Acasă Părinți și copii Top 10 nume de fete în România, vezi semnificața lor

Top 10 nume de fete în România, vezi semnificața lor

0
902

Top 10 nume de fete in Romania – numele persoanei a reprezentat o fascinatie aparte de-a lungul timpurilor – se credea chiar ca poti influenta o persoana (sau un zeu) prin numele pe care il poarta, ca poti chiar face sa apara fiinta doar prin invocarea numelui sau. Numelui i-a fost atribuita o putere mistica care ar influenta in moduri magice persoana care il poarta… S-au cautat radacini mistice ale numelui si s-a crezut ca puterea sa sta atat in sunetele rostite, cat si in numerologie…

Numele persoanei influenteaza intr-adevar pe cel care il poarta – daca nu intr-un mod mistic, atunci intr-un mod cat se poate de concret – face parte din tine toata viata, este un simbol de identificare si de recunoastere. Inca din copilaria omenirii, fiinta a numit lucrurile si fiintele din jur – astfel le-a diferentiat unele de altele si le-a putut recunoaste. Ceea ce nu poate fi numit este peste puterea de intelegere a omului; in timpuri vechi, omul primea anumite calitati prin intermediul numelui sau – in genere, numele semnifica un obiect, animal, fenomen de la care fiinta primea calitati, sau era chiar o calitate in sine (numele erau cuvinte ce insemnau frumusete, putere, intelepciune etc.).

Si astazi exista o fascinatie a numelor – legata tot de semnificatia lor; un nume este atractiv in functie de ceea ce inseamna, de cei care au purtat in trecut acel nume – dar si de raritatea sa; astfel, inca gandim ca fiecare isi are nevoie de un nume unic – care sa il diferentieze de altii. Insa numele nu trebuie sa fie diferit sau rar – el trebuie pur si simplu sa i se potriveasca celui care il poarta…

Top 10 nume de fete in Romania (nu se va oferi varianta feminina a numelor integrate in top 10 nume de baieti):

  1. Adela. Adela este un frumos nume care a ajuns din Occident in spatiul romanesc relativ tarziu. Numele provine din cuvantul adal – nobil sau/si din cuvantul adeln – a innobila. Este asadar un nume cu o semnificatie destul de clara si atractiva, dar si de o delicatete aparte.
  2. Bianca. Este un nume de fata imprumutat din Italia, fara o traditie indelungata in spatiul romanesc. A fost si este un nume iubit si datorita frumusetii sale, dar si datorita semnificatiei sale: provine de la cuvantul bianco, care inseamna alb. Astfel, Bianca simbolizeaza puritate, bunatate, castitate.
  3. Carmen. Un nume frumos, care isi datoreaza parte din faima sa si operei omonime. Carmen este un nume care se naste in trecut, in ordinul carmelitanilor – calugari ocrotiti de Maria din Carmei.  Maria va fi numita prin acest nume, radacina fiind cuvantul Karmel – un munte considerat gradina paradisului, gradina lui Dumnezeu, locul cel mai frumos si mai aproape de ceruri din lume.
  4. Dalia. Locul 4 in top 10 nume de fete in Romania – un nume de floare… La fel cum omul din trecut credea ca, dandu-i unui copil un nume al unui obiect frumos, copilul va primi frumusetea sa – la fel si astazi numele de flori sunt iubite, in special pentru fete…
  5. Elena. Un nume iubit in multe tari europene – de-a lungul istoriei, Elena a fost numele unor femei frumoase si curajoase; provine din numele grecesc Helene, care era frumoasa ce il vrajeste pe Paris si care da nastere razboiului troian. Este un nume ce capata si conotatii religioase, odata cu Elena, mama lui Constantin. Radacinile numelui provin, se pare, din cuvantul grecesc helane – faclie, torta, flacara si din hele – „stralucirea soarelui”.
  6. Larisa. Acest frumos nume de fata este un imprumut, provenind din numele grecesc Larissa. Etimologia numelui nu este sigura, insa specialistii ii atribuie fie semnificatia de cetate, fie cea de gratioasa, gingasa, placuta (de la cuvantul Chariessa – charis – gratie).
  7. Nadia. Locul 7 in top 10 nume de fete in Romania – odata cu Nadia Comaneci, numele a avut o perioada de glorie in spatiul romanesc. Este un nume de provenienta ruseasca, iar semnificatia sa il face un nume potrivit si iubit de catre parinti – nadia inseamna „nadejde”.
  8. Otilia. Un nume placut, gingas si nobil – de altfel, semnificatia sa este cea de „bogatie” – provine din numele german Odilia, iar od- duce la intelesul de bogatie, avere.
  9. Rebeca. Locul 9 in top 10 nume de fete in Romania – un nume seducator, de o gratie aparte. Rebeca se trage din cuvantul ebraic Ribqah, care inseamna splendoare. Specialistii spun insa ca varianta Rebecca ar avea un alt inteles – si anume de capcana. Oricum ar fi, numele duce cu gandul la o frumusete seducatoare si poate periculoasa…
  10. Sanziana. Un nume special, care este creat in spatiul romanesc. Semnificatia nu poate scapa nimanui si seduce – numele provine de la gratioasele sanziene: flori aurii parfumate, dar si zane in folclorul romanesc, zane frumoase si bune, cu par auriu (spre deosebire de iele). Noaptea de sanziene, cum stie orice iubitor al lui Eliade, este noaptea in care cerurile se deschid si muritorii au sansa sa vada nevazutul…
Citește și:  Vezi care sunt cele mai enervante sfaturi oferite proaspeților părinți!

Acesta este un top 10 nume de fete in Romania care prezinta doar cateva dintre diferitele si frumoasele nume posibile pentru o fata. Fiecare parinte va alege numele ce se potriveste cel mai bine copilului!

NICIUN COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.