Ce înseamnă mai exact a avea un stil de viață sănătos? În primul rând contează dieta. Aceasta trebuie să fie echilibrată, rațională și sănătoasă pentru că mâncarea este un combustibil necesar pentru organism. Care sunt principalele 5 principii ale unui stil de viață sănătos?
Navigare rapidă în articol:
- Alimentația echilibrată și sănătoasă
- Sport și activitate fizică
- Fii recunoscător pentru ceea ce ai deja
- Prețuiește timpul liber
- Petrece mai mult timp cu familia
1. Alimentația echilibrată și sănătoasă
Cea mai sănătoasă dietă din lume este cea mediteraneană, precizează numeroși nutriționiști. Despre ea s-a spus că are numeroase beneficii pentru organism și anume:
- Este bogată în grăsimi vegetale sănătoase, are acizii grași Omega-3, Omega-6 și Omega-9
- Uleiul de măsline este principala sursă de grăsime, care se adaugă în salate și paste
- Recomandă ca produse lactate – iaurturi și brânzeturi albe
- Conține alimente ce oferă organismului necesarul de vitamine și minerale esențiale, respectiv acele alimente pe bază de plante
- Oferă organismului un aport semnificativ de fibre (care scad nivelul de colesterol din sânge), proteine slabe și grăsimi sănătoase
- Include semințe, nuci, leguminooase, cereale
- Recomandă evitarea alimentelor procesate, a consumului de zaharuri simple
- Are ca sursă de carbohidrați – pastele, care se consumă cu sos de roșii, ulei de măsline și brânză; de asemenea pot fi consumate și paste cu fructe de mare și carne în anumite zile, deci ocazional; se alege carnea slabă, carnea roșie, carnea de pasăre (care au proteine sănătoase)
- O dată pe săptămână se recomandă consumul de pește în loc de paste
- Nu îngrașă pentru că pâinea se consumă prăjită și în cantitate mică
- Are ca desert fructe proaspete
- La masă se bea și puțin vin sec, roșu
- Este variată și delicioasă
- Ajută la scăderea în greutate, la eliminarea kg inutile și prevenirea obezității
- Reduce incidența bolilor cardiovasculare, a cancerului la adulți
- Menține corpul în formă și este caracteristică unui stil de viață sănătos.
O dietă de acest fel oferă o mulțime de antioxidanți corpului și deci ajută la încetinirea procesului de îmbătrânire a organismului.
2. Sport și activitate fizică
Pentru a-ți menține sănătatea ai nevoie de mișcare, de sport și activitate fizică. Exercițiile fizice te ajută să te menții în formă bună la orice vârstă și să-ți îmbunătățești sănătatea sistemului cardiovascular. Prin sport poți preveni bolile cardiace și circulatorii. Activitatea fizică îți oferă multe beneficii, ce includ și îmbunătățirea stării de spirit.
Pentru a-ți menține sănătatea este recomandat să ai o activitate fizică moderată de 30 de minute pe zi, timp de 5 zile pe săptămână. Dacă îți vine greu să faci un sport, ai putea să te plimbi, să mergi pe jos câte o oră pe zi. Acest mod simplu de a face mișcare îți poate prelungi și durata de viață.
Alte activități fizice sunt: yoga, tenis, aerobic, rumba, arte marțiale, dans, etc.
3. Fii recunoscător pentru ceea ce ai deja
Un exercițiu cu adevărat sănătos, care declanșează emoții pozitive, este să-ți exprimi reunoștința față de tine și față de lucrurile pe care le ai în viața ta. Acest exercițiu merită să facă parte din timpul tău, pentru că te ajută să uiți pur și simplu de gânduri negative, sau de acele probleme care au legătură cu obiectivele pe care vrei să le atingi curând.
Cu siguranță îți dorești să-ți îmbunătățești viața și să-ți duci la îndeplinire angajamentele (însă nu lăsa ca acestea să te preseze în mod constant). Prin recunoștință scapi de stres, te relaxezi, faci lucrurile cu calm. În plus, ea îți poate crește și stima de sine. Prin urmare, este timpul să-ți faci ordine în gânduri, să evaluezi ceea ce ai deja, să-ți exprimi recunoștința pentru ceea ce ai realizat deja în viața ta.
Recunoștința este o stare de spirit și îți poate oferi o serie de beneficii – fizice, psihice, pentru sănătatea organismului. Recunoștința îți crește mai mult nivelul de satisfacție și al fericirii.
Când te simți recunoscător activezi anumite zone ale creierului, care sunt responsabile de gândirea morală. Prin recunoștință se activească starea ta emoțională și deci centrii emoționali din creier. De asemenea, se activează și sistemele de recompensă, cortexul prefrontral și comportamentul cognitiv complex. Prin recunoștință se activează o parte a creierului care are legătură cu empația și emoțile.
Studiile cercetătorilor arată că prin recunoștință se obțin rezultate pozitive, deosebite. Cercetătorii au observat că la oamenii care își exprimă sentimentele prozitive de recunoștință timp de câteva săptămâni, crește sentimentul de satisfacție personală. Aceștia au mai puține probleme de sănătate, au un nivel mai scăzut de depresie și anxietate, au un nivel mai ridicat de productivitate, se simt mai înviorați după ce dorm noaptea, deci au un somn mai odihnitor.
4. Prețuiește timpul liber
Pentru a fi mai fericit este important să prețuiești timpul pe care îl petreci făcând activități simple. Petrecerea timpului liber este o modalitate de a-ți îmbunătăți viața, de a te distra și relaxa. Pentru unii oameni, cea mai bună distracție este sportul. Alții preferă o viață sedentară, însă asta nu este recomandată pentru sănătate. Înlocuiește stilul de viață sedentar cu un stil de viață activ, astfel îți îmbunătățești starea de spirit și de sănătate. Pentru a combate sedentarismul, mergi pe jos zilnic cel puțin o jumătate de oră, asta va avea un efect pozitiv asupra sănătății tale.
O altă activitate interesantă este mersul cu bicicleta sau grădinăritul. Ambele sunt relaxante și plăcute. Cei care fac astfel de activități, spun că ele au devenit un obicei, fac parte din rutina zilnică.
De asemenea, pentru a te distra, poți merge în timpul liber cu prietenii la biliard, bowling sau poți face cu ei alte activități specifice unui stil de viață distractiv.
Și plimbarea câinelui este un mod excelent de a petrece timpul liber într-un mod deosebit de plăcut. Pentru a face mai multă mișcare, poți diversifica și rutina zilnică, cum ar fi de exemplu să mergeți la plimbare la pădure în loc de vechiul traseu prin parc, cum procedați de obicei.
5. Petrece mai mult timp cu familia
Călătoriile cu copiii sunt de asemenea o modalitate de a avea un stil de viață sănătos, alături de membrii familiei. În acest mod îți poți îmbunătăți relațiile cu cei din familie și poți crea amintiri comune. Poți face excursii la munte, la muzee, la Grădina Botanică, etc.
În anotimpul de iarnă merită să mergeți la ski, la săniuș, într-o mică vacanță la munte.