Herpesul oral este o afecțiune care poate afecta orice membru al familiei. Se manifestă ca o leziune la nivelul buzelor și creează disconfort. Două tulpini de virus HSV provoacă boala. HSV-1 este, de obicei, cauza herpesului oral, dar și HSV-2 îl poate provoca. Herpesul este contagios și se poate transmite prin contact cu alte persoane infectate, hrană și băuturi contaminate, ori prin utilizarea în comun a unor lucruri.
Din păcate, herpesul nu se poate vindeca. Odată ajuns în corp, virusul provoacă erupții recurente. Există însă tratamente care ameliorează simptomele și grăbesc vindecarea. De asemenea, este important să știi și care sunt factorii de risc care duc la infectare și la apariția leziunilor.
1. Contactul cu persoane infectate
Virusul herpetic se transmite prin contactul apropiat cu persoane infectate. Folosirea în comun a unor obiecte, ca lamele de ras, periuțele de dinți, prosoapele sau tacâmurile cresc riscul de contractare al virusului. Sărutul și sexul oral pot duce la infectare, chiar dacă nu există o leziune vizibilă la persoana infectată. [2, 3] Citește despre herpesul oral pe drmax.ro, pentru a afla mai multe lucruri despre cum se poate transmite virusul!
2. Vârsta
Vârsta reprezintă un factor de risc în infectarea cu virusul herpetic. În general, nou-născuții și copiii de până în 3 ani au un risc ridicat de expunere la virus și de contractare a acestuia, din cauza sistemului imunitar insuficient dezvoltat. [3]
3. Expunerea la ultraviolete
Expunerea la soare sau altă sursă de ultraviolete este un factor declanșator pentru apariția leziunilor herpetice. Lumina ultravioletă în exces afectează sistemul imunitar și facilitează mutarea virusului din ganglionii limfatici în celulele de la nivelul gurii. [2]
4. Infecțiile și febra
Infecțiile cu anumite virusuri sau bacterii scad capacitatea sistemului imunitar de a lupta cu virusul herpetic. Deseori, leziunile apar după un episod de febră sau după o răceală. La rândul său, infecția cu virusul HSV poate provoca febră și suprasolicita sistemul imunitar. În consecință, crește riscul de a contracta alte afecțiuni.
Infecția cu virusul HIV și SIDA mărește riscul de contractare și manifestare a virusului herpetic. Erupțiile sunt mai frecvente la persoanele afectate de HIV/SIDA, pentru că organismul lor nu poate face față infecțiilor la fel de eficient ca în cazul persoanelor sănătoase. [2]
5. Stres fizic
Stresul excesiv asupra corpului pune la încercare sistemul imunitar și poate provoca episoade de herpes. Operațiile chirurgicale și tratamentul stomatologic sunt exemple comune. Și anumite medicamente care suprimă sistemul imunitar pot duce la apariția leziunilor. Menstruația reprezintă, de asemenea, un factor de risc. Este mai puțin știut că activitățile fizice în exces suprasolicită sistemul imunitar. [3] Când ridici prea multe greutăți la sală sau exagerezi cu antrenamentele de rezistență ori cu orice altă activitate sportivă, corpul suferă stres puternic, inclusiv la nivelul sistemului imunitar.
6. Stres psihic
Stresul psihic este responsabil pentru multe probleme de sănătate și are un efect negativ asupra organismului. Stresul psihic provoacă inflamație și scade numărul celulelor albe, care sunt responsabile pentru lupta cu virusurile și bacteriile. [1] Un episod de stres poate duce la apariția herpesului. Stresul cronic poate crește frecvența dezvoltării leziunilor herpetice și poate duce la apariția unor probleme de sănătate serioase.
7. Somnul insuficient
Somnul insuficient scade capacitatea organismului de a lupta cu infecțiile. În timpul somnului, sistemul imunitar produce anumite proteine care ajută corpul în caz de stres, infecție sau inflamație. De asemenea, somnul insuficient duce la scăderea numărului de anticorpi. Herpesul este o boală virală, așadar somnul de calitate slabă sau insuficient este un factor de risc. Un adult are nevoie de 7-8 ore de somn zilnic, un adolescent de 9-10 ore, iar un copil de peste 10 ore. [4]
Herpesul este, din păcate, incurabil. Însă, dacă știi care sunt factorii de risc, poți evita îmbolnăvirea sau poți limita episoadele de herpes.
Surse:
- https://health.umms.org/2020/11/10/stress-immune-system/;
- https://www.healthline.com/health/herpes-labialis;
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/cold-sore/symptoms-causes/syc-20371017;
- https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/insomnia/expert-answers/lack-of-sleep/faq-20057757.