Văduvița este un pește care trăiește în râuri și lacuri cu vegetație și apă limpede, în zone cu baraje, sau cu ape curgătoare, ce au curentul nu foarte rapid. Sunt cunoscute două subspecii ale acestui gen și anume: Leuciscus idus idus și Leuciscus idus oxianus. De asemenea, în lacuri artificiale apare subspecia Leuciscus idus var. auraus care este o formă de cultură a speciei Leuciscus și este cunoscută și cu numele de văduvița aurie.
Văduvița – specia Leuciscus idus – poate fi recunoscută după corpul său aplatizat pe părțile laterale și zona anterioară a spatelui înaltă și destul de groasă. Acest pește are corpul acoperit de solzi mici, foarte deși, bine prinși de piele. Coloritul este cenușiu-verzui, albăstrui cu reflexii aurii pe partea dorsală, argintiu cu o tentă albăstruie pe părțile laterale și alb-argintiu pe partea ventrală.
Înotătoarea dorsală este cenușie cu refleții violet și este poziționată la mijlocul distanței dintre cap și pedunculul codal. Înotătoarea caudală este bine dezvoltată, adânc bifurcată și are un colorit asemănător cu înotătoarea dorsală. Înotătoarele pectorale și ventrale sunt în pereche și au nuanța roșcată. Înotătoarea anală are aproximativ aceeași dimensiune cu cea ventrală și este de asemenea roșcată.
Masculul are coloritul corpului mai viu decât femela, mai ales în perioada de reproducere, de aceea poate fi diferențiat ușor de aceasta. La mascul capul și cei doi operculi au nuanțe strălucitoare de auriu. Ochii sunt mari, rotunzi, poziționați pe părțile laterale ale capului, au irisul de culoare aurie.
Peștele Leuciscus idus are lungimea corpului de 35-45 cm, dar în cazuri rare pot exista exemplare și mai mari, cu lungimea de 80 cm. Trăiește în râuri și lacuri cu vegetație acvatică, se hrănește în special cu plante, alge, dar și insecte, larve de insecte, de chironomide, tricoptere, pești mici sau pui de pește, moluște, râme, viermi și alte animale mici de apă.
Perioada de reproducere la această specie este în lunile martie-aprilie. Femela trebuie să aibă vârsta de 3-4 ani pentru a ajunge la maturitatea sexuală. Temperatura apei trebuie să fie de 7-8 grade Celsius pentru depunerea icrelor. Această specie este foarte prolifică, femela poate depune câteva zeci de mii de icre pe fundul apei, printre plantele acvatice. După o perioadă de numai 9 zile, din icre apar larvele care sunt destul de mici, au lungimea de 5 mm.
Specia de cultură văduvița aurie apare în lacurile artificiale și se aseamănă cu văduvița din apele curgătoare. Are corpul de culoare roscat-aurie ceea ce face să fie la fel de apreciată ca și carasul auriu. Puii de văduviță, care au lungimi mai mici de 5-7 cm, pot fi crescuți în bazine de acvariștii pasionați de astfel de specii.
Video – Văduvița (Leuciscus idus):