An de an, îndrăgostiți din toată lumea sărbătoresc Sfantul Valentin ca fiind ziua iubirii – ba mulți dau felicitări și cadouri părinților, profesorilor, chiar animalelor de companie! (și ele merită să fie iubite). Deși nu puțini resping această sărbătoare ca fiind una absolut profană și comercială, alții profită de ocazie pentru a face o surpriză persoanei iubite.
Fie că vei sărbători sau nu Sfantul Valentin în acest an, te poate interesa să afli 9 lucruri pe care nu le știai despre Ziua Îndrăgostiților:
♥ Originile cele mai îndepărtate în timp trimit la sărbătoarea Lupercalia, în vremea păganismului romanilor – între 13 și 15 februarie, se celebra apropierea sezonului cald și deci a fecundității prin ritualuri de purificare și fertilitate. Luperc era un patron al lupilor și putea oferi turmelor de oi, dar și femeilor fertilitate. Se sacrificau animale, iar femeile erau biciuite in scopul purificării și fecundității (bicele se numeau februa – de aici ar proveni numele lunii). Odată cu răspandirea creștinismului în Roma Antică, lucrurile se schimbă.
♥ Există mai mulți Sfinți Valentin. Una dintre poveștile cele mai cunoscute – deși nu se știe cat adevăr istoric se află în spatele său – e cea a lui Valentin, preot roman creștin care, opunandu-se deciziei Împăratului Claudius de a interzice căsătoriile soldaților, a început să oficieze pe ascuns căsătorii pană ce a fost prins și acuzat (ar fi fost executat pe 14 februarie). Mai există o poveste a unui Valentin doctor creștin ce avea puterea de a tămădui boli, care a fost persecutat de romani pentru credința sa; din temniță, ar fi trimis unei fete oarbe o scrisoare care, atunci cand ea o deschide, o vindecă (era semnată “al tău, Valentin”). A existat chiar și un Papă Valentin. Se crede că în 496, Papa Gelasius a creștinat sărbătoarea păgană a fertilității, declarand Ziua Sfantului Valentin.
♥ În Finlanda, oricine poate sărbători de 14 februarie, îndrăgostit sau nu – în această țară, ziua este Ziua Prieteniei, a iubirii fraterne.
♥ Deși unele statistici spun că cel mai cumpărat cadou îl reprezintă florile, un studiu mai extins arată că de fapt în topul listei se află felicitările (Valentines cards), urmate de cina în oraș la un restaurant. Apoi urmează iubitele bomboane de ciocolată (logic, în formă de inimă), de abia după aceea flori (care, ce fericire, sunt în aceste zile la un preț cu măcar 20-30% mai mare!). Pe listă se mai află jucării de pluș (bănuim, cu inimioare), parfum și bijuterii.
♥ Primele felicitări scrise au fost trimise, potrivit unora, încă din secolul XV, iar în secolul XVII devenise deja o tradiție; astăzi se dau felicitări atat iubitei/iubitului (Valentines cards), cat și profesorilor, prietenilor, părinților.
♥ Prima cutie cu bomboane de ciocolată în formă de inimă a fost creată în anul 1868 (doar în S.U.A, în această zi se cumpără peste 35 milioane de cutii de ciocolată).
♥ Este ziua tuturor îndrăgostiților…și totuși, se pare că bărbații trebuie să se străduiască ceva mai mult în a-și arăta iubirea – o statistică americană ne spune că bărbații cheltuie dublu pentru cadourile de Sfantul Valentin…
♥ Jumătate din femeile ce au fost chestionate au răspuns că…s-ar despărți de iubitul lor dacă acesta ar uita să facă ceva special de Sfanul Valentin! Așa că nu o crede dacă zice că da, ziua îndrăgostiților e o prostie și nu vrea nimic… Dar să sperăm că doar doamnele din S.U.A. sunt atat de… exigente.
♥ Pe de altă parte, se pare că peste 60% dintre americani se logodesc sau chiar se căsătoresc pe 14 februarie – original, nu? Cate mirese poți vedea oare în această zi?? De asemenea, potrivit Durex, vanzarile la prezervative sunt semnificativ mai ridicate în această perioadă..