Părinții divorțează din cauză că sunt nefericiți în relația de cuplu. Mulți consideră că ei sunt singurii care suferă, că doar ei sunt afectați de această despărțire. Totuși, nu este așa. Psihologii spun că atunci când sunt și copii, certurile și neînțelegerile părinților produc suferință acestora. Copiii reacționează diferit când părinții divorțează și au nevoie de cineva să le explice cu răbdare ce se întâmplă în realitate.
Navigare rapidă în articol:
- Motivele pentru care părinții divorțează
- Ce fac copiii când părinții divorțează?
- Consecințele divorțului – Cum se pot preveni?
Motivele pentru care părinții divorțează
În majoritatea cazurilor părinții divorțează după mulți ani de nefericire. Ei nu vor să mai sufere, se gândesc la faptul că o căsătorie nefericită afectează foarte mult și copiii. Ideea de a divorța apare întâi doar la unul dintre parteneri, deci unul părăsește, iar celălalt este părăsit. În foarte multe cupluri, se păstrează relația de dragul copiilor, dar acest lucru este greșit. Copiii care trăiesc într-o familie cu probleme au o copilărie nefericită.
Dacă natura divorțului este percepută ca o criză, situația este destul de gravă. Apar probleme de comportament, reacții și sentimente extreme. Criza reprezintă momentul când trebuie luate decizii importante cu privire la viitorul căsniciei, este un punct de cotitură. Dacă comportamentele familiare sunt negative apare imediat ideea de renunțare, de reorientare. Inițial oamenii încearcă să-și concentreze atenția asupra depășirii problemelor acute, iar apoi, dacă nu mai au altă soluție, decid să divorțeze și să privească spre viitor.
Părinții divorțează pentru că:
- Își doresc să nu-i mai facă pe copii să sufere
- Vor să scape de nefericire
- Încerca să trăiască liniștiți
- Vor să-și refacă viața.
Cei care au rețineri în legătură cu divorțul trebuie să se gândescă să nu sufere copiii dacă trec printr-o astfel de despărțire. Speră că poate este posibil ca nefericirea din cuplu să dispară la un moment dat. Au impresia că nu se pot descurca singuri, sau își fac probleme din cauza faptului că lumea va discuta.
Pe măsură ce numărul de divorțuri a crescut, s-au schimbat și atitudinile sociale. În foarte multe cazuri despărțirea și divorțul nu mai sunt privite ca fiind atât de grave, ele au ajuns la o anumită normalitate. Oamenii se simt uneori eliberați în urma divorțului, au senzația că au scăpat de frustrare, dezamăgire, confuzie, tristețe, mânie, gelozie, suferință, singurătate și regret.
Ce fac copiii când părinții divorțează?
Psihologii spun că în toate cuplurile divorțurile nu apar așa brusc, pe neașteptate. Ele sunt rezultatul multor ani de suferințe și dezamăgiri. Când totul pare să fie în zadar, se face primul pas în prezentarea modului cum stau lucrurile și se ia decizia de despărțire definitivă, de a divorța.
O despărțire nu are același efect asupra unui copil de 10 ani cum are asupra unui copil de 2-3 ani. Circumstanțele se schimbă. Un copil poate fi afectat destul de mult de divorțul părinților. Aceste experiențe pe care el le trăiește în perioada copilăriei pot avea un impact mai târziu în viața lui.
Copiii experimentează divorțul foarte diferit.
Ei trec printr-un proces dificil, printr-o supărare mare, printr-o experiență greu de definit. Copiii nu-și dau seama exact ce se întâmplă cu ei, cert este că sunt dezamăgiți și triști. Pentru ei ambii părinți contează și ar vrea să nu fie despărțiți. Deși se pierde structura familiară, copiii nu renunță la niciun părinte, și fac eforturi mari să se adapteze la schimbarea produsă prin divorț. De acum înainte nu vor mai exista activități desfășurate de ambii părinți împreună cu ei.
Părinții divorțați sunt îngrijorați de faptul că copiii sunt prea supărați și mai ales atunci când observă anumite comportamente dramatice la aceștia. Ei sunt conștienți că pentru copii divorțul poate înseamna o traumă și știu că au nevoie de ajutorul lor, ca părinți, pentru a înțelege situația creată. Uneori divorțul poate fi ca un șoc emoțional pentru copii, probabil că sensul divorțului nu a fost înțeles de cei mici sau chiar a fost reprimat.
Principalele emoții pe care le experimentează copiii la care părinții divorțează sunt:
- Tristețe și furie
- Teamă și frustrare
- Mânie și dezamăgire
- Vinovăție.
Durerea copiilor este dificil de înțeles de către părinți pentru că aceștia sunt și ei afectați de propria lor durere. Din păcate, în majoritatea familiilor care divorțează, părinții au tendința de a-și proiecta propriile lor sentimente negative în mod inconștient asupra copiilor. Mai mult decât atât, cel care este părăsit se simte și mai dezamăgit și mai debusolat. Dacă observă că și copilul lui este foarte supărat, starea sa se agravează și mai tare. Sunt situații în care părinții caută să atragă dragostea copiilor pentru a-i ajuta să iasă învingători la divorț, îi transformă în aliați în lupta cu partenerul lor la divorț.
Lipsa de resemnare a copiilor
Copiii au sentimente de furie și mânie când părinții lor se despart și acestea sunt amestecate deseori cu sentimente copilărești de vinovăție. Dacă divorțul are loc când copiii sunt la vârsta adolescenței, situația este mai ușor de acceptat de aceștia, pentru că ei înțeleg că nu pot schimba lucrurile – divorțul părinților lor. La copiii mici este mai dificil de înțeles un divorț. Aceștia au nevoie de protecția familiei, iar faptul că observă frecvent conflictele părinților, îi bulversează.
Psihologii consideră că în cel puțin 30% din cazurile de familii care divorțează, copiii au sentimente de vinovăție. Ei se simt responsabili de armonia în familie, iar când aceasta se pierde, ajung să creadă că ar fi din cauza lor. Aceste sentimente apar în mod inconștient sau pot fi provocate verbal de părinți (când aceștia îi acuză direct de nefericirea lor).
Părinții divorțați trebuie să explice copiilor că divorțul nu înseamnă pierderea iubirii părintești. Astfel, ei vor învăța treptat că în urma despărțirii părinților, iubirea primită de la aceștia rămâne la fel. Nu se vor acuza inutil că prin comportamentul lor au dus la separarea părinților. Astfel sentimentele de vinovăție vor fi îndepărtate, iar viața se va derula mai departe într-un mod cât de cât normal, în ciuda pierderii structurii familiale.
Teama de abandon la copii
Copiii pot avea sentimente de teamă că își vor pierde unul din părinți. Uneori le este frică că vor pierde chiar ambii părinți. Aceste sentimente apar atunci când părinții sunt foarte furioși din cauza divorțului. Deși sunt furioși unul pe celălalt, aceste stări afectează și copiii. Interacțiunile dintre ei sunt foarte rele, ajung să se certe la infinit, să fie mereu în conflict sau din contra, să se ignore și să se evite zile în șir.
Pentru a preveni aceste temeri la copii, părinții trebuie să discute cu aceștia, să le explice exact cum stau lucrurile. De multe ori, copiii devin conștienți în mod intuitiv că ceva s-a schimbat în familie, mai ales în comportamentul părinților, în atitudinea unuia față de celălalt. Ei încearcă să vorbească cu aceștia despre sentimentele lor de îngrijorare pentru a putea depăși stările de nesiguranță. Uneori fac eforturi să-i apropie, să-i împace, să devină mai apropiați și poate, cine știe, chiar să fie iar o familie, ca altădată.
Contează foarte mult vârsta copilului pentru a înțelege ce înseamnă divorțul și consecințele lui. Un copil foarte mic nu va înțelege cum stau lucrurile, ci doar că ceva este diferit. Copiii percep schimbările emoționale ale părinților, dacă aceștia se schimbă, dacă sunt indiferenți sau nu. Lipsa de atenție din partea părinților poate fi tradusă prin sentimente de abandon. Copiii care se simt astfel au ajuns să vadă că atmosfera din jurul lor nu le oferă securitatea de care au nevoie. Din păcate, toate acestea pot avea consecințe psihologice semnificative în timp.
Copiii care părăsesc unul din părinți
Sunt cazuri în care părinții divorțează, iar copiii decid să părăsească unul din părinți. Ei îl invinuiesc de distrugerea familiei și decid să nu mai vorbească cu el, întrerup contactul cu acesta. În astfel de situații nu mai poate fi vorba despre petrecerea sărbătorilor în familie, despre scurte apeluri telefonice, sau de întâlniri cu părinții.
Relația părinte-copil nu mai există, fapt ce produce o mare suferință pentru părintele abandonat. La asta se mai adaugă și conflictul dintre generații. Copiii pot avea numeroase motive pentru care procedează astfel. Toate sunt considerate că ar fi declanșat începutul procesului de separare și în final decizia de a divorța.
Pentru un părinte, abandonul este asociat cu rușinea. Psihoterapeuții spun că soluția pe care o găsește la o astfel de situație creată părintele ignorat, este să inventeze diferite povești care să explice absența copiilor în fața altor persoane, care pun întrebări, fie și din simpla curiozitate.
Consecințele divorțului – Cum se pot preveni?
Părinții trebuie să fie atenți la vârsta copiilor, să știe exact cum să le spună despre despărțirea lor. Această dezamăgire creată de faptul că părinții divorțează poate avea un impact emoțional semnificativ asupra lor. Uneori situația este temporară, alteori devine permanentă. Impactul emoțional este diferit și poate afecta dezvoltarea emoțională a copiilor.
Sentimentele negative se pot acumula și îi pot copleși pe cei mici, de aceea ei au nevoie de anumite strategii prin care să facă față la emoțiile negative (de frică, dezamăgire, teamă și durere). Dacă nu au abilitățile emoționale prin care să-și exprime sentimentele și își ascund astfel de trăiri, pot ajunge mai târziu să sufere din cauza lor. Toate aceste sentimente pot avea un impact asupra vieții lor la vârsta adultă.
Sunt cazuri în care unul dintre părinții care divorțează încearcă să atragă copiii de partea sa. Acest lucru este dureros pentru celălalt și chiar dăunător pentru cei mici. Astfel de părinți se concentrează doar pe ei, uită de emoțiile pe care le trăiesc copiii. Consecințele nu întârzie să apară, deoarece copiii se simt dezamăgiți că nu pot avea o relație liniștită cu ambii părinți și astfel ajung să sufere din ce în ce mai mult. Această suferință se înrăutățește de-a lungul anilor mai ales dacă nu se face ceva să se repare situația.
Sugestii pentru a anticipa lucrurile în caz de divorț
Copiii înțeleg mult mai mult decât își închipuie părinții lor. De aceea ei au nevoie de sinceritate din partea părinților, trebuie să știe exact ce se întâmplă. Prin urmare, aceștia trebuie să le explice simplu și clar, într-o manieră potrivită vârstei, motivele pentru care ei au luat decizia de a se despărți. Copiii au nevoie de sinceritate și să se simtă iubiți.
Copiii a căror tată a părăsit familia ajung să sufere de depresie datorită acestui fapt. Cercetătorii spun că la copii riscul de depresie a crescut din cauza divorțului părinților. Ei au nevoie să înțeleagă ce a dus la separare, pentru a putea accepta decizia.
Explicarea motivelor nu este niciodată ușoară, iar dacă și copiii sunt implicați poate deveni și mai dificilă. Discuțiile cu copiii în ceea ce privește divorțul pot fi greu de purtat. Copiii trebuie lăsați să-și manifeste propriile reacții individuale și acestea să nu le fie accentuate prin furia și durerea pe care o simt părinții supărați. Nevoia de răzbunare a părinților poate să apară frecvent dar ea nu trebuie să afecteze copiii.
Cum se explică copiilor divorțul părinților
Se procedează astfel:
- Conversația cu copiii trebuie să fie realizată într-un mod calm.
- Prin ea se comunică copiilor în mod clar motivele divorțului, fără învinuiri, exagerări, critici inutile.
- Copiii trebuie să înțeleagă că vor avea parte în continuare de iubirea părinților, chiar dacă nu mai trăiesc ca o familie.
- În funcție de vârsta copiilor se vor da o serie de detalii, dar mai bine este să se evite multe dintre acestea.
- Chiar dacă este o familie în care copiii sunt destul de mari este bine să nu se pună accent pe detalii.
- Ambii părinți trebuie să fie respectați și iubiți de copii în mod egal.
- Ideea este să se prezinte situția într-un mod sincer, pentru că de regulă copiii nu pot fi păcăliți. Se spune despre copii că au antene fine atunci când părinții sunt nesiguri, nehotărâți, când încearcă să mintă.
- Informațiile pe care le oferă copiilor trebuie să fie corecte, ele îi vor ajuta să se adapteze la această schimbare familială.
- Conținutul conversației trebuie adaptat la gradul de maturitate al copiilor, astfel ca ei să înțeleagă cât mai bine situația. În acest fel ei pot procesa răspunsurile și pot scăpa de temeri și îngrijorări.
Faceți divorțul mai ușor!
Părinții divorțează pentru că situația devine de nesuportat, cel puțin pentru unul dintre ei. Deși în toate cuplurile experiența separării aduce sentimente de frustrare și dezamăgire, se poate realiza într-un mod care să facă divorțul mai ușor. Copiii devin triști când părinții divorțează pentru că întreaga structură a familiei se schimbă.
Dacă părinții arată copiilor că îi iubesc, vor ști că nu au pierdut nimic și treptat vor înțelege separarea. Părinții trebuie să-și protejeze copiii de problemele care apar la divorț și să facă ceea ce este mai bine pentru ei. Uneori este indicat să înlăture propriile nevoi și să nu se comporte într-un mod distructiv pentru copiii lor.
Ei trebuie să se gândească la binele copiiilor, pentru aceasta au nevoie de o doză mare de maturitate, dragoste și responsabilitate.
Sfaturi pentru protejarea copiilor:
- Nici unul dintre părinți nu trebuie să fie desconsiderat în fața copiilor.
- În niciun caz nu este bine ca unul dintre părinți să atragă copiii de partea lui.
- Întotdeauna copiii trebuie să aibă relații de calitate cu ambii părinți.
- Dacă au întrebări cu privire la divorț, copiii trebuie să primească răspunsuri de la părinți. Aceaștia trebuie să aibă răbdare cu cei mici.
- Părinții nu trebuie să-și descarce nervii asupra copiilor, indiferent cât de complicat ar fi un divorț.
- Copilul nu trebuie să fie un pion în războiul soților.
Pe termen lung, cei doi părinți trebuie să aibă o relație cât mai calmă, să comunice într-un mod relaxat, fără conflicte. Acest lucru este în interesul copiilor.