Diverse8 plante medicinale pe care le poți folosi în situații de criză

8 plante medicinale pe care le poți folosi în situații de criză

Există 8 plante medicinale care sunt ușor de recoltat și utilizat. Acestea sunt bogate în vitamine, minerale și alte elemente active și au proprietăți medicinale valoroase. Dacă vreți să faceți preparate terapeutice tradiționale (ceaiuri, infuzii, tincturi) aflați proprietățile următoarelor plante medicinale de mai jos, care merită cu adevărat cunoscute.

Navigare rapidă în articol:

  1. Urzica
  2. Trifoiul roșu ajută la purificarea sângelui
  3. Trifoi dulce sau trifoi galben
  4. Salata sălbatică (lăptuca) este un analgezic natural
  5. Spanac sălbatic
  6. Cimbrișor de câmp
  7. Pătlagina
  8. Păpădia

1. Urzica

Aceasta este una dintre cele mai apreciate plante sălbatice în medicina populară pentru proprietățile excepționale pe care le are. Urzica este foarte hrănitoare, are multe proteine, minerale, mai ales fier, carotenoizi, calciu, magneziu. Urzica are multă vitamina C (aproximativ 238 mg de vitamina C la 100 g plantă).

Există studii are arată următoarele beneficii ale plantei:

  • Urzica ajută la ameliorarea simptomelor produse de hiperplazia benignă de prostată
  • Extractul de urzică elimină anumite molecule inflamatorii asociate cu diabetul
  • Urzica reduce nivelul de glucoză din sânge
  • Consumul de urzică timp de 8 săptămâni scade nivelul de trigliceride din sânge
  • Rădăcina de urzică este cel mai bun agent antiinflamator.

2. Trifoiul roșu ajută la purificarea sângelui

Această plantă medicinală este extrem de comună, ea crește pe câmpuri. Are denumirea științifică Trifolium pratense și este înrudită cu trifoiul.

Utilizările plantei:

  • Are compuși estrogenici, izoflavone, care au proprietăți de prevenire a cancerului
  • Conține fitoestrogeni care sunt folosiți în terapia de substituție hormonală
  • Este indicată în tratamentele de menopauză
  • Are efect antioxidant care previne îmbolnăvirea organismului
  • Ajută la purificarea sângelui
  • Poate stimula fluxul sanguin în combinație cu trifoi alb
  • Ajută la stimularea răspunsului sistemului imunitar al organismului, la combaterea răcelii.

3. Trifoi dulce sau trifoi galben

Trifoiul dulce are flori galbene, se mai numește iarba Melilot și crește pe câmp și la maginea drumurilor. Planta este apreciată în medicina tradițională pentru conținutul ei de vitamina C care poate ajuta în tratamentul scorbutului și stimularea imunității organismului. Ea are aromă de lămâie și se poate adăuga în diferite ceaiuri. Poate fi folosită în cazuri de dureri de gât pentru că are efect calmant. Frunzele se pot mesteca proaspete.

Trifoiul galben are și proteine, cumarine, lactonă, glicozide, flavonoide, kaempferol, alatoină, polizaharide, saponine, acid cumarinic.

Despre trifoi dulce se spune că are și alte beneficii:

  • Calmează anxietatea, irascibilitatea, tratează insomnia
  • Scade tensiunea arterială
  • Are proprietăți antispasmodice, calmează tusea
  • Sporește imunitatea organismului.

4. Salata sălbatică (lăptuca) este un analgezic natural

Această plantă medicinală are proprietăți analgezice, ajută în calmarea durerilor musculare, a crampelor menstruale, etc. Frunzele plantei sunt ușor dințate pe margini, dar nu provoacă durere asupra pielii. Planta are o sevă lăptoasă și albă care iese prin ruperea frunzelor și tulpinei. Acest lucru a făcut ca planta să fie numită și lăptucă.

Alte beneficii ale plantei sunt:

  • Este un bun sedativ și tonic pentru nervi
  • Are efect relaxant, este indicată înainte de culcare pentru că relaxează
  • Este un bun remediu pentru orice tip de durere.

Seva din frunze vindecă negii de pe piele.

5. Spanac sălbatic

Aceasta este una dintre cele mai hrănitoare plante sălbatice, care are denumirea științifică Chenopodium album. Face parte din familia spanacului și este bogată în nutrienți. Se poate folosi în gastronomie, fiartă în apă sau în aburi, prăjită în ulei, în diferite sosuri.

Are aromă plăcută și se mai numește în popor și lobodă porcească. Planta are acid oxalic, dar se pierde prin fierbere sau alt mod de preparare.

6. Cimbrișor de câmp

Cimbrișorul de câmp este o plantă care crește imunitatea organismului, are acțiune antitusivă și calmantă. Ceaiul de cimbrișor de câmp combate bolile tratului gastrointestinal, normalizează activitatea intestinelor, reglează tensiunea arterială, are efect antibacterian.

Cimbrișorul poate fi utilizat în gargară pentru a calma durerea de gât, pentru a combate infecțiile orale și simptomele neplăcute provocate de gingiile inflamate. Cimbrișorul îmbunătățește digestia, elimină paraziții intestinali, reduce nivelul de aciditate din stomac, combate flatulența. Ceaiul din această plantă ajută în cazuri de gripă, răceală, astm, bronșită în calmarea simptomelor.

7. Pătlagina

Această plantă face semințe care au compuși ce scad nivelul de colesterol din sânge. Frunzele de pătlagină au proprietăți expectorante și se pot folosi în preparate precum: ceai, infuzie, tinctură. De asemenea, frunzele au efect diuretic și astringent. Pot fi utilizate și pentru uz extern, sub formă de cataplasme pentru tratamentul tăieturilor, vânătăilor și infecțiilor pielii.

Planta ajută și în caz de erupții cutanate și arsuri solare, oferă o senzație plăcută răcoritoare asupra pielii și combate infecțiile.

8. Păpădia

Această plantă are numeroase proprietăți medicinale și se poate folosi și în gastronomie (în diferite rețete), în salate și diferite preparate culinare. Frunzele și rădăcinile plantei sunt foarte bune la ceai datorită proprietăților deosebite pe care le oferă mai ales asupra sănătății ficatului. Acestea au mulți nutrienți, vitamina A și sunt o sursă bună de bor (care apare mai rar în alte plante sălbatice). Borul ajută la detoxifierea organismului.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.