Părinți și copiiCât costă facultatea astăzi? 3 modalități în care poți acoperi costurile facultății...

Cât costă facultatea astăzi? 3 modalități în care poți acoperi costurile facultății copilului tău

Era de-o șchioapă când te-ai gândit prima dată că îl așteaptă un viitor frumos. Va termina un liceu de prestigiu, o facultate cunoscută în țară sau în străinătate, pentru a avea cele mai bune șanse în viitor.

Ce părinte nu gândește așa?

Iată că anii au trecut, copilul se apropie de adolescență, iar momentul în care va fi student e din ce în ce mai apropiat. Îl aștepți cu nerăbdare, dar și cu o strângere de inimă: va fi, poate, momentul în care se va muta din casa voastră. Dificil moment, dar cu siguranță că îl vei parcurge exact ca toate generațiile de părinți: cu nostalgie și un pic de tristețe, cu bucurie că micuțul tău este acum un adult gata să pășească pe drumul vieții.

Dincolo de toate aceste sentimente, ai și un aspect practic de rezolvat: costurile facultății, de loc mici astăzi. Cazul ideal este cel în care viitorul student va obține o notă suficient de mare la admitere pentru a se încadra la locurile fără taxă. Cum acestea sunt din ce în ce mai puține de la an la an, trebuie să iei în considerare și varianta cu taxă.

La cât se ridică taxele facultăților în 2020

Taxele facultăților sunt diferite în funcție de specializare, dar și de locul în care va studia copilul tău.

Dacă optează pentru o facultate din România, taxele de școlarizare vor varia între 2500 de lei și 20,000 de lei pe an. Pentru a-ți face o idee, la Facultatea de Film din București taxa este de 20.000 de lei pe an pentru anul școlar 2019-2020, în timp ce pentru Facultatea de Teatru din București taxa de școlarizare este de 6.000 de lei pe an. Tot în București, la Facultatea de Medicină, taxa anuală de studiu era de 9.000 de lei pe an. În schimb, la Facultatea de Chimie a Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, taxa de școlarizare este de 3.500 de lei pentru anul școlar 2019-2020.

Taxele diferă așadar, așa că cel mai bine îți vei face o idee atunci când vei ști care este viitoarea facultate a fiului sau fiicei tale.

Lucrurile se complică mai mult dacă discutăm despre studii în străinătate. Astfel, te poți aștepta să nu plătești pentru școlarizare în anumite țări, dar și să plătești taxe ce pot depăși 3000 de euro anual. Din nou, în funcție de țară și de specializare.

Cum acoperi costurile școlarizării?

Ai mai jos trei idei pentru a putea plăti taxele de studii, dar și de întreținere pentru fiul sau fiica ta. Pentru că facultatea ar putea însemna costuri mai mari decât taxele de școlarizare, în special atunci când studentul nu va locui acasă.

Vorbim despre cazare, cheltuieli curente, cheltuieli cu manualele și rechizitele, cheltuieli de transport… Sume importante, pe care multe dintre familii nu le pot suporta din bugetul lunar.

1. Economisește

Generațiile noastre nu au fost obișnuite să economisească, dar poate că este momentul să o facem noi. Dacă reușești să economisești câteva sute de lei lunar, timp de câțiva ani, vei avea la dispoziție o sumă frumușică. O variantă mai bună ar fi să îi investești.

Ai la dispoziție o mulțime de instrumente, de la depozite cu dobânzi bune și până la fonduri de investiții sau asigurările de economisire pentru copii, în diverse variante.

2. Accesează un credit de nevoi personale

Un credit de nevoi personale te va ajuta să faci față cheltuielilor cu facultatea, chiar și atunci când taxele sunt mai mari. Băncile oferă mai multe tipuri de credite de consum, iar dobânzile sunt avantajoase astăzi.

Înainte de a accesa creditul, interesează-te de condițiile lui: care este DAE sau dobânda anuală efectivă, care este perioada de creditare, precum și criteriile de eligibilitate ale băncii. Dacă ai deja un credit, poți accesa un al doilea sau te poți gândi la refinanțarea creditelor de nevoi personale într-unul singur. Soluții sunt mereu, important este să îți faci calculele bine și să alegi o bancă ce îți oferă condiții de creditare avantajoase.

3. Încurajează-l să își plătească singur facultatea, ajutându-l la nevoie

Din ce în ce mai multe persoane își încurajează copiii să plătească, în totalitate sau parțial, taxele și cheltuielile cu facultatea. Acest lucru nu te face un părinte mai puțin bun, indiferent că nu ai de unde să îi oferi mai mult sau vrei doar să îl responsabilizezi.

Sunt multe lucruri pe care le poate face un student pentru a se susține: de la a învăța pentru a se încadra în locurile fără taxă până la bursă sau un loc de muncă part time.

Momentul începerii facultății este unul important, pentru părinți și tineri deopotrivă. Plin de emoție, dar și cu o componentă financiară importantă, pe care o poți planifica din timp.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.