Cele mai bune rețete de post sunt roșiile umplute cu ciuperci sau orez. Aceste rețete culinare sunt ușor de realizat și pot fi condimentate cu ardei iute, boia, piper, pentru cei care iubesc mâncarea picantă. Un meniu de post este ușor de făcut și în plus este foarte delicios dacă se folosesc ingrediente bune – legume de calitate. Vezi în acest articol câteva mâncăruri de post rapide.
Navigare rapidă în articol:
1. Rețete de post – Roșii umplute cu orez
Aceste rețete culinare de post sunt din ingrediente sănătoase, pline de aromă. Sunt ușor de realizat și pot fi servite chiar și musafirilor care își doresc un meniu deosebit, fără carne. Pentru preparare se folosesc ingrediente simple, pe care majoritatea oamenilor le pot avea în casă: roșii, orez, ulei, bulion, ceapă, morcovi, etc. Legumele se pot găsi rapid, în piață sau în orice magazin alimentar, deci ele ar trebui cumpărate pentru aceste rețete. În rest, rețetele culinare sunt simple, deci vă recomand cu căldură să le încercați mai ales acum în perioada de Postul Paștelui.
Reteță de post 1
Pentru prima rețetă se folosesc următoarele ingrediente: 1-2 kg roșii, 200 g orez, 150 g ulei de floarea-soarelui, 200 g ceapă, 25 g făină, 10 g zahăr, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust.
Se procedează astfel:
- Se spală roșiile, se taie capetele și se scobesc ușor, deci se pregătesc pentru a fi umplute
- Se pune uleiul la încins într-o tigaie și se adaugă ceapa la călit, care în prealabil a fost curățată și tăiată mărunt
- Se spală orezul, se adaugă peste ceapă, se mai pune puțină apă dacă este nevoie și se călește împreună cu ceapa
- Când orezul s-a umflat puțin, se adaugă verdeața tocată mărunt, se condimentează cu sare și piper și se mai dă un clocot
- Se umplu roșiile cu această compoziție și se așază într-un vas, care va fi introdus în cuptor
- Se face un sos din puțin ulei, restul de roșii, sare, făină și zahăr, iar apoi se adaugă peste roșii
- Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 170 ⁰C
- Se dă vasul la cuptor aproximativ 30 minute, se ține până în momentul în care roșiile sunt gratinate.
Rețetă de post 2
Pentru a doua rețetă se folosesc următoarele ingrediente: 1-2 kg roșii, 200 g ceapă, 100 g morcovi, 200 g orez, 150 g ulei de floarea-soarelui, 50 g bulion, 20 g zahăr, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust.
Se procedează astfel:
- Se spală roșiile, se taie capacele și se scobesc ușor de semințe, deci se pregătesc pentru a fi umplute
- Se pune uleiul la încins într-o tigaie și se adaugă toată ceapa la călit, care în prealabil a fost curățată și tăiată mărunt
- Se spală morcovii, se curăță de coajă, se dau pe răzătoare și se pun peste ceapă
- Se lasă la călit întreaga compoziție, până ce morcovii s-au rumenit puțin
- Se spală orezul, se adaugă peste ceapă, se mai pune puțină apă dacă este nevoie și se călește împreună cu ceapa
- Când orezul s-a umflat puțin, se adaugă verdeața tocată mărunt, se condimentează cu sare, puțin zahăr și piper și se mai dă un clocot
- Se umplu roșiile cu această compoziție și se așază într-un vas în care s-a pus puțin ulei, care va fi introdus în cuptor
- Se face un sos din ulei, restul de roșii, sare, piper și zahăr, iar apoi se adaugă peste roșii
- Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 170 ⁰C
- Se dă vasul la cuptor cca. 30 minute, se ține până în momentul în care roșiile sunt gratinate.
2. Mâncăruri de post – Roșii umplute cu ciuperci
Aceste mâncăruri cu ciuperci sunt chiar delicioase. Pentru ele se pot folosi ciuperci proaspete sau conserve de ciuperci. În perioada de post ciupercile pot înlocui carnea, ele au proteine și sunt foarte gustoase.
Reteță de post 1
Pentru prima rețetă se folosesc următoarele ingrediente: 550 g ciuperci, aproximativ 1-2 kg roșii, 100 g ceapă, 8-10 linguri ulei de floarea-soarelui, 50 g pesmet, 50 g bulion, 10 g usturoi, 2 linguri zahăr, sare și piper după gust.
Se procedează astfel:
- Se spală roșiile, se taie capetele și se scobesc ușor, eliminând semințele, deci se pregătesc pentru a fi umplute
- Se pune uleiul la încins într-o tigaie și se adaugă ceapa la călit, care în prealabil a fost curățată și tăiată mărunt
- Se spală ciupercile, se taie în bucățele mici și se adaugă peste ceapă pentru a se căli și ele
- Se presară puțină sare, piper după gust, apoi se adaugă și pesmetul și se amestecă întreaga compoziție
- Se curăță usturoiul, se face un mujdei, se amestecă cu bulionul și se pune acest amestec peste compoziția cu ceapă și ciuperci
- Se mai pune puțină apă, dacă este necesar, astfel încât compoziția să nu se prindă de tigaie
- Se umplu roșiile cu această compoziție și se așază într-un vas, care va fi introdus în cuptor
- Se face un sos din restul de ulei, puțin bulion, sare și zahăr, iar apoi se adaugă peste roșii
- Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 170 ⁰C
- Se dă vasul la cuptor și se coace până în momentul în care roșiile sunt gratinate.
Rețetă de post 2
Pentru a doua rețetă se folosesc următoarele ingrediente: 550 g ciuperci, aproximativ 1-2 kg roșii, 150 g ceapă, 200 g morcovi, 10 linguri ulei de floarea-soarelui, 50 g pesmet, 50 g bulion, 10 g usturoi, 2 linguri zahăr, o legătură de pătrunjel verde, sare și piper după gust.
Se procedează astfel:
- Se spală roșiile, se taie capacele și se scobesc ușor de semințe, deci se pregătesc pentru a fi umplute
- Se pune uleiul la încins într-o tigaie și se adaugă ceapa la călit, care în prealabil a fost curățată și tăiată mărunt
- Se spală morcovii, se curăță de coajă, se dau pe răzătoare și se pun peste ceapă
- Se spală ciupercile, se taie în felii subțiri și se adaugă peste ceapă pentru a se căli și ele
- După ce aceste legume s-au înmuiat puțin, se adaugă bulionul și puțină apă, iar apoi se lasă să fiarbă 20-30 minute
- Se adaugă verdeața tocată mărunt, sare și piper după gust, se amestecă și se obține o compoziție gustoasă
- Se umplu roșiile cu această compoziție și se așază într-un vas, care va fi introdus în cuptor
- Se face un sos din restul de ulei, puțin bulion, sare și zahăr, iar apoi se adaugă peste roșii
- Cuptorul trebuie să fie preîncălzit la 170 ⁰C
- Se dă vasul la cuptor aproximativ jumătate de oră și se coace până în momentul în care roșiile sunt gratinate.
Postă bună!