DiversePoluarea la nivel mondial - Care sunt țările cu cel mai curat...

Poluarea la nivel mondial – Care sunt țările cu cel mai curat aer din lume

Poluarea aerului este o problemă gravă cu care se confruntă întreaga lume. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a precizat (conform rapoartelor) că în fiecare an mor prematur aproape 7 milioane de oameni din cauza poluării aerului. Experții au mai spus că în ultimii 6 ani, aproximativ 90% din oameni respirau aer contaminat. Și totuși: Care sunt țările care au cel mai curat aer din lume? – Ne spun cei de la IQAir.

Navigare rapidă în articol:

  1. Poluarea la nivel mondial
  2. Care sunt țările cu cel mai curat aer din lume

1. Poluarea la nivel mondial

Calitatea bună a aerului este esențială pentru sănătatea și bunăstarea oamenilor. Majoritatea orașelor se confruntă cu o creștere a populației și o urbanizare dezvoltată, ceea ce contribuie și la o mai mare poluare a acestora.

Cel mai poluat aer îl au metropolele lumii. Cea mai poluată este capitala Indiei – New Delhi. De asemenea, alte orașe cu un nivel mare de poluare sunt Beijing, Dhaka, Bombay (sau Mumbai).

Poluarea este emisă din diferite surse. Potrivit unui studiu prezentat de NOAA, vremea și climatul extrem au un impact asupra calității aerului, a apei și asupra sănătății oamenilor. Oamenii de știință au precizat că ninsorile, inundațiile, valurile de aer rece, incendiile, seceta, valurile de căldură pot afecta calitatea aerului și a apei. Potrivit lor:

  • Furtunile puternice de zăpadă pot cauza indirect probleme de calitate a aerului. Oamenii folosesc șemineu pe lemne, generatoare de gaz sau motorină, sobe sau centrale pe lemn și cărbune pentru a-și încălzi locuința și astfel poluează aerul.
  • Inundațiile produse de ploi puternice sau de topirea zăpezii pot provoca pierderi și degradarea calității apelor din râuri și lacuri (din cauza revărsării excesului de ape uzate din sistemele de canalizare, sau a inundării zonelor industriale, a zonelor unde sunt depozitate substanțe chimice agricole).
  • Seceta și valurile de căldură usucă vegetația și oferă combustibil pentru incendii, iar fumul acestora poluează aerul și afectează sănătatea oamenilor și animalelor.
  • În lunile caniculare, aerul devine stagnant și poate capta ușor poluanții emiși.

Traficul rutier și emisiile de gaze reprezintă cea mai mare sursă de poluare

Potrivit statisticilor EEA (European Economic Area), în anul 2015, aproximativ un sfert din populația Europei din zonele urbane a fost expusă la niveluri ridicate de poluanți atmosferici, peste standardele UE, privind calitatea aerului.

Datele din rapoarte arată că 96% dintre europenii care locuiesc în zonele urbane au fost expuși la un nivel de poluanți atmosferici care sunt dăunători pentru sănătate. Poluarea aerului afectează într-o măsură mai mare locuitorii orașelor decât pe cei din zonele rurale.

Poluarea aerului are un impact foarte mare asupra sănătății la nivel mondial.

Cele mai importante componente poluante sunt:

  • Dioxidul de azot (NO2) și alți oxizi de azot care sunt de fapt gaze reactive ce se formează prin ardere la temperatură ridicată. Este vorba despre emisiile provenite din traficul rutier. Acestea afectează plămânii oamenilor și de aceea crește riscul de boli respiratorii, cum ar fi de pildă astmul sau bronșita.
  • Particulele (PM 10 și PM 2.5) sunt foarte mici, ele se comportă asemenea gazelor și sunt transportate de aer. Despre particulele de suspensie PM 2.5 s-a spus că provin din combustie, respectiv din arderea lemnului sau gazele de eșapament ale mașinilor. Unele particule mai mari provin și din turbulența prafului de pe drumuri, sau din uzura anvelopelor. Dacă apare o concentrație mare de particule de suspensie și ele intră adânc în plămânii oamenilor, le poate provoca probleme grave de sănătate.

Există studii ale cercetătorilor care arată o legătură clară între nivelul crescut de poluare, de praf în aer și numărul de spitalizări sau de decese în rândul populației. Experții în domeniul medical avertizează că expunerea la poluare și la praf în aer poate produce reacții inflamatorii care pot declanșa sau agrava boli cardiovasculare și boli pulmonare. 

Potrivit EEA (European Economic Area), praful fin PM 2.5 a cauzat 400.000 de decese premature ale oamenilor care locuiesc în țările din Uniunea Europeană (UE). Experții spun că riscul este mai mare pentru sănătatea umană dacă expunerea la doze mici de poluanți atmosferici – precum particule (PM), dioxid de sulf (SO2), dioxid de azot (NO2) – este pe termen lung.

2. Care sunt țările cu cel mai curat aer din lume

Bahamas

Națiunea insulară din Bahamas este mai bogată comparativ cu restul regiunii din Caraibe și are cel mai curat aer din lume, spun experții de la IQAir (care au făcut un raport mondial al calității aerului în 2019). În acest raport au fost clasificate 98 de țări, printre care și România (care era clasată pe locul 54 în anul 2019).

Alte țări cu aer curat sunt Noua Zeelandă, Suedia, Finlanda, Estonia, Norvegia, Canada, Spania, SUA, Islanda.

Honolulu este renumit pentru calitatea aerului. Se află în insula Oahu din Hawaii, în Oceanul Pacific. Se spune că aici nu există practic poluare. Aceste insule Hawaii sunt cele mai idilice destinații turistice în acest moment. Ele oferă plaje superbe, o cultură bogată și multe oportunități de aventură. Din păcate și aici există restricții și cerințe cu privire la călătorie din cauza pandemiei de COVID-19, asta înseamnă că vizitarea insulelor nu mai este atât de simplă ca înainte.

Cele mai poluate țări ale lumii sunt Bangladesh, Pakistan, Mongolia, Afghanistan, India, după cum arată raportul IQAir.

În România, indicele de calitate a aerului a fost stabilit de IQAir.

Localitățile care au cel mai mare nivel de poluare sunt:

  • Ojdula, Covasna cu indice 156, aer nesănătos
  • Popricani, Iași cu indice 152, aer nesănătos
  • Otopeni, Ilfov cu indice 129, aer nesănătos pentru persoanele sensibile
  • Corbeanca, Ilfov cu indice 93, aer moderat
  • Brașov cu indice 81, aer moderat
  • Rădăuți, Suceava cu indice 78, aer moderat
  • București cu indice 53, aer moderat.

Experții consideră că aerul din interiorul locuințelor oamenilor este de asemenea poluat și poate cauza probleme de sănătate, de aceea le recomandă folosirea unui purificator de aer.

Fumul cauzat de incendiile forestiere din Australia a afectat calitatea aerului

Incendiile forestiere au dus la cea mai proastă calitate a aerului din lume în Melbourne. Potrivit IQAir, calitatea aerului din Melbourne este considerată foarte nesănătoasă. Un strat gros de fum s-a așezat la nivelul solului, mai ales din cauza condițiilor meteorologice, a temperaturilor mai scăzute.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.