Părinți și copiiCum ne protejăm copiii de boli respiratorii?

Cum ne protejăm copiii de boli respiratorii?

Principalele simptome de coronavirus sunt: cefalee, tuse, febră, oboseală. Aceste simptome apar și în cazuri de boli respiratorii, de gripă sau răceală. Din păcate, în prima etapă a bolii, simptomele de coronavirus pot fi ușor confundate cu manifestările gripei și răcelii obișnuite. De aceea este important ca părinții să știe să evite confuzia dintre simptomele de coronavirus și gripă. Află în cele ce urmează cum pot fi protejați copiii de boli respiratorii și mai ales de coronavirus.

Navigare rapidă în articol:

  1. Rata de infecție este redusă la copiii mai mici de 14 ani
  2. Cum ne protejăm copiii de coronavirus?
  3. Care sunt principalele măsuri de prevenție?

1. Rata de infecție este redusă la copiii mai mici de 14 ani

Potrivit medicilor, numărul de cazuri de coronavirus raportate la copii este destul de scăzut, iar majoritatea celor infectați au prezentat simptome ușoare. După cum a precizat Dr. Asha Bowen – specialist în boli infecțioase pediatrice de la Spitalul de copii din Perth, din Australia: „Rata de infecție la grupele de copii cu vârsta mai mica de 14 ani este mult mai scăzută, decât la copiii mai mari. Din cele peste 90.000 de cazuri raportate la nivel global, doar o mică proporție a fost de copii. În cadrul acestora nu au existat victime la copii sau cazuri grave. Copiii par să fi avut relativ o experiență ușoară cu acest coronavirus atunci când au fost infectați”.

„Copiii nu sunt în mare parte infectați grav de coronavirus. În Australia a fost doar un singur caz la copii, respectiv la un copil care s-a întors cu un grup din Wuhan, din China Centrală. Așa că în Australia nu a avut loc nicio transmitere locală a virusului corona la copii”, a spus cercetătorul în boli infecțioase Dr. Asha Bowen.

Când se confruntă cu acest virus copiii fie nu sunt infectați, fie au simptome relativ ușoare, ceea ce este evident un lucru bun pentru ei. Acest lucru este un avantaj, având în vedere grija părinților pentru copii.

S-ar putea să te intereseze și articolul: De ce copiii sunt mai puțin susceptibili de a se îmbolnăvi grav?

2. Cum ne protejăm copiii de coronavirus?

Părinții trebuie să facă tot posibilul pentru a-și proteja copiii de boli respiratorii și de gripă. Ei trebuie să evite confuzia dintre simptomele de coronavirus și gripă.

Cum se deosebește coronavirusul de gripă, răceală sau alergii? Există anumite simptome ale bolii provocate de COVID-19, care se aseamănă cu cele produse de boli respiratorii cum sunt: oboseala, tusea uscată și durerile în gât.

Principalele simptome de coronavirus:

  • Acest virus atacă sistemul respirator, de aceea produce simptome de tuse și febră.
  • Se diferențiază prin simptome specifice cum sunt dificultățile de respirație, tusea intensă și stările febrile (sau creșterea temperaturii).
  • Problemele respiratorii sunt mai acute decât în cazul unor alergii.
  • Apar și dureri de cap, dureri articulare și dureri musculare. Acestea s-au semnalat la 20% din cazurile de coronavirus din China. Durerile de gât și durerile musculare apar și în cazuri de răceală, dar nu sunt simptome produse de alergii.
  • În anumite cazuri de coronavirus bolnavii au prezentat și simptome de diaree.
  • Mai rar, unii pacienți au avut și simptome precum curgerea nasului.

Monitorizați simptomele la copii, dar și la alte persoane din familie și anunțați medicul de familie în cazul în care manifestările indică infecția cu acest virus.

Alte recomandări:

Dacă există mai multe cazuri de coronavirus în orașul d-voastră. Țineți-vă copiii acasă! Faceți asta încă de pe acum, nu așteptați să crească numărul de pacienți. Folosiți un dezinfectant pentru interiorul și exteriorul locuinței (la ușă și geamuri); se poate utiliza de exemplu clorul (se amestecă 20 ml clor la 1 litru de apă). Ștergeți zilnic mânerul de ușă și de la portiera mașinii cu apă și clor.

Copiii și bătrânii se pot infecta rapid deoarece au sistemul imunitar slab dezvoltat. La copii, până acum nu s-au înregistrat cazuri de deces. În ceea ce privește vârstnicii, la aceștia riscul de deces este ridicat dacă ei au și alte probleme de sănătate grave (ex. pulmonare, cardiovasculare, imunitatea scăzută).

Nu există nicio modalitate de a-i proteja pe copii împotriva virusurilor dacă ei ies din casă și se văd cu alte persoane. Deși pare plictisitor pentru ei să stea în casă, totuși acest lucru este necesar pentru ca să nu ia acest virus de la alții. Copiii pot face diferite activități în casă pentru a-și menține o stare bună, pozitivă. De exemplu se pot uita la filme de desene animate sau la comedii pentru a-și păstra starea de bună-dispoziție și a nu intra în depresie din cauza acestei pandemii. O stare pozitivă poate ajuta în menținerea unui sistem imunitar bun și eficient. Stresul are efect negativ asupra imunității.

3. Care sunt principalele măsuri de prevenție?

Măsuri de prevenție:

  • În lunile următoare, copiii nu mai trebuie să fie îngrijiți de bunici
  • Evitați transportul public împreună cu copiii
  • Încercați să reduceți contactul cu alte persoane
  • Dacă cineva strănută sau tușește în apropiere, acoperiți-vă imediat propriul nas și gura cu un șervețel de unică folosință, dacă nu aveți mască de protecție
  • Renunțați la viața socială cât mai mult posibil.

Urmați regulile generale de igienă și anume:

  • Spălarea regulată și minuțioasă a mâinilor cu apă și săpun
  • Păstrarea distanței față de persoanele care strănută sau au tuse
  • Nu scuturați mâinile
  • Evitați să vă atingeți ochii, nasul, gura cu mâinile murdare
  • Ștergeți pantofii cu alcool sanitar de concentrație 70% înainte de a intra în casă. Apoi lăsați pantofii să se usuce.
  • Faceți zilnic duș și nu uitați să vă schimbați hainele.

Este foarte importantă respectarea măsurilor generale de igienă, în special a mâinilor.

Nu uitați că virusul COVID-19 poate rezista pe suprafețe și obiecte timp de 2-3 ore, deci acestea trebuie dezinfectate în mod regulat.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.