Părinți și copiiDesenatul la copii – o activitate plăcută, stimulantă, benefică și un predictor...

Desenatul la copii – o activitate plăcută, stimulantă, benefică și un predictor al inteligenței

Desenatul este una dintre cele mai plăcute, dar și stimulante activități ale unui copil. Pentru părinte, copilul de 2 ani pur și simplu mâzgălește ceva pe foaie – însă activitatea sa înseamnă mult mai mult și are multiple beneficii pentru dezvoltarea sa.

Specia umană s-a exprimat prin desen dintotdeauna – desenatul este o cale naturală de exprimare, de comunicare a gândurilor și emoțiilor, de redare a realității percepute de minte, de înțelegere a lumii. De fapt, desenatul este mai puțin o exprimare artistică și mai mult o activitate intelectuală, în special la copii, care astfel își ordonează și exprimă gândurile și sentimentele.

Desenatul stimulează dezvoltarea motorie

Copilul învățând să-și utilizeze și controleze din ce în ce mai bine mușchii mâinilor, ai degetelor și dezvoltându-și coordonarea mâini-ochi.

Desenatul este o cale de comunicare, de exprimare

Copilul transmițându-și gândurile și emoțiile mai simplu prin desen. Nu numai formele creionate, ci și mărimile, culorile folosite, toate acestea pot face părintele să înțeleagă ce vrea copilul să transmită, ce este în mintea sa. De fapt, un predictor al depresiei la copii stă în desenele pe care le fac aceștia.

Desenatul stimulează imaginația

Dacă inițial un copil desenează linii și forme, după doi ani el este capabil să utilizeze simboluri pentru a reprezenta realitatea; copilul mic desenează ceea ce cunoaște despre lume, ceea ce vede, iar pe măsură ce crește își va folosi imaginația în reprezentările sale, căutând noi lucruri de desenat și noi modalități de a le desena.

desanatul la copii

Desenatul dezvoltă capacitățile intelectuale

Copilul trebuie să hotărască ce va desena, să se orienteze, să observe cât spațiu are nevoie, să decidă cum să repartizeze acel spațiu, cum să utilizeze culorile, cum să asocieze și combine părțile, cum să compare forme, proporții, texturi. Această activitate stimulează abilitățile de reprezentare spațială, atât de necesare.

Desenatul asigură autonomia copilului și îi crește încrederea în sine

Copilul este cel care hotărăște ce să deseneze și cum să o facă, ceea ce îi arată că este un individ autonom, iar odată creația sa finalizată, dacă îi este admirată, încrederea în sine se consolidează. De aceea este de preferat ca părintele să îi lase libertate completă, este de preferat ca un copil să deseneze ceea ce alege el singur, fără sugestii și fără modele prestabilite.

Desenele copiilor sunt un predictor al inteligentei

În afară de faptul că desenatul este o activitate ce stimulează capacitățile intelectuale, desenele unui copil mic pot indica nivelul de inteligență al copilului de mai târziu. Recent, psihologii au găsit o corelație crescută între desenele copiilor de vârste mici (4-5 ani) și nivelul lor intelectual mai târziu, la pubertate (13-14 ani). Desenele sunt evaluate din punct de vedere al proporțiilor și realismului reprezentărilor copiilor – de exemplu, dacă copiii desenează un om cu cap, cu trăsăturile feței, cu corp și membre sau îl desenează incomplet. Deși aceasta nu implică faptul că un copil care nu desenează bine nu va fi inteligent, respectarea proporțiilor și a realismului imaginii indică o inteligență crescută.

Desenele copiilor sunt un predictor al bunăstării lor emoționale

După cum s-a spus, psihologii evaluează desenele făcute de copii pentru a găsi indicii ale unor probleme emoționale, precum depresia. Prin observarea a ceea ce alege copilul să deseneze și modul în care alege să o facă putem afla multe despre gândurile și emoțiile nerostite, despre starea și preocupările copilului, despre eventualele sale probleme. Uneori, prin desen, se exprimă idei și emoții de care însăși persoana nu era conștientă, astfel că este o formă de exprimare valoroasă.

Ultimele articole

Abonează-te astăzi

Pentru a primi informații exclusive pe mail

Dacă vrei să te alături comunității celor +300k de părinți care ne citesc anual

Te ținem la curent cu noutățile pe care le publicăm în fiecare săptămână.

More article

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.