Halloween nu este o sărbătoare tradițională, însă, ca multe altele, s-a răspândit în diverse țări. Cu vechi rădăcini la popoarele nordice, este noaptea monștrilor, a duhurilor rele, a spiritelor. Și ca atâtea alte sărbători, este în ziua de astăzi o sărbătoare profană, comercială și lipsită de semnificații profunde.
Însă…este atât de distractivă pentru copii!
În plus, dacă cei mici doresc să se costumeze și să se distreze, ca părinte mai bine accepți și îi ajuți să organizeze o activitate amuzantă, decât să te trezești cu vreo „calamitate”…
Iată două mame care au fost convinse cu greu să sărbătorească Haloweenul cu copiii (învățați din pățaniile lor!):
„Fiica mea de 7 ani este o scumpă, foarte rar îmi face probleme; totuși, nu o să uit cât de supărată am fost când a dorit ea să își facă anul trecut un costum de Halloween. Imi spusese că vrea să se îmbrace în regină, prințesă sau sirenă – însă eu i-am zis că noi nu sărbătorim această zi. Nu mi-am dat seama cât de tare s-a supărat pe mine. Oricum, evident că nu a renunțat la idee.
Așa că în fatidica zi, ajung acasă…și o găsesc zâmbitoare, cu foarfeca și rochia mea de mireasă, deja tăiată, ca să fie scurtă! Vă închipuiți că m-am înfuriat, nici acum nu știu cum mi-am păstrat calmul (relativ, tot a fost pedepsită). Dar, așa cum se zice, fapta era dusă la capăt, așa că am cusut rochia și am lăsat-o să se fâțâie mândră prin casă și apoi la prietena ei cea mai bună, și ea costumată.
Trebuie să recunosc, nu a fost greșeala copilului! Ea dorea să fie prințesă și eu am refuzat-o din scurt, nici nu m-am gândit că alți copii vor avea costume și ea nu! Așa că anul acesta clar îi confecționez eu dinainte o ținută, înainte să-mi văd vreo rochie de seară în bucăți! Halloween nu este o sărbătoare a noastră, dar de ce să i-o refuz copilului?? Păstrăm rochia de mireasă, acum purtând două amintiri dragi…” (Andreea, 32 ani)
„Este aiurea să învățăm copiii cu sărbători superficiale și comerciale, nu? Dar…dacă toți o fac și copilul tău se simte exclus, aceasta nu e aiurea? Ii cumpăr fiului meu câte un accesoriu, câte un costum, prefer să se bucure cu restul copiilor decât să stea îmbufnat și să facă vreo prostie. Ce prostie ar putea face? Păi, când avea 8 ani, deci acum doi ani, mă anunțase că merge la colegul lui Dani.
Băieții se distrau pe lângă casa lui Dani cu alți copii adesea. Când merg să îl iau seara târziu, ce văd, în loc de fiul meu drăgălaș? Patru copii care își creaseră de capul lor costume „terifiante”. Se dăduseră cu machiaje albastre si negre („împrumutate” de la mama lui Dani), își tăiaseră hainele așa încât să pară zdrențe și cred că vreo trei borcane de bulion (tot „imprumutate”!) au fost folosite pe post de decor sângeros, pe haine, pe păr, peste tot… A fost cu adevărat terifiant! Ei erau…zombi! (Sorana, 40 ani).
Așa cum putem învăța din povestirile părinților care au trecut prin clipe grele, copiii rămân copii, iar Halloween este o sărbătoare foarte distractivă pentru ei. Așa că, de ce nu, să nu le-o refuzăm!
Fie că îl costumați și mergeți la „trick or treat” la niște prieteni, fie că organizați o mică petrecere de mici monștri la voi acasă (nu uitați de câteva decorații, pe care le puteți cumpăra sau face din carton – o activitate de făcut cu cei mici), fie că mergeți prin vreun centru comercial sau club care organizează festivități dedicate copiilor, va fi extrem de amuzant pentru cei mici!
Iată 5 idei de costume de Halloween clasice pe care le puteți încropi fără mari eforturi și cheltuieli:
Vrăjitoarea sau vrăjitorul.
Va trebui să cumpărați o pălărie clasică (găsiți în magazine, deși o puteți face și acasă dacă vă pricepeți, din carton și catifea); în rest, găsiți prin casă surse de inspirație: o mătură sau o baghetă și hainele care se potrivesc (băieții pot avea o mantie pe care o puteți face din material, dintr-un palton vechi, din lenjerie de pat sau fețe de masă, fetele o rochie sau fustă lungă).
Vampirița sau vampirul.
Pentru acest costum, puteți cumpăra colții; în rest, o mantie neagră pentru băieți, un costumaș negru cu cămașă albă și vestă, sau o rochie bufantă pentru fete; eventual puțină dulceață de vișine va completa lookul înfricoșător.
Drăcușorul.
Fată sau băiat, îi puteți transforma în niște drăcușori cumpărând sau confecționând niște coarne, o codiță și o mică furcă. Hainele – roșu cu negru.
Piratul.
La fel, nu contează dacă e vorba de fete sau băieți, un costum simplu de improvizat: vă trebuie o bandană legată expert pe cap, un petic de ochi ușor de confecționat, o vestă, o centură la mijloc și o sabie.
Dovlecelul de Halloween.
Acest costum este perfect pentru cei mai mici dintre petrecăreți; îl puteți achiziționa sau confecționa, cu puțină îndemânare, dintr-o catifea groasă și oranj, creând un costum larg, pe care îl puteți umple cu vată să îi dați formă rotundă; desenați cu marker negru fața dovleacului și confecționați o mică pălărie din frunze artificiale; veți avea un dovlecel scump de Halloween!
Și câteva activități amuzante pe care le puteți face împreună cu cei mici:
“Trick or treat” – copiii pot colinda pe la casele vecinilor (în prealabil anunțați de aceasta!) sau puteți merge cu ei pe la câțiva prieteni, pentru a le fi admirate costumele și pentru a primi cât mai multe dulciuri, că dacă nu…
Sculptarea bostanului – „jack-o’lantern”, înfricoșătorul dovleac transformat în felinar; este o activitate distractivă și creativă.
Apple bobbing – este un joc de la americani, foarte amuzant pentru copii; puneți într-un lighean mare cu apă mere, iar copiii se vor lua la întrecere pentru a le apuca cu gura.
Decorați casa într-un mod înfricoșător. Distractiv pentru cei mici, dar și pentru cei mari, dacă își găsesc timp pentru aceasta! Se pot face diverse decorații din carton cu simbolurile clasice – pisici, vrăjitoare –, se pot confecționa fantome din cearceafuri sau șervețele, se pot pune lumânări (există și lumănări speciale, cu forme de speriat!), se pot confecțioa păianjeni din cofraje de ouă… Niște prăjiturele horror, dacă aveți timp și pricepere, vor fi pe placul celor mici (în diverse forme) – sau puteți cumpăra jeleuri speciale.
Seara povestirilor sau a filmelor de groază. Bineînțeles, în funcție de vârsta celor mici, găsiți povești sau filme mai mult sau mai puțin de speriat! Puteți să căutați o carte cu povestiri „horror” (vedeți cât de potrivită este) și să lăsați copiii să și le citească unul altuia, sau puteți să îi încurajați chiar pe ei să inventeze povestioare de speriat la lumina dovleacului.
Orice alegeți să faceți de Halloween cu cei mici, distrați-vă!