Când vine vorba despre a cumpăra o casă, nu există vremuri bune sau rele. Cumpărarea unei case se face dacă ai suficienți bani și dacă te vezi locuind fericit în ea pentru mulți ani de acum încolo. Cu cât este mai mare casa și grădina din jurul ei, cu atât fluctuațiile sezoniere la preț de pe piața imobiliară sunt mai mari. Dacă dorești să investești, trebuie să cauți și să alegi alternative bune, ținând cont și de ceea ce îți dorești, de preferințele proprii. Află în acest articol ce întrebări să pui când cumperi o casă.
Navigare rapidă în articol:
1. Cât de important este spațiul exterior
Pentru mulți oameni din țara noastră, care locuiesc în apartamente, a devenit foarte important spațiul privat în aer liber. Această dorință s-a accentuat mai ales din cauza pandemiei de coronavirus, în urma experienței de a rămâne izolați în casă în acest an.
Spațiul în aer liber este considerat o caracteristică atrăgătoare pentru proprietarii de case, dar și pentru cei care își doresc să achiziționeze o astfel de locuință. Oamenii au nevoie de un loc unde să iasă afară, să respire aerul proaspăt, să-și lase animalele de companie să alerge, să se bucure de soare și să fie activi.
Cei care visează să aibă propria casă, au diferite întrebări, despre cât spațiu au nevoie, cum îl vor folosi, cât sunt dispuși să plătească pentru asta. Spațiul din jurul casei contează, el trebuie să fie suficient pentru utilizarea personală. Prin urmare, înainte de a începe căutarea unei case, trebuie stabilite preferințele și necesitățile cu privire la toate aspectele legate de o astfel de proprietate.
Majoritatea oamenilor vor să aibă o casă frumoasă cu o curte mare, dar trebuie să se gândească și la aspectul financiar. Cu cât spațiul este mai mic, cu atât și costul va fi mai mic. Dacă se alege o casă cu grădină mare, atunci costurile cresc, cele de achiziționare, dar și cele care implică transformarea sau menținerea acesteia în stare adecvată.
Fără îndoială o casă cu o curte mare aduce liniște și fericire, mai ales dacă este într-o zonă bună, însă trebuie analizat și prețul, să nu fie exagerat, și mai ales faptul dacă merită să fie plătit pentru acel paradis.
2. Ce întrebări să pui când cumperi o casă
Când vine vorba despre o casă, procesul de cumpărare poate fi de multe ori descurajant. Nu doar pentru simplul fapt că piața imobiliară se schimbă de la sezon la sezon, ci și pentru că procesul de căutare al unei proprietăți este dificil. Odată cu creșterea prețurilor locuințelor din România, puține case bune sunt disponibile la vânzare, în comparație cu numărul de cumpărători. Prin urmare, este posibil ca acest proces de căutare a casei dorite să fie de durată.
Principalul factor determinant pentru a cumpăra o casă este desigur capacitatea de a plăti pentru această proprietate. Cel mai important lucru la care trebuie să te gândești este cât de mult îți poți permite sau intenționezi să plătești pentru o casă. Ar trebui să arunci o privire atentă asupra situației tale financiare actuale, asupra sumelor pe care le ai din economii, din venituri brute, din cheltuieli recurente, etc.
Sunt multe aspecte de luat în calcul când vine vorba despre cumpărarea unei case. Dacă nu ai economiile necesare pentru plată, este posibil să nu poți cumpăra o casă acum. Când ai în plan să faci o astfel de achiziție, trebuie să fii pregătit și pentru alte costuri suplimentare, cum ar fi cele pentru reparații neașteptate ale casei.
Alte costuri când cumperi o casă
Există anumite costuri pe care trebuie să le iei în calcul când cumperi o casă: taxe la notar, comisionul agentului mobiliar. De regulă, taxele la notar depind de dimensiunea și zona unde se află casa. La o locuință de 70.000 euro, taxele notariale pot fi uneori mai mari de 1.000 euro. Cele mai mari taxe sunt la un credit ipotecar simplu. La programul Noua Casă, suma ajunge la 3.300 lei. Taxa pentru agentul imobiliar este mare, dacă locuința este mai scumpă. De regulă comisionul este cuprins între 1-3%.
Alte cheltuieli sunt cu mutatul, cu mobila ce trebuie cumpărată, cu anumite reparații la casă. Vor fi cheltuieli și cu amenajarea casei, mai ales dacă se apelează la specialiști.
Potrivit experților, costul pentru mobilatul unei vile este cam 15% din valoarea acesteia. Atât plătesc cei care nu vor să aibă parte de stres cu amenajarea, livrarea, căutarea unui electrician, instalator, cu alegerea mobilei sau montarea de diferite lucruri prin casă.
Ce motive te-ar putea opri să cumperi o casă?
În prezent, constructorii ar trebui să se concentreze mai mult pe locuințe orientate spre venituri moderate. Oamenii, care intenționează să cumpere o casă, se gândesc destul de bine cam ce ar avea nevoie și care zonă ar fi ideală pentru ca să locuiască, iar uneori găsesc motive din punct de vedere financiar pentru a se răzgândi să mai facă achiziția dorită, sau cel puțin să o amâne, neavând suficienți bani pentru a plătit pentru ea.
Dacă bugetul nu este destul de mare, sau dacă prețul casei este exagerat, unii oameni decid că nu sunt pregătiți să facă această schimbare, la momentul actual, sau aleg să mai aștepte un timp pentru a strânge mai mulți bani. Aceștia de fapt sunt realiști, ei își dau seama că nu sunt pregătiți să cumpere la acel moment o casă al cărui preț este prea mare.
Unii cumpărători se mulțumesc însă cu o casă mai puțin costisitoare, în care ar putea fi fericiți, renunțând la alte facilități oferite de proprietățile mai mari. Probabil ei încearcă astfel să se apropie de casa dorită cu așteptări rezonabile, renunță la visul de a avea o casă cu multe camere și aleg o proprietate destul de redusă, care este departe de a fi o vilă somptuoasă cu piscină. Ideea este de a face în așa fel încât să trăiască acolo unde își pot permite, sau să aleagă varianta de a aștepta încă ceva timp, câțiva ani, pentru a economisi mai mulți bani.
S-ar putea să te intereseze și Programul – Casa Eficientă Energetic – Cum poți să-ți îmbunătățești eficiența energetică a casei.