Țânțarii sunt insecte care înțeapă destul de tare și pot fi o pacoste pe capul oamenilor. Dacă întră în casă, noaptea, bâzâie și înțeapă și nu te lasă să dormi. Pentru a-i ține departe pe țânțari, există câteva modalități care pot fi aplicate. De regulă, țânțarii sunt cei mai activi din amurg până în zori. Iată ce poți face în această vară, pentru a evita și combate țânțarii:
Stai mai mult în casă, seara, când țânțarii sunt activi!
De obicei, țânțarii se agită noaptea, atunci au obiceiul de a înțepa, după ce s-a stins lumina. Pentru a preveni asta, folosește plase de insecte pentru ferestre și uși, care sunt dese și pot ține țânțarii afară. Ai grijă să nu deschizi geamul noaptea, mai ales dacă nu ai plasă pentru a opri aceste insecte.
Menține o bună igienă a pielii. Țânțarii sunt atrași de transpirația – prin care corpul își reglează temperatura. Atunci când pielea este transpirată, țânțarii sunt atrași ca un magnet și înțeapă. Ei sunt atrași de substanțele pe care corpul le eliberează în timpul transpirației, mai ales de acidul lactic. Prin menținerea igienei se pot ține țânțarii departe de piele.
De asemenea, este important de evitat anumite parfumuri, cum ar fi acelea florale, fructate, lemnoase. Astfel de arome pot atrage foarte mult țânțarii. Dacă există țânțari în apropiere, este bine să nu utilizezi astfel de parfumuri.
Folosește uleiuri esențiale, plante aromatice și insecticide împotriva țânțarilor!
Dacă vrei să alungi țânțarii poți folosi pe tereasă ghivece cu busuioc, lavandă, rozmarin, melisa, mentă, etc. Țânțarii nu suportă astfel de mirosuri și nici aromele de citrice și usturoi. Plantele aromatice se pot ține la fereastră și astfel țânțarii vor evita aceste zone, deci este redus riscul ca ei să intre în casă.
Poți utiliza și uleiuri esențiale de lavandă, mentă, cuișoare, rozmarin care alungă țânțarii.
Și oțetul de mere pus într-un bol, în cameră, va alunga țânțarii prin mirosul lui intens. Țânțarii nu suportă oțetul și nici mirosul de cafea. Poți aprinde puțină tămâie în care să pui și un praf de cafea și vei vedea că fumul produs va alunga țânțarii imediat.
Există și o serie de insecticide și aparate, care protejează împotriva țânțarilor. Se pot folosi de exemplu produse precum:
- Un insecticid cu spectru larg și eficacitate mare în distrugerea țânțarilor, cum este Solfac Trio de la Bayer
- Un spray universal împotriva țânțarilor și altor insecte
- Un aparat electric antiinsecte
- Un repelent pentru țânțari și căpușe de la Farmec
- O loțiune Autan împotriva țânțarilor
- Un spray împotriva țânțarilor de la farmacie
- O soluție împotriva țânțarilor de la Sano Dy Roll ON cu mușețel, care respinge țânțarii (înainte ca aceștia să se așeze pe piele), oferă protecție de până la 8 ore și poate fi luată și în excursie
- Un aparat ultrasonic eficient în combaterea țânțarilor
- Un insecticid de contact, mai concentrat, care se dizolvă în apă și se aplică prin pulverizare.
Foarte eficiente sunt pastilele împotriva țânțarilor de la Aroxol. Acestea se pun în aparat și țânțarii sunt rapid eliminați. Fiecarea pastilă are acțiune rapidă și oferă protecție până la 10 ore, deci poți dormi liniștit întreaga noapte. Există și aparate electrice cu Raid lichid împotriva țânțarilor, care se pot utiliza vara, în casă.
Cum trateazi mâncărimea produsă de înțepăturile de țânțari?
Pentru a nu agrava înțepăturile produse de țânțari, evită să te scarpini cu unghile pe piele. Acest lucru poate duce la apariția unor infecții sau la alte probleme ale pielii. Când te scarpini, corpul eliberează mai multă histamină, ceea ce intensifică senzația de mâncărime. Uneori apar blânde pe piele de la înțepături și scărpinatul intens, iar asta produce roșeață pe piele, dungi, leziuni ale pielii, puroi pentru că zona se infectează.
Unii oameni suferă și de reacții alergice de la înțepătura și saliva țânțarilor, iar asta se poate depista prin simptome precum: urticarie, umflarea gătului sau a gurii, dificultăți de respirație, vezicule pe piele, modificarea culorii și a texturii pielii.
Cel mai bine este să te dai cu puțin oțet pe piele sau cu spirt medicinal, astfel se ameliorează senzație neplăcută de mâncărime.
Alte sfaturi pentru vindecarea înțepăturilor de țânțari sunt:
- Aplică felii de castravete proaspăt pe zona afectată de înțepătură
- Folosește puțin ulei de lavandă, pentru că acesta reduce mâncărimea
- Aplică o compresă cu apă rece, care are efect răcoritor
- Cumpără un unguent slab cu hidrocortizon care are efect vindecător
- Aplică pe piele bicarbonat de sodiu care a fost dizolvat în puțină apă
- Gelul cu Aloe vera este un bun remediu pentru disconfortul creat de înțepătura de țânțari și are efect calmant și răcoritor
- Folosește un roll-on pentru calmarea înțepăturilor de insecte, care ameliorează rapid mâncărimile produse de țânțari.
Și medicamentele antihistaminice pot ajuta la vindecare, ele se găsesc la farmacie.