Casă și grădinăPlante compatibile cu usturoiul, în grădină – Usturoiul respinge afidele și alți...

Plante compatibile cu usturoiul, în grădină – Usturoiul respinge afidele și alți dăunători

Usturoiul nu se cultivă în orice loc din grădină, pentru că fiecare plantă are propriile sale caracteristici. Dacă se ține cont de aceste caracteristici ale culturilor din grădină, se poate utiliza mai bine terenul disponibil și se poate face protecția naturală a plantelor împotriva bolilor și dăunătorilor, asigurând în același timp creșterea și dezvoltarea optimă a plantelor, deci recolta va fi mult mai bună. Află în acest articol care sunt plantele compatibile cu usturoiul.

Navigare rapidă în articol:

  1. Usturoiul în grădină
  2. Usturoiul poate împiedica creșterea unor plante

1. Usturoiul în grădină

Oamenii, din întreaga lume, cunosc de mult timp proprietățile beneficice ale usturoiului și îl folosesc în gastronomie. Această plantă oferă și beneficii culturilor din jurul ei, în sensul că le protejează de dăunători. După cum se știe există multe insecte (cum sunt afidele) care provoacă daune mari plantelor și pot chiar afecta culturi întregi.

Usturoiul crește foarte bine alături de țelină, fasole, roșii, pătrunjel, castraveți, morcovi, ardei, vinete, salată. Acestea sunt principalele plante cu care se împrietenește usturoiul. Prin urmare, dacă se cultivă în apropierea lor, se obțin multe avantaje.

Despre usturoi, grădinarii spun că oferă o serie de beneficii, cum ar fi:

  • Are proprietăți antifungice
  • Combate afidele, acarienii
  • Îndepărtează melcii și furnicile
  • Respinge moliile și gândacii.

Usturoiul crește mai bine în plin soare. Dacă va fi plantat la umbră va avea bulbii mai mici.

Usturoiul este considerat și un fungicid natural care protejează morcovii de boli. Este indicat și în culturile de țelină sau de cartofi. Prin plantarea usturoiului lângă aceste legume, ele vor fi protejate de dăunători, mai ales de infecții fungice. Usturoiul alungă și furnicile care deteriorează legumele (morcovii, sfecla, cartofii și altele). Furnicile se sperie de mirosul de usturoi și stau departe de această plantă.

De asemenea, usturoiul este compatibil și cu sfecla, mai ales că își iau din sol nutrienți diferiți. Usturoiul protejează sfecla de infecții fungice.

Dacă este cultivat în apropiere de roșii, usturoiul va proteja aceste plante de acarieni și alți dăunători. Se spune că usturoiul poate îmbunătăți și aroma roșiilor, dacă se află alături de acestea.

Usturoiul și mușețelul

Dintre toate plantele medicinale, mușețelul este cel mai compatibil cu usturoiul. Despre mușețel se spune că poate ajuta chiar la îmbunătățirea aromei usturoiului.

Și gălbenelele sunt compatibile cu usturoiul, mai ales că mirosul specific de usturoi va alunga din preajma acestor plante medicinale mulți dăunători. În acest fel, florile se vor dezvolta mai bine și vor atrage polenizatori cum sunt albinele.

Usturoiul, legumele, salatele și plantele aromatice

Tarhonul crește foarte bine alături de usturoi, chiar este recomandată această asociere.

O altă plantă compatibilă cu usturoiul este mărarul. Usturoiul va preveni invazia de acarieni pe frunzele de mărar.

Alte plante care se împrietenesc cu usturoiul sunt rucola, spanacul și salata. Aceste plante se dezvoltă foarte bine lângă usturoi, își iau fără probleme necesarul de nutrienți din sol alături de acesta. Spanacul poate acoperi foarte bine solului și poate feri usturoiul de invazia buruienilor, deci este bine să fie cultivat în jurul lui.

Usturoiul protejează varza de dăunători, de aceea se cultivă alături de ea. De asemenea, este compatibil cu broccoli, poate chiar îmbunătăți aroma de broccoli. Este recomandat și în apropierea culturilor de conopidă și de alte plante crucifere.

Usturoiul și pomii fructiferi

Usturoiul se poate cultiva într-o livadă cu pomi fructiferi. El crește foarte frumos printre pomii fructiferi și în plus, are și proprietăți antifungice, deci poate proteja acești copaci de o mare varietate de boli. Usturoiul îndepărtează afidele – acele insecte periculoase pentru pomi și culturi.

Afidele pot absorbi seva frunzelor și a lăstarilor pomilor și astfel dezvoltarea acestora este compromisă. Grădinarii spun că afidele atacă de obicei plantele tinere, anumiți arbuști și pomi fructiferi (măr, păr, cireș, coacăz, prun).

Despre buburuze se spune că sunt utile în grădină, pentru că se hrănesc cu afide. O singură buburuză consumă 50 de afide într-o zi, iar larva ei mănâncă până la 70 de afide.

Pentru eliminarea afidelor ajută și infuzia din hrean (1 kg de hrean ras se infuzează în 5 litri apă) care se pulverizează pe pomi și arbuștii de fructe de pădure.

Usturoiul și florile

Usturoiul poate fi ținut în ghiveci aproape de mușcate, pentru că protejează aceste flori de dăunători.

De asemenea, este indicat să fie în apropierea trandafirilor, pentru că în acest mod, aceste flori nu vor mai avea dăunători. Insectele care atacă trandafirii (cum sunt afidele, ciupercile negre, acarienii) nu suportă mirosul de usturoi. În plus, usturoiul va alunga din preajma florilor și melcii și furnicile.

În general, usturoiul este compatibil cu plante din familia Allium, din care face parte și el. Prin urmare, se poate cultiva alături de praz, ceapă și arpagic.

2. Usturoiul poate împiedica creșterea unor plante

Unii grădinari spun că există anumite plante care nu sunt compatibile cu usturoiul. De exemplu, o astfel de plantă este pătrunjelul. Ei cred că usturoiul nu trebuie cultivat în apropiere de pătrunjel, deoarece împiedică creșterea lui.

De asemenea, usturoiul afectează și creșterea salviei, deci aceasta nu trebuie să fie plantată lângă usturoi.

Grădinarii nu recomandă nici asocierea sparanghelului cu usturoiul, în grădină. Ei au observat că usturoiul afectează creșterea sparanghelului, din cauza faptului că ia din sol nutrienții de care acesta are nevoie.

Dăunători ai usturoiului

Grădinarii spun și despre anumiți dăunători ai usturoiului. Ei cred că cel mai mare dușman al acestei plante este Nematodul tulpinii. Acest vierme apare mai ales în grădinile cu sol argilos și preferă gustul de usturoi. El și larvele sale consumă seva din usturoi și astfel frunzele se îngălbenesc, iar planta se usucă și moare. Acest parazit depune ouă lângă tulpina de usturoi și apoi larvele se hrănesc cu sucul plantei.

Căpușele distrug usturoiul, ele preferă solul umed și cald. Dacă umiditatea solului ajunge la 60% și temperatura crește la 25 de grade, căpușa are mediul prielnic pentru a depune ouăle. În doar 10 zile, din ouă ies larvele, care mănâncă bulbul de usturoi. Acești paraziți sunt dăunători periculoși pentru plantele tinere de usturoi.

Grădinarii spun că există și un acarian de usturoi, care distruge planta. De asemenea, musca cepei hibernează în pământ, la 20 cm adâncime, iar primăvara, când înflorește liliacul, ea depune ouă, iar după cel mult 10 zile apar larvele care se hrănesc cu bulbii de usturoi abia plantați.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.