Cât de important este până la urmă numele unui copil? Are vreo relevanţă în viaţa sa, îl poate influenţa pozitiv sau negativ? Pentru că dacă răspunsul este da, atunci părinţii au o responsabilitate majoră atunci când aleg un nume pentru copilul lor.
A alege numele potrivit nu este întotdeauna uşor pentru părinţi, în special pentru că numele nu poate fi schimbat de la o zi la alta. Statisticile arată că în ţară, deşi există o înclinaţie şi pentru nume moderne, originale, exotice, numele tradiţionale (şi cele de sfinţi) rămân preferate de părinţi. Elena, Maria, Ioana, Ana sau Andrei, Ion, Alexandru, Gheorghe rămân nume foarte populare. Aceasta şi datorită tradiţiei de a numi copilul după un părinte, bunic, străbunic.
Poate influenţa numele viaţa copilului?
Se pare că da – şi din această perspectivă, preferinţa pentru nume tradiţionale, comune pare a fi de fapt o alegere bună a părinţilor.
Este cât se poate de evident că nume precum Dacia, Justiţia, Prostu, Mititica, Mămăliga nu vor ajuta prea mult copilul în viaţă. Unii părinţi parcă doresc ca propriul copil să-i urască, altfel alegerea unor astfel de nume este greu de înţeles…
Lăsând aceste amuzante (şi triste totodată!) excentrităţi la o parte, există, aşa cum s-a spus, şi tendinţa de a alege un nume exotic, mai puţin comun. Mulţi părinţi sunt cuceriţi de nume mai puţin obişnuite, care poartă şi o semnificaţie aparte, precum Adel, Naira, Eolande, Shani, Jovana, sau Dragan, Tanvir, Maximilian, Einar. Unele nume moderne se folosesc atât pentru fete, cât şi pentru băieţi (precum Sasha).
Când aleg numele copilului, părinţii ţin cont în general de propriile preferinţe şi de tradiţia familială (dând numele unei persoane din familie). Însă există mai multe aspecte de luat în considerare: este numele potrivit şi pentru un adult? Aceasta este o primă întrebare, căci unele nume par atât de scumpe şi potrivite pentru un copil, dar atât de ciudate şi hilare pentru un adult (atenţie şi la diminutive). Un al doilea aspect este dacă numele ar putea duce la porecle stânjenitoare, la asocierea cu alte denumiri sau cu persoane de nedorit (cine ar vrea să aleagă numele de Hitler?).
Numele unei persoane face parte din cine este. În societăţi trecute, se credea chiar că un nume are putere magică asupra persoanei care îl poartă şi că poţi manipula un om folosindu-i numele; de asemenea, unele nume erau tabu, oamenii neavând voie să le rostească.
Este adevărat că numele face parte din identitatea fiecăruia, din imaginea sa despre el şi imaginea celorlalţi despre el. Un test simplu: roagă o persoană să te strige cu un alt nume, unul străin; ţi se pare natural? Gândeşte-te la o persoană apropiată; primul lucru ce-ţi vine în minte: numele său…
Numele ar influenţa imaginea copilului despre sine şi a altora despre el. Chiar ar influenţa stima de sine, sunt unii de părere. Faptul este mai simplu de înţeles dacă ne gândim la unele nume ciudate, stupide sau hilare. De asemenea, atunci când unui copil îi place propriul nume, el este în mod logic mai încrezător.
O companie britanică a întreprins un experiment interesant; compania aprovizionează şcolile publice cu cartonaşe pe care le primesc elevii cei mai buni şi elevii cei mai proşti. Cei de la companie s-au gândit să ţină evidenţa şi să afle astfel numele copiilor celor mai buni la şcoală şi cuminţi şi numele copiilor celor mai proşti la învăţătură şi obraznici.
Concluzia – a existat o separaţie clară între numele celor buni şi ale celor răi, iar criteriul era tradiţional vs. original. Copii cu nume comune, tradiţionale precum Emma sau Amy (Ana şi Elena noastră) erau pe lista celor buni, în timp ce copii cu nume ciudate, unice sau exotice precum Jade sau Blue erau pe lista celor răi (nice or naughty).
Explicaţia? Un nume ciudat, original, exotic, nontradiţional scoate copilul în evidenţă, îl face să iasă din grup; însă acest lucru nu este întotdeauna unul bun, căci numele poate să displacă persoanelor, care astfel sunt înclinate să trateze copilul cu prejudecată. Persoanele care îşi formează rapid o primă impresie sunt influenţate în mare parte şi de nume.
Trebuie însă adăugat că în ziua de astăzi lumea este din ce în ce mai obişnuită cu nume exotice, originale. O reacţie negativă este din ce în ce mai improbabilă, în afară de cazurile în care numele chiar este unul bizar. Într-un final, fiecare părinte va alege numele care crede că este potrivit pentru copilul său…
Am citit la Francoise DOLTO ca ideea ca parinții ii dau nume copilului e gresita si ca de fapt copilul isi alege numele si cind din multiplele variante vehiculate de la concepere pina la nastere/ botez exista un moment unde ambii cad de acord, fara a mai tine cont de alte păreri. mai mult dinsa afirma ca si conceperea e o manifestare a viitorului ins si nu a concepatorilor. Mie mi se pare interesant. Mi-au placut mult operele dinsei.