekking
- Bocanci trekking sau de munte, impermeabili, cu talpa din cauciuc rezistent la alunecare, pe teren abrupt, pietriș, apă
- Șosete super dry sau șosete trekking care sunt durabile, previn frecarea, mențin picioarele uscate și atunci când ghetele sunt stropite cu apă; ele au vârful inelat, protejează degetele, au o amortizare suplimentară pentru gleznă și pentru tendonul lui Ahile, astfel presiunea este mai mică la urcare în pantă mare
- Briceag, sticlă de apă, gustări, un prosop ușor, încărcător telefon
- Ochelari de soare polarizați și ușor de purtat, trusă medicală, o șapcă grozavă pentru drumeții care ține soarele departe de ochi și te ajută să admiri mai ușor împrejurimile și pe vreme caniculară
- Spray insecte, spray cu piper pentru animale sălbatice, loțiune de plajă
- Chibrituri dacă vrei să faci un foc, trusă de cusut, ace de siguranță, haină de ploaie dacă este înnourat
- Saltea izopren, sac de dormit de vară, cort dacă este necesar.
Este important să ai o pereche de bocanci de munte, de foarte bună calitate, pentru că dacă vii cu adidași vei vedea că aceștia te vor incomoda nespus, ei vor derapa la tot pasul.
Alte aspecte importante în drumeția pe munte
În drumeție ai nevoie și de alte lucruri importante cum ar fi:
- Cremă de protecție solară pentru vară, când este foarte cald și soare; pielea trebuie protejată de razele ultraviolete chiar și atunci când este înnourat; indicat este de ales o cremă cu SPF 50 care să fie rezistentă la apă și la transpirație măcar 80 de minute înainte de a fi nevoie de reaplicarea ei pe pielea neacoperită de haine
- Nu uita de ochelarii de soare cu protecție UV care oferă o vedere clară
- Gustări pentru a prinde putere ca de exemplu batoane proteice, nuci, gustări pline de proteine; nu sunt indicate alimentele prea sărate și condimentate care pot face sete.
Cel mai important lucru în drumeție este apa, doar așa te menții bine hidratat mai ales într-o zi călduroasă de vară. Ai nevoie cam de 1-2 litri de apă la 8 ore de mers pe munte.
Orice anotimp este perfect pentru drumeții, însă în sezonul cald poți face cele mai interesante trasee, mai ales că atunci te poți delecta cu peisajele fabuloase, în care poți studia mai bine plantele și chiar unele animale. Poți vedea în munți lacuri, izvoare, plante medicinale, tot felul de arbori, păsări, veverițe, iepuri și alte animale. Important este să ai cele mai bune haine și un echipament adecvat care să-ți ofere o stare confortabilă, de răcoare și să te protejeze de factorii de mediu – soare arzător, vânt, ploaie, etc.