Sarcină & BebeTromboza venoasă profundă la femeile însărcinate – Cum se poate preveni boala?

Tromboza venoasă profundă la femeile însărcinate – Cum se poate preveni boala?

Un cheag de sânge este o aglomerație sau o masă de sânge care poate bloca parțial fluxul sanguin într-un vas de sânge, venă sau arteră. Această boală – tromboza venoasă profundă – nu este vizibilă atunci când apare în venele superficiale. Dacă apar cheaguri de sânge la venele profunde însă și în general la extremitățile inferioare, atunci simptomele sunt clare și pot apărea și complicații grave.

Se spune că majoritatea femeilor care au probleme de coagulare a sângelui au sarcini sănătoase, însă acestea le pot produce alte complicații în organism. Tratamentul este o necesitate în astfel de situații pentru viața mamei și a fătului.

Femeile care suferă de această boală au anumite simptome inițiale. De regulă, ele vin la medic și se plâng de umflarea picioarelor. În general, femeile însărcinate încep să aibă picioarele umflate cam de la al treilea trimestru de sarcină și deci pot confunda aceste simptome cu cele produse de tromboză.

Umflarea picioarelor în tromboza venoasă este diferită. În acest caz umflarea poate fi unilaterală, deci nu în ambele părți, iar asta este un semn clar că ceva nu este în regulă din punct de vedere al sănătății. În plus, apare și un alt simptom la zona umflată, durere la picioare destul de greu de suportat. Dacă durerea se intensifică în timpul mersului și apare și roșeața, atunci simptomele de tromboză sunt clare.

De ce femeile însărcinate au un risc mai mare de a dezvolta tromboză venoasă?

Potrivit medicilor, tromboza poate fi venoasă sau arterială. Cea venoasă poate să apară la orice secțiune a sistemului venos, dar mai ales la venele profunde ale piciorului. Ea este foarte răspândită la oameni (mai mult la femei) în ziua de azi și poate fi o adevărată povară. Tromboza arterială este cauzată de blocarea unei artere de către un embol sau tromb. Cheagurile de sânge pot fi prevenite și tratate dacă se merge la medic și sunt depistate la timp.

Tromboza venoasă profundă este foarte periculoasă, pentru că dacă nu este tratată poate duce la embolie pulmonară (atunci când un cheag de sânge se rupe și ajunge la plămâni). Simptomele de embolie pulmonară sunt: bătăi rapide ale inimii, probleme respiratorii, durere în piept, tuse cu sânge, respirația adâncă.

Acest risc de a forma cheaguri de sânge în vene apare la femei în perioada cât sunt gravide, în timpul nașterii și până la 3 luni după naștere, spun cercetătorii. În perioada de sarcină, corpul femeii se schimbă pentru a se pregăti pentru nașterea copilului. De exemplu, sângele femeii se coagulează mai ușor, asta va reduce pierderile de sânge în timpul nașterii. De asemenea, la femeile însărcinate fluxul de sânge către picioare este redus, pentru că vasele de sânge din jurul pelvisului sunt presate de copil la naștere.

Alte cauze ale bolii sunt: nașterea prin cezariană, istoricul familial (cu tulburări de coagulare a sângelui), sedentarismul, complicații în timpul sarcinii sau la naștere, diferite boli (pulmonare, diabet) sau afecțiuni cardiace.

Ce spun cercetătorii?

Conform unui studiu din 2017, de pe NCBI, tromboza venoasă profundă în timpul sarcinii este asociată cu riscuri mari pentru sănătate. Ea poate duce la complicații pe termen lung și necesită tratament cu anticoagulante. Se spune că femeile au de 5 ori mai multe șanse de a dezvolta tromboză venoasă profundă în timpul sarcinii, decât atunci când nu sunt însărcinate.

Și un studiu mai recent, realizat de cercetători, respectiv din anul 2022, arată că în sarcină riscul de tromboembolism venos crește de 4-5 ori comparativ cu cel de la femeile care nu sunt gravide. Cercetătorii precizează în acest studiu că tromboza venoasă profundă este una dintre cele două manifestări ale tromboembolismului venos și poate să apară în orice trimestru de sarcină, dar riscul este mai mare în prima jumătate a sarcinii. Despre complicații, cercetătorii spun că boala poate duce la insuficiență venoasă, hipertensiune arterială, sindrom post-trombotic.

Femeile pot avea cheaguri de sânge și din cauza altor factori, spun cercetătorii. De pildă, obezitatea, supraponderabilitatea, hipertensiunea arterială, diabetul și trombofilia sunt factori de risc. Persoanele care au probleme de coagulare a sângelui pot suferi de tromboză venoasă profundă, pentru că la ele șansele de formare a cheagurilor de sânge cresc.

Operația de cezariană este o intervenție chirurgicală prin care bebelușul se naște printr-o tăietură făcută de medic la abdomenul și uterul mamei. În aces caz, medicul trebuie să prevină formarea cheagurilor de sânge la femeie în timpul intervenției. Sedentarismul, prea mult repaus la pat în timpul sarcinii sau după o intervenție chirurgicală ar putea face ca circulația sângelui să fie slabă și să crească riscul de formare a cheagurilor de sânge.

Alte cauze

Alte cauze ale trombozei venoase profunde la oameni sunt: înaintarea în vârstă, boala inflamatorie intestinală, anumite traume, cancer, intervenția chirurgicală, boli acute precum insuficiență cardiacă, infarct miocardic, infecții, insuficiență respiratorie, varice, dislipoproteinemie, tromboză venoasă superficială, sindrom nefrotic, etc.

Prevenirea bolii

Prezența cheagurilor de sânge se poate observa prin simptome: umflarea picioarelor sau a brațelor, durere, piele caldă, roșeață, decolorarea pielii, sensibilitate cutanată.

Pentru a preveni formarea cheagurilor de sânge se recomandă:

  • mișcarea, întinderea picioarelor, mersul pe jos zilnic, evitarea călătoriilor lungi cu avionul
  • consumul de multe lichide, de fructe, legume, pește, nuci, fructe de pădure, cereale integrale
  • reducerea aportului de grăsimi și de alcool
  • purtarea de ciorapi medicinali speciali care comprimă picioarele sub genunchi (ce pot reduce simptomele, durerea și umflarea)
  • administrarea unor tratamente recomandate de un medic specialist (ex. anticoagulante, antiinflamatoare).

Și anumite plante medicinale subțiază sângele: fructele de păducel, Ginkgo biloba, ghimbirul.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.