În perioada lunilor de vară, când te gândești la renovarea unei părți a casei, cum este de exemplu cea orientată spre grădină, ai ocazia de a amplasa și câteva piese de mobilier de exterior, care se armonizează perfect cu nuanțele de culori ale gardului și ale pereților exteriori ai locuinței. Nicio gradină nu este perfectă fără mobilierul de exterior, cu un design atrăgător.
Află în acest articol cum amplasezi mobilierul de grădină sau terasă, pentru a-l proteja de intemperii.
Navigare rapidă în articol:
1. Unde amplasezi mobilierul de exterior
Vara, temperaturile plăcute te fac să îți dorești să petreci cât mai mut timp afară. Grădina este o extensie a casei, ea îți oferă posibilitatea de a te bucura de aer liber pe întreg parcursul anului, începând cu anotimpul de primăvară, când se încălzește afară. Pentru asta și mai ales pentru relaxare, este important mobilierul de exterior pentru terasa sau grădina casei.
Piesele de mobilier se aleg în mod corect, după preferințele individuale și stilul casei, dar și în funcție de buget. Unii oameni preferă să folosească un mobilier de grădină tradițional, realizat la comandă. Astfel de piese de moblier nu sunt greu de realizat, mai ales de cei care stăpânesc câteva tehnici de prelucrare a lemnului. Desigur pentru un începător, acest lucru ar putea părea destul de descurajant, însă vestea bună este că el poate apela la profesioniști în domeniu, care au experiență în astfel de proiecte interesante.
Amplasarea și îngrijirea pieselor de mobilier exterior se face cu atenție, se ține cont și de protejarea lor împotriva vremii, care uneori poate fi nefavorabilă. Se iau în calcul toate aspectele, cerințele variate ale fiecărei piese de mobilier, pentru ca să aibă durabilitate în timp.
Pentru a reduce riscul de degradare al mobilierului din lemn sau plastic, acesta se amplasează într-o zonă ferită cât mai mult de vânt și ploi. Prin urmare, fiecare obiect de mobilier ar trebui așezat în mod corect, ținând cont de condițiile de mediu.
Grădina casei
Având în vedere faptul că mobilierul de grădină este destinat utilizării în aer liber, este clar că acesta trebuie să fie și de calitate, să facă față la schimbările climatice. Cu toate acestea, unele produse din plastic, din PVC, nu sunt chiar atât de rezistente. Expunerea lor o perioadă îndelungată de timp la radiațiile UV, la ploi sau îngheț, poate duce la deteriorarea plasticului, mai ales dacă este vorba de un material de calitate inferioară.
Umiditatea ridicată din aer, mai ales în lunile de toamnă și primăvară, poate duce la degradarea mobilierului din lemn. Acesta absoarbe umezeala, se umflă și putrezește.
Pentru a preveni aceste riscuri, mobilierul de grădină (ex. leagănul de grădină) nu ar trebui amplasat într-o zonă în care casa se confruntă cu atacul maxim al condițiilor meteo – ploi și vânt.
Terasa casei
Dacă terasa este orientată spre sud, atunci vei avea avantajul de a te bucura de soare toată vara, deci vei putea sta la plajă. În acest caz însă, la prânz, în zilele caniculare, va fi cam dificil de luat masa, fără un parasolar sau o pergolă de soare.
Dacă terasa este orientată spre vest, vei avea probleme cu vântul, care este destul de enervant mai ales dacă îți dorești să servești masa afară.
Dacă terasa este orientată spre est, atunci vei avea parte de soare dimineața, când este mai răcoare, deci vei putea servi liniștit și confortabil micul dejun, în aer liber.
Dacă terasa este orientată spre nord, vei avea mereu umbră și deci nu ai nevoie neapărat de umbrele, pergole sau parasolare.
Întreținerea mobilierului de exterior
Cei mai mari dușmani ai lemnului sunt umiditatea și lumina ultravioletă. Umiditatea este un factor de risc pentru lemn, îl face să putrezească. Lumina UV produce decolorarea mobilierului. Pentru întreținerea mobilierului, mai ales atunci când se observă decolorarea lui, este recomandată vopseaua cu latex, de înaltă calitate, pentru lemn. Aceasta protejează mobilierul de razele ultraviolete (UV) dăunătoare ale soarelui, de umezeală și de căldura prea mare.
Vopseaua este un remediu împotriva vremii, se aplică neapărat dacă observi decojirea sau ciobirea pieselor de mobilier.
Protejarea mobilierului de ploi și furtuni
O metodă bună ar fi utilizarea de huse pentru acoperirea pieselor de mobilier și protejarea lor împotriva furtunilor. Există pe Internet huse multifuncționale, care pot fi utilizate pentru acoperirea scaunelor, meselor, decorațiunilor și altor piese de mobilier pentru terasa ori grădina casei. Aceste huse se montează foarte ușor, sunt foarte rezistente și durabile în timp, protejează în mod optim mobilierul de umiditate, razele ultraviolete, căldură, îngheț, praf, furtună, zăpadă.
Vezi aici un video cu cele mai bune huse pentru mobilierul de exterior din 2020:
2. Cum faci un duș în aer liber, pentru vară
Instalarea unui duș în aer liber este pentru unii oameni una dintre marile plăceri ale verii, pentru că se pot conecta cu frumusețea naturii și pot avea un sentiment de libertate, sub cerul albastru, în aer liber. Un astfel de duș te ajută să păstrezi curat interiorul casei și să ai și un sentiment de satisfacție personală. Dușul trebuie realizat pe gustul personal, astfel încât să aibă un design unic, care să reflecte personalitatea și stilul tău de viață.
Pentru proiect sunt necesare diferite materiale, cum ar fi: lemn, piatră, cărămidă, sticlă, beton, metal, bambus și altele. Acestea se aleg în funcție de proiect și de buget.
Alegerea locației pentru dușul în aer liber se face având în vedere faptul că acest lucru are un rol important asupra construcției în general. Cabina de duș ar trebui să fie aproape de o sursă de apă, care, în general, ar putea fi cea folosită și pentru baia de acasă. Prin urmare, o soluție ar fi conectarea dușului în aer liber la sistemul sanitar de uz casnic. Pardoseala pentru duș ar trebui să direcționeze apa uzată spre sistemul de canalizare. Înălțimea dușului se stabilește în funcție de înalțimea corpului, astfel încât să ofere un spațiu adecvat pentru cap.
S-ar putea să vă intereseze și articolul: Cum să construiți o fântână arteziană în grădină și ce fel de materiale aveți nevoie.
Vezi aici un video despre un duș în aer liber, construit în 72 de ore: