Există o mulțime de motive pentru a merge în vacanța de vară la munte. România se laudă cu locuri superbe, cu stațiuni montane, cum ar fi: Poiana Brașov, Bușteni, Vatra Dornei, Sinaia și multe altele. Aici puteți face drumeții în regiuni minunate cu munți dramatici, unde vă așteaptă natura neatinsă și o mulțime de experiențe fantastice în aer liber. Unele pot fi accesate chiar și într-o excursie de câteva zile, sau într-o escapadă de weekend.
În această vară, pariați pe o excursie în una dintre cele mai frumoase și interesante destinații montane, în care singura cerință este să fiți pasionați de mersul pe jos, în munți și zone verzi, împădurite. Merită efortul și toată călătoria!
Navigare rapidă în articol:
1. De ce vacanța la munte este alegerea potrivită
Reconectarea la natură
Mii de oameni, obosiți și stresați de viața agitată de la oraș, sunt din ce în ce mai dorrnici să se bucure de relaxare în sânul naturii, la munte. Reconectarea la natură se poate face prin mersul pe jos pe munte, prin sălbăticie. Călătoriile de acest fel în vacanța de vară sunt o alegere perfectă în acest an, mai ales dacă se aleg destinații frumoase și sigure.
O activitate fizică, în aer liber, cu impact redus, cum este mersul pe jos ori drumeția, îi face pe oameni să se bucure de natură, de aer curat, de relaxare. Asta este, fără îndoială, o activitate plăcută, pe care toată lumea o poate realiza, mai ales vara, când vremea este minunată.
Beneficiile unei drumeții sunt numeroase:
- Mersul pe jos reprezintă o modalitate ideală pentru oameni, de a se bucura de aer liber
- Prin mișcare oamenii scapă de stres, tensiuni nervoase, depresie, anxietate; de asemenea ei își reduc tensiunea arterială și își îmbunătățesc activitatea cardiovasculară
- Prin mersul pe jos oamenii cutreieră munții, descoperă așezări din mediul rural, cunosc oameni noi și află lucruri interesante despre istoria locurilor.
Experiențe de neuitat
Oamenii nu trebuie să meargă în alte țări din Europa, pentru a găsi o natură minunată, crudă și neatinsă. Există parcuri naționale din România, unde oamenii pot trăi adevărate experiențe în sălbăticie. Acestea se întind pe suprafețe mari, ce par fără sfârșit și unde viața este îmbogățită de animale și plante. Dacă faceți drumeții aici, veți avea senzația că sunteți în locuri magice, deoarece zonele oferă peisaje atât de diverse, precum dealuri și văi verzi, cu o bogăție de plante, precum și munți accidentați și goi, ce parcă au cele mai înalte piscuri, ce ajung până la nori.
Zonele de acest fel oferă o gamă largă de drumeții, posibilitatea de a urca pe munte cât mai aproape de vârf și de a călători prin peisajul magnific, unde puteți vedea numeroase flori – considerate monumante ale naturii.
Alte atracții
Pe lângă munții impresionanți, țara noastră are și râuri, lacuri, cascade, văi spectaculoase. Peisajele montane, pădurile dese și lacurile frumoase sunt doar câteva dintre motivele pentru care oamenii ar trebui să meargă în vacanță la munte. Există numeroase zone montane cu o mulțime de trasee de drumeții marcate, sigure și interesante.
Cei care vor să se îndepărteze de toate (dar mai ales de agitația de la oraș) și să trăiască o adevărată aventură în natură, ar trebui să se orienteze spre regiunile montane din România. În această vară clima este excelentă pentru vacanțe active și pentru plimbări exigente pe înălțimi. Nu trebuie neapărat să stați la cort (dacă nu vă place), puteți face drumeții cu un rucsac în spate și noaptea să vă cazați la una dintre cabane, care sunt confortabile și în plus, servesc și mâncare bună.
În anumite regiuni din țara noastră, există și telecabine care vă pot transporta spre peisaje montane fabuloase. Cea mai populară atracție turistică din România, din acest punct de vedere, este Valea Prahovei.
Dincolo de toate aceste avantaje, ceea ce au iubit cel mai mult oamenii, de-a lungul timpului, sunt poveștile de călătorie cât mai interesante.
2. Destinații montane în 2021
În România sunt numeroase stațiuni montane ce au oferte bune de cazare și obiective turistice minunate. Iată câteva dintre principalele destinații montane și prețuri de cazare, din 2021:
- Brașov – cazare de la 24-25 euro pentru 2 persoane/noapte
- Sinaia – cazare de la 43-44 euro pentru 2 persoane/noapte
- Râșnov – cazare de la 32-33 euro pentru 2 persoane/noapte
- Stâna de Vale – cazare de la 25-26 euro pentru 2 persoane/noapte
- Bran – cazare de la 25-26 euro pentru 2 persoane/noapte
- Bușteni – cazare de la 34-35 euro camera
- Azuga – cazare de la 36-37 euro pentru 2 persoane/noapte
- Breaza – cazare de la 27-28 euro pentru 2 persoane/noapte
- Arieșeni – cazare de la 30-31 euro pentru 2 persoane/noapte
- Durău – cazare de la 18-19 euro camera
- Straja – cazare de la 31 euro pentru 2 persoane/noapte
- Lacu Roșu – cazare de la 36-37 euro pentru 2 persoane/noapte
- Gura Humorului – cazare de la 30-31 euro pentru 2 persoane/noapte
- Poiana Brașov – cazare de la 51-52 euro pentru 2 persoane/noapte
- Moieciu de Sus – cazare de la 32 euro pentru 2 persoane/noapte
- Timișu de Jos – cazare de la 30 euro pentru 2 persoane/noapte
- Predeal – cazare de la 24-25 euro pentru 2 persoane/noapte
- Rânca – cazare de la 30 euro camera
- Păltiniș – cazare de la 41-42 euro pentru 2 persoane/noapte
- Colibița – cazare de la 46-47 euro pentru 2 persoane/noapte
- Vatra Dornei – cazare de la 42-43 euro pentru 2 persoane/noapte
- Praid – cazare de la 26-27 euro pentru 2 persoane/noapte
- Vișeu de Sus – cazare de la 42-43 euro pentru 2 persoane/noapte.
În țara noastră, românii pot face mii de plimbări și drumeții în regiunile montane, unde se pot bucura de liniște, de frumusețea naturii și a munților. România oferă un paradis montan fascinant, de liniște și pace, de mers pe jos pe mii de km cu trasee marcate pentru drumeții de neuitat.